Estudiants d’ESADE i Ferran Adrià treballen conjuntament per traslladar l’auditoria creativa de elBulli al món de l’empresa
L’auditoria del procés creatiu, novetat en el món de la gestió empresarial, és una eina utilitzada per Ferran Adrià i el seu equip per avaluar els processos d’innovació en el seu restaurant El Bulli
ESADE Business School de la Universitat Ramon Llull i elBulliFoundation, la fundació del xef Ferran Adrià que des elBulliLab es dedica al foment de la innovació, han organitzat una competició entre els estudiants de l’escola amb el repte d’analitzar el procés creatiu de l’empresa Roca amb la finalitat de obtenir el seu perfil de creativitat i proposar iniciatives innovadores.
“L’auditoria creativa és una eina per obtenir la millor eficiència en la innovació i sobretot que aquesta eficiència duri molt de temps”, explica Ferran Adrià. I es pregunta: “Com és possible que hi hagi auditories econòmiques però no n’hi hagi en la innovació?”. Així que aquest challenge permet als participants “endinsar-se en món nou”, com indica el xef.
El concepte d’auditoria creativa és una novetat dins el món de l’empresa i de la gestió. Per això, un grup de professors d’ESADE Business School i un equip de elBulliFoundation han estat treballant en l’aplicació de l’auditoria creativa a l’àmbit de l’empresa i han desenvolupat una nova eina que serveix per auditar el procés creatiu de les empreses que volen innovar .
“Per construir una piràmide de la innovació cal començar per respondre per què s’innova, la qual cosa fa impossible generalitzar un únic model de piràmide aplicable a totes les empreses”, ha assenyalat Ferran Adrià a ESADE.
Un repte per als estudiants
La competició organitzada entre les dues institucions, anomenada “Creativity for Business Innovation Challenge” (C4BI), està dirigida específicament a estudiants que estan realitzant els seus estudis al campus d’ESADE a Sant Cugat. Concretament participen en el repte equips de cinc persones formats per estudiants del Grau en Administració d’Empreses (Bachelor of Business Admnistration – BBA), els Masters of Science (MSc) i del MBA indistintament.
“El C4BI, és una oportunitat única”, diu Josep Franch, degà de la Business School d’ESADE. “El perfil ideal per afrontar aquest repte és el d’una persona interessada en els processos d’innovació i en el desenvolupament de les capacitats creatives, i que tingui una mentalitat emprenedora”, afegeix.
Es tracta d’una activitat voluntària i complementària dels cursos que conformen el currículum oficial dels programes, perquè els estudiants poden experimentar amb una nova metodologia desenvolupada per a comprendre els processos creatius i innovadors en el món de l’empresa.
Èxit de convocatòria
La competició, que ha tingut més de 300 alumnes inscrits i interessats en participar-hi, consta de cinc fases. En la fase final, després de conèixer la metodologia Sapiens de la pròpia mà del xef d’elBulli, els participants hauran de completar una auditoria del procés creatiu del projecte “W + W” de Roca Gallery recorrent a fonts de dades secundàries i a opinions d’experts .
La col·laboració entre elBulliFoundation i ESADE Business School, pionera en aquest àmbit, pretén posar en valor el procés d’auditoria creativa aplicat al restaurant elBulli i traslladar-lo als processos de creativitat i innovació que es desenvolupen en l’entorn empresarial.
Finalment, els cinc equips finalistes formats per cinc estudiants d’ESADE cadascun defensaran a finals de novembre les seves conclusions davant un grup d’experts a ESADECREAPOLIS. El jurat, format pel mateix Ferran Adrià, Xavier Torra de Roca Brand Communication Manager, Josep Franch, degà d’ESADE Business School i Marcel Planellas, professor del Departament de Direcció General i Estratègia d’ESADE triaran a l’equip guanyador.
“No es ‘fa creativitat’ de la mateixa manera en què no es ‘fa intel·ligent’: la capacitat de fer coses creatives s’exerceix, s’entrena i es pot millorar”, destaca Adrià i en referència a elBulli afegeix: “Jo mai em fixo ni en el gènere ni a l’edat en parlar d’innovació: la meva pàtria és el talent. Un bon exemple és el propi Bulli, al que el seu procés creatiu només vàrem incorporar tres persones en 25 anys “
ESADE i elBulli
La col·laboració entre ESADE i Ferran Adrià s’inicia en l’any 2006 amb una conferència conjunta a Expomanagement Madrid sobre creativitat i posteriorment amb el cas “Ferran Adrià i elBulli” publicat recentment a la “Harvard Business Publishing” i que van escriure els professors Marcel Planellas i Silviya Svejenova on es relata la història del restaurant. Igualment, els professors Jordi Montaña i Isa Moll van publicar el 2009 el cas “Ferran Adrià i elBulli. Creativitat i Innovació “.
ESADE col·labora també en les sessions del “Science & Cooking Lectures Series” organitzades per la Harvard University i, al maig de 2011, Ferran Adrià i altres xefs com Joan Roca o Nandu Jubany, presenten a ESADE les seves principals conclusions i aprenentatges.
A l’octubre de 2011 es presenta a ESADE el concurs internacional “Ideas4transformation”, fruit de l’acord de col·laboració entre Ferran Adrià i Telefónica, dirigit als alumnes de MBA de les escoles de negocis Harvard Business School, Haas School of Business de la Universitat de Califòrnia – Berkeley, Columbia University, London Business School i ESADE Business School, amb l’objectiu de recollir idees sobre elBulliFoundation.♦