Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Tecnologia avançada de la UPC, a l’exposició ‘+HUMANS’, del CCCB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

cyborg-girl-1

 

Un dispositiu per preveure fractures de maluc en dones amb osteoporosi, un robot que fa de mascota per acompanyar a infants ingressats i una proposta per detectar respostes emocionals amb infants amb TDAH són tres dels projectes que influiran, de ben segur, en la qualitat de vida dels éssers humans en un futur. Els projectes els presentaran dos professors i un titulat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el marc de l’exposició ‘+Humans. El futur de la nostra espècie que té lloc al CCCB’.

La UPC participa en les sessions de demostracions i projectes que formen el cicle Start-ups i Spin offs. Universitat i empresa, una de les activitats paral·leles organitzades amb motiu de l’exposició +Humans, El futur de la nostra espècie, que es pot visitar fins al proper 7 d’abril, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB, c. Montalegre, 5). 

Mitjançant aquest cicle, obert a la ciutadania i d’entrada gratuïta, prèvia inscripció al web de cada sessió, es podran conèixer de prop, i de la veu dels seus impulsors o creadors, iniciatives empresarials innovadores o models de negocis que han sorgit de la col·laboració entre les universitats, els centres de recerca i el món empresarial, i que abasten camps com el disseny, la física, la robòtica o la biomedicina a Catalunya. Algunes de les iniciatives que es presenten van donar lloc al seu dia a la creació d’empreses de base tecnològica, sigui en forma d’spin off (sorgides al sí de les universitats o centres de recerca) o start-up (sorgides al voltant d’una idea de negoci innovadora). 

Les sessions, que tenen lloc a partir de les 19 hores, a l’Espai Beta del CCCB, s’han iniciat el 29 d’octubre passat i continuaran fins al 7 d’abril del 2016. El 19 es presentarà una faldilla intel·ligent per prevenir fractures; el 26 de novembre, es presentarà un robot dinosaure mascota per a infants hospitalitzats, i el 14 de gener de 2016, es parlarà d’un sistema per detectar respostes emocionals de nens amb TDAH. 

Roba intel·ligent i prevenció de fractures

El professor Ramon Bragós, del Departament d’Enginyeria Electrònica de la UPC, explicarà el 9 de novembre com funciona el dispositiu INDE que preveu les fractures de maluc en dones que pateixen osteoporosi.  Serà en el decurs del taller Roba intel·ligent. Com el procés de disseny i la ciència poden canviar la vida de les persones, del 19 de novembre.

Aquest projecte ha estat ideat per un grup d’estudiants de la UPC (de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona i de la Facultat d’Informàtica de Barcelona), ESADE, l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny i l’Aalto University de Finlàndia, procedents de disciplines diferents i que han treballat conjuntament en el marc del Challenge Based Innovation, de l’IdeaSquare del reconegut CERN, l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear amb seu a Ginebra (Suïssa).

Robots mascotes per a infants hospitalitzats 

Al taller  Robots i infants en l’àmbit terapèutic, del 26 de novembre, Cecilio Angulo, professor del Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la UPC, presentarà els beneficis del robot dinosaure PLEO, programat a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG) de la UPC, juntament amb el Departament de Robòtica d’Enginyeria de La Salle i l’Hospital de Sant Joan de Déu. L’objectiu de l’aparell és alleujar l’ansietat i l’estrès en nens hospitalitzats. Amb aquest robot mascota es vol proporcionar companyia i alleujar l’ansietat i l’estrès en nens hospitalitzats i els seus acompanyants durant la seva estada.

Detectar respostes emocionals de nens amb TDAH 

El 14 de gener de 2016 serà el torn de la xerrada Atenció sota control. Canviant medicació per tecnologia, en la qual participarà Aleix Canals, llicenciat en enginyeria informàtica per la UPC i un dels fundadors de l’start-up Segk, centrada en la detecció de les respostes emocionals. 

La tecnologia proposada pot aportar una solució més sana i menys invasiva als infants diagnosticats amb Trastorn de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat TDAH, tractats en molts casos amb medicació. La intenció és revolucionar la manera en què els professionals afronten i tracten aquest tipus de trastorns cognitius. Concretament, la tecnologia pot contribuir a crear sistemes per monitoritzar els nivells d’atenció i de relaxació de pacients al llarg del temps, de manera remota i gràcies a dispositius d’encefalografia assequibles.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere