Curs “Biophilic cities: regenerar la ciutat amb la renaturalització. Estratègies, eines i gestió per la biociutat” / CUIMPB-Centre Ernest Lluch
L’Organització Mundial de la Salut en l’informe de la Comissió sobre determinants de la salut (2008), apunta que un entorn físic saludable és essencial per garantir l’equitat en salut i recomana vetllar per tal que la planificació urbana promogui estils de vida saludables i entorns segurs. Les infraestructures ecosistèmiques són una eina estructural, per millorar la qualitat de l’hàbitat urbà en l’espai públic i privat de la ciutat i les conurbacions urbanes, al servei d’una gestió renovada dels projectes públics i privats.
El curs “Biophilic cities: regenerar la ciutat amb la renaturalització. Estratègies, eines i gestió per la biociutat” aprofundirà sobre els seus continguts i tècniques i presentarà una gamma d’investigacions i projectes urbano-ecològics que s’estan desenvolupant en els context urbà actual.
Aquest curs, que forma part de la programació de tardor del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (CUIMPB) – Centre Ernest Lluch, està dirigit per Carles Llop, professor d’Urbanisme DUOT, ETSAV-UPC, i Eloi Juvillà, arquitecte del Servei d’Equipaments i Espai Públic, Diputació de Barcelona, i coordinat per Marta Carrasco i Arturo Calderón, investigadors de l’Equip Ciutat Mosaic Territorial, ETSAV-UPC, i es farà els dies 10 i 11 de novembre a la Sala Mirador del CCCB.
La inauguració del curs el faran dimarts 10 de novembre, a les nou del matí, el director acadèmic del CUIMPB-Centre Ernest Lluch, Agustí Bosch, i els directors del curs, Carles Llop i Eloi Juvillà.
Com a ponents intervindran Antoni Alarcón, gerent del Consorci del Besòs; Enric Batlle, professor d’urbanisme, ETSAV-UPC, Batlle i Roig Arquitectes; Timothy Beatley, Teresa Heinz Professor of Sustainable Communities Chair, Department of Urban and Environmental Planning, University of Virginia, EUA; Martí Boada, ICTA-UAB; David Bravo, Premi Europeu de l’espai públic CCCB; Laura Camprubí, Cooperativa El Risell SCCL; Carles Castell, Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial, DiBa; Marc Montlleó, director Tècnic a Barcelona Regional;Josep M Mompín, cap del servei de Paisatge Urbà, Promoció ambiental i Medi Ambient, Ajuntament de Mollet del Vallès; Luis Orive, cap de l’Àrea d’Estudis i Investigació, Centro de Estudios Ambientales de Vitoria-Gasteiz; Margarita Parés, cap del Programa de Biodiversitat. Ajuntament de Barcelona; Montse Rivero, coordinadora Tècnica, Gerència Medi Ambient i Serveis Urbans, Ajuntament de Barcelona; Carme Rosell, Minuartia, UB; Margarita Triguero, CREAL-Centre for Research in Environmental Epidemiology; i Anna Zahonero, professora DUOT-UPC.♦