Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Tarragona commemora els quinze anys de la declaració de Tarraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

5

 

Aquest dilluns (30/11/2015) fa quinze anys que el conjunt arqueològic de Tarraco va ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. Una efemèride que la ciutat ha volgut commemorar amb un programa farcit d’activitats, i amb un acte central en què han participat les persones que han contribuït, al llarg dels anys, a aconseguir i mantenir aquest reconeixement. Així, aquesta tarda s’ha inaugurat la plaça de la UNESCO, que fins ara no tenia nom, a la rotonda situada davant la capçalera del circ romà. En un acte més institucional, a l’Ajuntament de Tarragona, s’ha presentat la moneda de Tarraco, de cinc euros i de curs legal, inclosa en la col·lecció de monedes del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

Segons l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, la ciutat ha canviat molt en aquests darrers quinze anys. Sobretot, ha subratllat, en “com els tarragonins i les tarragonines incorporen al seu imaginari col·lectiu aquesta riquesa patrimonial de la Tarraco romana”. Així, el passat de la ciutat està “més valorat”, ha incidit. I és que la declaració “va suposar un punt d’inflexió amb la dedicació de la nostra ciutat al seu passat”, ha recordat, “perquè és un gran present, però ens dóna unes garanties de futur d’estabilitat, turisme, marca cultural de prestigi i de reconeixement nacional i internacional”, ha dit. En el full de ruta del patrimoni romà de la ciutat, Ballesteros es marca diversos objectius. D’una banda, la recuperació del teatre romà, una “assignatura pendent” fins ara, però amb un acord amb la Generalitat molt a prop per iniciar els treballs. D’altra banda, la creació del consorci de col·laboració i gestió de Tarraco entre l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona –incorporant també altres agents com la URV o l’ICAC–, per la gestió del conjunt patrimonial però també “pel gran Museu Nacional Arqueològic que Tarragona necessita”, a la Tabacalera, ha reblat el batlle.

Paral·lelament, ha detallat, ha d’anar la necròpolis paleocristiana i algunes de les reformes que s’estan fent al circ i que continuaran en indrets com la plaça dels Sedassos i el Pallol. L’alcalde també ha confirmat que al pressupost municipal del 2016 hi haurà una partida específica per a Tarraco Viva i el “gran centre permanent” que s’ubicarà al palau de fires de la ciutat. “Probablement no som la ciutat que té les pedres més monumentals”, ha reflexionat Ballesteros, “però sí som, i n’estic convençut, la ciutat que millor explica les pedres i que millor explica la història”. I en això, ha afegit, “hi contribueix de manera absolutament inqüestionable Tarraco Viva” i aquells que el visiten, unes 300.000 persones en quinze dies cada any. Finalment, el batlle tarragoní ha posat sobre la taula el fet que, “al privilegi de tenir aquests monuments” s’hi ha de sumar “la càrrega de mantenir-los adequadament”. En aquest sentit ha exigit, sobretot al govern espanyol, “que ens compensi per aquests costos de manteniment”. Així mateix, ha avançat que volen plantejar que cada comunitat autònoma faci una aportació extraordinària per a manteniment del patrimoni mundial. “Això suposa un cost enorme”, ha reconegut, però “no és diner llençat”, ha volgut deixar clar. “Són inversions que després tenen el seu resultat en forma de turistes o de projecció internacional”, ha conclòs.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere