Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Facultat de veterinària de la UAB posa en marxa un programa de donació de cossos d’animals per a la ciència

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

MG_4978-287x300

La Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona  ha creat un Programa de Donació de Cossos d’Animals per tal de satisfer les necessitats de les nombroses pràctiques docents del centre. Es tracta d’un programa pioner a l’Estat espanyol, però ja habitual en centres universitaris  europeus i nord-americans, que s’ha fet seguint la normativa de benestar animal i bioètica de la UAB i que ha comptat, en el seu disseny, amb la participació de veterinaris, docents i estudiants de la Facultat.

 

Aquest migdia s’ha presentat, a la Facultat de Veterinària de la UAB, el primer Programa de Donació de Cossos  d’Animals(PDCA) d’Espanya que regula i fomenta la donació de cadàvers per part dels clients de l’Hospital Clínic Veterinari situat al costat de la Facultat. Els propietaris dels animals, un cop coneguda la situació irreversible de les seves mascotes i informats de les funcions del programa, poden donar el seus animals de companyia de forma altruista i gratuïta. Es tracta del primer programa d’aquestes característiques que s’instaura a Espanya però que ja és habituals en altres centres de prestigi mundial (adjunts trobareu programes similars de la Ross University School of Veterinary o el College of Veterinary Medicine de l’Oregon State University, ambdues dels EUA).

El programa gestiona els cadàvers donats i els assigna a les pràctiques de les diferents assignatures, prioritzant la disponibilitat de cadàvers per a les assignatures de Grau com Morfologia, Pràctiques Integrades en Sanitat Animal,  Cirurgia i anestesiologia, Medicina i Cirurgia d’animals de companyia- i assegurant el compliment de la normativa de l’EAEVE (European Association of Establishments for Veterinary Education) pel que fa als estàndards d’homologació.

Tots els animals donats al PDCA són gestionats per aquest programa i no podran ser utilitzats per a altres finalitats. S’acceptaran animals durant tot l’any i es podrà fer donació de teixits i òrgans tant pel banc de còrnies com d’altres que puguin crear-se en el futur.

 Procediment de donació i Tipologia d’animals

En el moment de l’eutanàsia, el propietari signa el consentiment de donació mitjançant el formulari corresponent (document adjunt). El procediment d’eutanàsia segueix els protocols ètics de la UAB. 

Un cop l’animal s’eutanasia, les dades de l’animal es registren en el fitxer del PDCA mitjançant una aplicació informàtica creada a l’efecte per la Facultat de Veterinària. Es poden donar gats i gossos, i en un futur es podran incorporar altres espècies (aus, rosegadors, etc.) que puguin adaptar-se a les necessitats de les diferents assignatures. Els animals de més de 30 kg i aquells amb malalties zoonòtiques seran exclosos del PDCA.

Un cop acabades les pràctiques els cossos seran incinerats per l’empresa autoritzada per la Facultat de Veterinària.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere