L’ICTA-UAB rep l’acreditació a l’excel·lència “María de Maeztu”. Línies del Programa de Recerca Estratègic
L´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) ha estat una de les quatre unitats acreditades pel Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) com a “Unidades de Excelencia María de Maeztu”. Aquesta convocatòria pretén reconèixer l’excel·lència en la recerca i dotar a aquestes entitats d’un finançament de 2 milions d’euros en quatre anys. La Secretaría de Estado de I+D+i del MINECO va fer pública la concessió d’aquesta acreditació que vol reconèixer l’excel·lència en estructures organitzatives de recerca estables i sense personalitat jurídica pròpia, ubicades principalment a les universitats.
El MINECO considera que la producció científica de l’ICTA-UAB és internacionalment competitiva en termes de quantitat i qualitat, i qualifica com a “exemplar” la formació de postgrau que s’imparteix des del centre. En el seu informe de resolució afirma que “no hi ha massa llocs a Europa que puguin presumir d’una perspectiva internacional tan rigorosa. Els nombrosos programes i projectes de recerca internacionals i l’excel·lència dels seus principals investigadors garanteixen un excel·lent nivell d’atracció d’investigadors postdoctorals” i reconeix que la seva difusió està molt ben descrita i s’adreça a tots els grups rellevants, des dels més generals als més específics.
L’ICTA-UAB desenvoluparà entre el 2016-2019 un Programa de Recerca Estratègic destinat a consolidar les seves capacitats científiques, a contribuir al lideratge de la recerca espanyola i a actuar com a pols d’atracció de talent a nivell internacional. El MINECO determina que l’ICTA està molt ben posicionada i té capacitat per enfortir encara més la seva posició com a líder reconegut en recerca entorn del canvi climàtic global.
Patrizia Ziveri, directora de Recerca de l’ICTA, serà la directora científica del Programa Estratègic de Recerca. Ziveri presidirà el Comitè Directiu format pels investigadors Isabelle Anguelovski, Jordina Belmonte, Xavier Gabarell, Eric Galbraith, Mario Giampietro, Giorgos Kallis, Victoria Reyes-García, Joan Rieradevall Pons, Antoni Rosell i Jeroen van den Bergh.
En el marc del Programa de Recerca Estratègic 2016-2019, la recerca s’enfocarà a establir l’estat del coneixement del canvi climàtic i els seus impactes socioeconòmics, i a la proposta de solucions transformatives a l’escala local i regional.
Es farà a través de cinc projectes estratègics multidisciplinaris: 1. Transferència dels coneixements en ciències naturals sobre canvi climàtic en models aplicables en l’anàlisi de sistemes i sinèrgies (líder del projecte: Eric Galbraith). 2. Integració d’estudis de polítiques socials i econòmiques amb els estudis de ciències naturals (incloent models de simulació i projeccions) per millorar la consiliència de les polítiques de ciència climàtica (líder del projecte: Jeroen van den Bergh). 3. Combinació de l’enginyeria i l’anàlisi de les polítiques econòmiques per proporcionar una informació més completa als responsables polítics sobre costos i retorn de l’aplicació del disseny tecnològic a les solucions climàtiques (líder del projecte: Xavier Gabarrell). 4. L’aprofitament del coneixement local sobre canvi climàtic per generar aportacions més rellevants en la dinàmica del clima regional i local (líder del projecte: Victoria Reyes-García). 5. La comprensió de les aproximacions descendents i ascendents per fomentar la transició a una economia baixa en carboni (líder del projecte: Giorgos Kallis).
L’acreditació ha estat concedida després d’un procés d’avaluació i selecció basat en criteris científics i d’acord amb els més exigents estàndards internacionals.♦