Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Parlament de Catalunya declara l’inici del procés cap a la independència de la nació catalana

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ILE-4P0J_400x400

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dilluns 9 de novembre, la resolució de Junts pel Sí i la CUP a través de la qual la cambra catalana ha declarat “l’inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república”. La resta de grup parlamentaris, C’s, PSC, PPC i Catalunya Sí que es Pot, hi han votat en contra. Un dels punts destacats del text aprovat és el que avisa que el Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’Estat Espanyol i, en particular, del Tribunal Constitucional. La resolució també estableix l’obertura d’un procés constituent “no subordinat” i detalla els temes amb què el futur Govern només complirà la legislació catalana.

La resolució aprovada “declara solemnement l’inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república”. I avisa que el Parlament i el “procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’estat espanyol”, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència arran de la sentència del 2010 contra l’Estatut.

La declaració, de nou punts, constata que el mandat democràtic obtingut a les passades eleccions del 27-S “es basa en una majoria d’escons de les forces parlamentàries amb l’objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent i amb una àmplia majoria sobiranista en vots i escons que aposta per l’obertura d’un procés constituent no subordinat”. En aquest sentit, declara l’inici del procés de creació de l’estat en forma de república, que partirà d’un “procés constituent, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana”. Així mateix, reclama a l’executiu català que adopti les mesures necessàries per fer afectives aquestes declaracions, i aposta per iniciar en 30 dies la tramitació de tres lleis bàsiques per a la desconnexió: la del procés constituent, la de la seguretat social i la d’hisenda pública. L’últim punt de la declaració remarca la “voluntat d’inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d’una estat català independent en forma de república”, i així ho posa en coneixement de l’estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional. També s’ha aprovat l’annex de la resolució de JxSí i la CUP que concreta alguns dels temes en els quals el futur Govern només complirà la legislació catalana. Per exemple, posarà en marxa les mesures de la llei contra la pobresa energètica, suspesa pel Tribunal Constitucional; no aplicarà la llei Wert; donarà suport als ajuntaments perquè no apliquin la LRSAL; facilitarà l’asil “al màxim nombre” de refugiats, més enllà de les decisions del govern espanyol; i renegociarà el deute de la Generalitat per tal de reduir-lo. Segons la resolució aprovada, el futur Govern també garantirà el reallotjament de les persones desnonandes; evitarà que cap persona es vegi privada de la cobertura sanitària sigui quin sigui el seu origen i classe social; desobeirà part de la llei de seguretat ciutadana; i es regirà per la llei catalana d’igualtat efectiva de dones i homes per regular el dret a l’avortament. Rebutjat el referèndum pactat de CSQP. El Parlament ha rebutjat el text presentat per Catalunya Sí que es Pot que demanava la presentació urgent dels pressupostos del 2016 i que aquests prioritzessin un “pla de rescat ciutadà” amb les polítiques i els recursos necessaris per encara la “situació d’emergència social”.

Així mateix, Catalunya Sí que es Pot també demanava que el Parlament presentes durant el primer trimestre del 2016 davant el Congrés una proposta per reformar la llei orgànica de referèndums. Finalment, el text que ha estat rebutjat també preveu “nous i més enèrgics processos de mobilització social i ciutadana” en cas que en finalitzar el 2016 quedés “bloquejada políticament” l’opció d’un referèndum d’autodeterminació. ’No’ a la marxa enrere que demana el PPC. El Parlament també ha rebutjat les esmenes presentades pel PPC que demanaven al futur Govern que “abandonés el procés independentista i la política de separació i confrontació entre catalans”. Així mateix, també instava a una aposta pel diàleg “sincer i lleial”, dins del marc legal, amb el govern espanyol com a via per assegurar la “convivència pacífica i democràtica” i a centrar els esforços a contribuir a generar un clima propici per al creixement econòmic. El text rebutjat des populars també constatava que l’activitat del Parlament ‘ha d’ajustar al marc constitucional i estatutari i a la resta d’ordenament jurídic. PPC, PSC i C’s havien demanat que la votació de la resolució independentista es fes a través de votació per crida, és a dir, que s’anés cridant els diputats un a un perquè en veu alta anunciessin el seu vot. Una petició que ha estat rebutjada per Junts pel Sí i la CUP i la votació s’ha fet, com és habitual, a través de vot electrònic.

+++

No cal ni dir, que es tingui la idea política que es tingui, aquests esdeveniments descrits en aquesta notícia, condicionen i condicionaran el sistema universitari de Catalunya, tant públics i privats i de retruc també condicionaran totes les universitats de la resta de Països Catalans, el que se’n diu l’Espai de la Xarxa Vives. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere