Cicle de conferències científiques per la celebració del Congrés d’Investigació Biomèdica / Universitat de València
Aquest dimarts 10 de novembre s’inaugura el cicle de conferències científiques organitzades amb motiu de la celebració del Congrés d’Investigació Biomèdica que tindrà lloc al febrer de 2016. ”Interacció de les cèl·lules mare neurals amb el seu ambient: llar dolça llar”, a càrrec d’Isabel Fariñas, catedràtica de la Universitat de València de Biologia Cel·lular i Parasitologia.
”Interacció de les cèl·lules mare neurals amb el seu ambient: llar dolça llar”, a càrrec d’Isabel Fariñas, catedràtica de la Universitat de València de Biologia Cel·lular i Parasitologia.
10 de novembre a les 17.30 hores. Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia Campus de Blasco Ibáñez de la Universitat de València.
El concepte de “cèl·lula mar” (CM), associat a la medicina regenerativa forma part ja del nostre llenguatge quotidià. Dins de la denominació incloem cèl·lules de distints òrgans: CM embrionàries, cèl·lules pluripotents induïdes, CM adultes.
Aquestes CM adultes es troben en ubicacions molt concretes i el microambient o “nínxol” específic que les envolta regula la seu enorme plasticitat i persistència. Moltes de les senyals que regulen el comportament de les CM en els nínxols són encara desconegudes i queda encara molt per a comprendre de la biologia bàsica de les CM adultes.
No obstant això, els coneixements derivats de l’estudi d’aquestes cèl·lules podria conduir no sols a millorar els cultius que es realitzen en l’actualitat, sinó a plantejar la possible reactivació controlada de les CM endògenes, eliminant la necessitat de transplantament en medicina regenerativa. La comprensió de cóm funcionen les CM adultes està canviant, a més, la nostra forma de pensar sobre l’envelliment o el càncer, és a dir, de cóm ens comprenem a nosaltres mateixa.
En aquesta xerrada es presentaran alguns dels resultats del nostre grup en aquesta temàtica i cóm es va arribar a ells com a forma d’explicar el quefer científic.♦