El Jardí Botànic de la Universitat de València organitza una jornada per a acostar-nos al món de les fibres
Aquest diumenge el Jardí Botànic de la Universitat de València organitza una jornada gratuïta amb activitats per a tots els públics, per a acostar-nos al món vegetal mitjançant les fibres que de sempre s’han treballat al mediterrani. L’exposició ‘Fibres vegetals, les plantes ens ajuden a viure’ del Jardí Botànic tanca així les seues portes aquest 25 d’octubre amb una jornada titulada ‘Trenat amb natura!’
‘Trenat amb natura!’ és una fira d’artesania amb fibres vegetals on es podran redescobrir aquest materials orgànics que formen part de la nostra vida a través de rutes guiades per l’exposició i el Jardí però també participant de tallers pràctics, gaudint de demostracions in viu o comprant productes elaborats per artesans locals, entre altres coses.
Durant la jornada, que serà d’entrada gratuïta i tindrà lloc de 10 a 19h, els visitants podran descobrir de la mà del Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic tot l’esplendor del paisatge tardorenc d’aquest bosc urbà situat al cor històric de la ciutat de València, per a després recórrer les diferents seccions de la mostra Fibres vegetals que comença a la Sala d’exposicions i acaba a l’Estufa Freda, ja en el jardí exterior. A més, durant tot el dia, a la plaça Carles Pau del Botànic es podrà adquirir tot tipus de productes trenats o teixits a mà a partir de l’espart, el jute, el vítem o el sisal, mentre experts artesans mostren pas a pas les diferents tècniques que es poden emprar per treballar aquestes fibres.
Tècniques que es podran posar en pràctica allí mateix mitjançant els diferents tallers per a tots els públics que es desenvoluparan durant tot el matí a l’aire lliure. Baliky popoy i Simone Simons, participants de la mostra, ensenyaran als adults a treballar l’espart, mentre que Mikita Lapena, els introdueix al món del “trapillo” amb corda de cotó i la Casita de l’Espart els ensenya a teixir una cadira de boga. Els més menuts també tindran el seu espai al taller d’atrapa somnis de l’artesana Amparo Calero i l’activitat Quin embolic! d’Ángela Garnes on es recuperaran tradicionals jocs amb la corda i aprendran a fer nusos mariners, i ja després escoltar tots junts històries de natura amb un conta contes inspirat a la pel·lícula On viuen els monstres i els seus encantadors protagonistes que elaboren acollidores cases de canya entre paisatges naturals.
Una vetllada familiar molt especial on també hi haurà un concurs de fotografia i material divulgatiu, que acabarà amb molt bon sabor de boca a la zona de pícnic que el Botànic habilitarà per a la ocasió o gaudint de la Natura animada, una sessió infantil de curts animats sobre fibres i natura que es projectarà a la Sala seminaris de vesprada.
Tot allò amb motiu de la cloenda d’aquesta mostra produïda pel Jardí Botànic de Barcelona que ha estat acollida pel Botànic de la Universitat de València des del passat 26 de juny. Un projecte per treure a la llum la botànica que ens envolta i que moltes vegades passa desapercebuda. I és que més enllà de la pròpia fusta, l’exposició vol retre homenatge a la transformació de les fibres d’origen vegetal que tradicionalment s’ha fet a tot el mediterrani.
Espart, cànem, vímet, jute, sisal, jonc, boga, margalló, sègol, palmera datilera, canya són algunes de les plantes que podrem conèixer més a prop mitjançant detalls sobre el seu hàbitat, les seues característiques i els seus usos, per a després veure-les convertides en ventalls, cabassos, espardenyes, cadires, cistells, cordes, cofins, graneres i altres productes tan quotidians. Però també hi ha lloc per a la creativitat al taller de l’artista, una secció especial implementada des de València amb els magnífics treballs d’artistes i dissenyadors locals que han apostat per fer productes innovadors amb aquestes fibres. Lluminàries en forma de niu, orgàniques catifes de sisal, espardenyes urbanites a base d’espart i originals estampats de cotó, mobiliari i escultures de disseny tant d’interior com d’exterior i tot tipus de productes per a l’hàbitat que tornen a posar les tradicionals fibres vegetals al punt de mira del disseny més actual. ♦