Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPV i l’empresa nord-americana BigML formalitzen la Càtedra d’Empresa d’Aprenentatge Automàtic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

IA-intenta-aprobar-examenes-secundaria_EDIIMA20150918_0603_18

El rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora, i el vicepresident de Desenvolupament de Negoci de BigML, Amir Tabakovic, han signat l’acord de col·laboració pel qual queda formalitzada la càtedra d’empresa BigML d’Aprenentatge Automàtic.

Adscrita a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica (ETSINF-UPV), la càtedra, que tindrà una durada inicial d’un any, té com a responsable a José Hernández Orallo, professor del Departament de Sistemes Informàtics i Computació (DSIC-UPV) i membre del seu Grup d’Extensions de la Programació Lògica (ELP).

Una branca de la intel·ligència artificial perquè les màquines ‘aprenguen’

L’aprenentatge automàtic (machine learning) és una branca de la intel·ligència artificial l’objectiu de la qual és el desenvolupament de tècniques perquè les màquines aprenguen, bé eliminant tota necessitat d’intuïció o coneixement expert en els processos d’anàlisis de dades, o bé establint un marc de col·laboració entre l’especialista i la màquina.

Aquest camp de la informàtica presenta una àmplia gamma d’aplicacions pràctiques, des de motors de cerca fins a diagnòstics mèdics, passant per la detecció de frau en l’ús de targetes de crèdit, l’anàlisi del mercat de valors, la classificació de seqüències d’ADN o el reconeixement de la parla i el llenguatge escrit.

Democratitzar els mètodes perquè qualsevol empresa puga competir amb les multinacionals

Durant l’acte oficial de constitució de la càtedra, José Antonio Ortega, cofundador de l’empresa, CTO (director tecnològic) i hacker, ha declarat que la voluntat de BigML és democratitzar el machine learning.

“Fins ara”, ha assenyalat, “només les grans corporacions podien emprar aquesta tecnologia. Per a la resta era inaccessible, tant pels costos com per la complexitat del sistema, que feia necessari disposar d’especialistes. BigML s’encarrega de fer-ho bonic i senzill, perquè tots ho entenguen, la qual cosa permet que qualsevol empresa -siga de la grandària que siga- puga beneficiar-se dels mètodes de l’aprenentatge automàtic i competir amb les multinacionals”.

Per la seua banda, Francisco Mora ha destacat que, “per a la UPV, aquesta iniciativa té un fons molt interessant. L’aprenentatge automàtic és una les àrees de la intel·ligència artificial que més atenció està rebent en els últims anys. Gràcies a aquestes tècniques, estem ensenyant els ordinadors a desenvolupar activitats d’alta complexitat que fa uns anys només professionals altament qualificats podien exercir. BigML, empresa pionera en aquest camp als Estats Units, acaba d’inaugurar la seu europea a València i ha elegit la UPV com a sòcia per a emprendre projectes conjunts”.

Entre altres activitats, la càtedra BigML col·laborarà en diferents àrees docents i de recerca: convocarà beques predoctorals i postdoctorals; convocarà premis a projectes de final de carrera i concursos d’idees; organitzarà conferències, seminaris i tallers; promocionarà pràctiques en empreses i institucions, i col·laborarà en plans de formació d’empresa.

BigML, una empresa fundada el 2011 a Oregon (els Estats Units)

Fundada el 2011 a Oregon (els Estats Units), BigML té allí la seua oficina central, situada concretament a Corvallis. Recentment, com ha indicat Mora, ha obert la seu europea a València, fins a on s’han traslladat una desena dels seus treballadors.

Cal destacar que part de l’equip de BigML va estudiar a la UPV, entre ells, el seu CEO (conseller delegat), Francisco José Martín.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere