Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La “Càtedra ‘WeCare: Atenció al Final de la Vida” de la UIC ha celebrat el III Workshop Internacional sobre ATENCIÓ AL FINAL DE LA VIDA a Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

v

Ponents nacionals, estatals i internacionals han abordat la realitat d’alguns pacients amb malalties avançades al final de la vida, que manifesten Desig d’Avançar la Mort (DAM) al tercer Workshop internacional de la “Càtedra WeCare: Atenció al final de la Vida”, celebrat aquest divendres (27/11/2015) a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona).

Han donat la benvinguda al centenar i mig d’assistents dels codirectors de la Càtedra, el Dr. Josep Porta Sales -professor de cures pal·liatives de UIC Barcelona i cap de Recerca i Educació del Servei de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) , i la Dra. Cristina Monforte -directora del Departament d’Infermeria de UIC Barcelona i el Sr. Josep Ventura, director general d’Altima.

Després de la inauguració, ponents procedents d’Espanya, Alemanya, Canadà i els Estats Units van parlar del DAM des de diferents punts de vista. La Dra. Allison Applebaum, de l’Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, s’ha centrat en la reacció dels familiars davant el DAM dels seus éssers estimats i ha parlat sobre la importància de la comunicació entre professionals, familiars i pacients en aquestes situacions. Vanessa Romotzky i Gerrit Frerich, de la Universitat de Colònia han parlat sobre la importància de la formació dels professionals en aquest àmbit, que segons ells, a dia d’avui és pràcticament inexistent a Europa. El Dr Keith Wilson, de l’Ottawa Hospital Research Institute ha parlat sobre com detectar i donar resposta al DAM en la pràctica clínica.

Segons la Dra. Cristina Monforte, “els professionals manifesten moltes vegades que no saben com abordar el patiment -que va més enllà del físic o emocionalment al final de la vida. El Workshop és un fòrum de reflexió entre clínics i investigadors únic a Espanya i l’enriqueix la participació de ponents internacionals, que expliquen la seva experiència en altres països. El Dr. Josep Porta ha remarcat que les cures pal·liatives estan molt esteses en el territori, però ara cal aprofundir en com podem fer-ho cada vegada millor, en la part qualitativa. La introducció d’assignatures en el Grau en les Facultats de Medicina i a les Escoles de Medicina, com ja hem fet en UIC Barcelona, ​​poden ajudar a aquest objectiu. Per la seva banda, Josep Ventura, director general d’Altima, ha destacat que WeCare és una “càtedra compromesa amb la investigació per alleujar el sofriment en l’últim tram de la vida. Aquesta càtedra universitària és la millor via per vehicular la creació i transferència de coneixement a la societat “.

El Workshop ha comptat amb el suport de Altima: grup català líder en la gestió de serveis funeraris, crematoris i cementiris de la província de Barcelona. I també ha comptat amb ICO: l’Institut Català d’Oncologia (ICO) que és un centre públic i monogràfic sobre el càncer.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere