Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

CONSERVACIÓ D’ALIMENTS: investigadors de la UPV dissenyen un nou sistema antimicrobià que elimina olors tot mantenint el sabor

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

antimicrobiano_int

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València dissenya un nou sistema antimicrobià a partir de substàncies naturals que elimina olors tot mantenint el sabor

 

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) integrat per membres del grup CUINA-Departament de Tecnologia d’Aliments i l’Institut de Reconeixement Molecular (IDM), ha dissenyat un nou sistema antimicrobià de conservació d’aliments basat en l’ús de substàncies naturals, com per exemple olis essencials de mentol, timol o carvacrol.

Entre les aplicacions d’aquest sistema, podria utilitzar-se per a reduir la càrrega microbiana d’aliments, especialment líquids, sense necessitat d’aplicar-hi tractaments tèrmics. Així mateix, podria emprar-se per al desenvolupament d’envasos funcionals o nous plaguicides.

Supera la incompatibilitat d’aromes i sabors tot emmascarant les olors

Segons explica José Manuel Barat, director del Departament de Tecnologia d’Aliments de la UPV, la indústria demanda cada vegada més productes naturals antimicrobians que facen les funcions dels additius. “Aquests ja s’apliquen actualment, però la utilització n’està limitada per la incompatibilitat d’aromes i sabors. La principal novetat del nostre sistema és, precisament, que permet emmascarar les olors sense incidir en el sabor del producte”.

Així mateix, la majoria de sistemes antimicrobians existents avui dia estan dissenyats per a ser alliberats, no per a romandre ancorats al substrat que els alberga. Per contra, el dispositiu patentat per la UPV permet ancorar les molècules actives antimicrobianes d’olis essencials, entre d’altres, a un suport d’òxid de silici.

L’ancoratge de les molècules antimicrobianes n’evita l’absorció i en manté les funcions

“Les molècules antimicrobianes s’ancoren i no s’alliberen”, explica Barat, “per la qual cosa no aporten al mitjà on s’hagen d’utilitzar cap tipus d’aroma, ja que això seria un efecte indesitjat. Això no obstant, sí que exerceixen la funció de conservants d’aliments i antimicrobians.”

A més, com que l’antimicrobià està fixat, el sistema n’evita l’absorció en ser ingerit. Fins i tot, en alguns casos, és capaç de potenciar l’activitat antimicrobiana de les molècules. No debades, els resultats obtinguts en la recerca realitzada apunten al fet que l’elevada concentració d’antimicrobians sobre les partícules en què s’ancoren en potencia l’eficàcia quan aquests entren en contacte amb els microorganismes.

Aplicable també a la preparació de dissolucions per a neteja de superfícies

Una altra de les possibles aplicacions del sistema patentat per l’equip de la UPV és la preparació de dissolucions per a neteja de superfícies i/o utensilis també pertanyents a la indústria alimentària.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere