Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Quatre investigadors de centres de recerca de Catalunya reben prop de 4 milions d’euros de la UE

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

500

El Consell Europeu de Recerca ha fet públics avui els noms dels 291 joves investigadors que rebran finançament europeu per tirar endavant els seus projectes de recerca. Entre els seleccionats, que rebran un total de 429 milions d’euros, n’hi ha quatre que treballen en universitats catalanes.

Cada una de les beques està dotada amb una quantitat de fins a 1,5 milions d’euros i els investigadors podran utilitzar aquests diners per establir els seus equips de recerca i tirar endavant les idees innovadores en les quals treballen.  En el cas de les beques concedides a investigadors de centres de recerca de Catalunya, el finançament de la UE als projectes suma uns 3,9 milions d’euros.

Aquestes beques procedeixen del programa d’Innovació i Recerca de la Unió Europea, Horizon2020, i concretament en l’apartat de ‘Ciència Excel·lent

El comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, ha declarat: “Hem d’aconseguir que els investigadors europeus amb més talent es quedin aquí i alhora atraure els millors investigadors d’arreu del món perquè ens aportin les seves perspectives. Aquestes beques serveixen per assegurar que moltes de les millors idees del món es materialitzin i desenvolupin a Europa”

Per la seva banda, el president del Consell Europeu de Recerca, Jean-Pierre Bourguignon, ha afirmat: “Hem demostrat el nostre compromís a l’hora de donar suport als nous talents. Els investigadors seleccionats en aquesta ronda se sumen a tots els que ja han rebut una beca d’iniciació en altres convocatòries a tot Europa. Aquestes beques els permetran guanyar independència i anar més enllà a l’hora de desenvolupar les seves idees creatives en àmbits diversos. Europa necessita promoure la creativitat i les idees de recerca arriscades. Enguany s’han doblat el número de beques per a investigadors que treballen al centre i est d’Europa, encara que segueix sent un nombre baix, esperem que la tendència continuï en els propers anys”.

Els ajuts d’aquesta convocatòria cobreixen àmbits molt diversos que van des de la investigació dels climes terrestres en èpoques passades, les malalties tropicals oblidades o com ha canviat la diplomàcia sota la influència dels nous mitjans de comunicació. D’aquesta manera, el finançament del Consell Europeu de Recerca cobreix totes les disciplines: enginyeria, ciències de la física, ciències socials, naturals i humanitats.

Les beques del Consell Europeu de Recerca estan destinades a investigadors de qualsevol nacionalitat que treballin a Europa o vulguin venir-hi a fer la seva recerca. En aquesta convocatòria s’han seleccionat 291 investigadors de 38 nacionalitats diferents.

Dels quatre investigadors seleccionats que duran a terme la seva recerca a Catalunya, dos són de la Universitat Autònoma de Barcelona , un de la Universitat Politècnica de Catalunya, un de la Universitat de Barcelona i un de la Universitat de Girona. Els projectes són de disciplines científiques diverses, des de la química i l’enginyera fins a les ciències socials. Les temàtiques inclouen, per exemple, el paper de les zones verdes en la redistribució de la qualitat de vida urbana; les polítiques de reforma educativa o el desenvolupament de protocols per dissenyar enzims que puguin ser utilitzats en el desenvolupament de fàrmacs.

En el conjunt d’Espanya s’han rebut un total de 12 beques. El país que lidera el rànquing és la Gran Bretanya (48) seguit dels Països Baixos (32) i França (29)

Informació de context

Les beques d’inici del Consell Europea de Recerca (Starting Grants) estan destinades a investigadors de qualsevol nacionalitat i que comptin amb entre 2 i 7 anys d’experiència a partir de la finalització del seu doctorat. Per poder rebre l’ajut han de fer recerca en un centre públic o privat ubicat en un dels Estats membres de la UE o dels països associats. El total de la beca (fins a 1,5 milions d’euros) s’abonarà durant els propers cinc anys. Dos terços del pressupost del Consell Europeu de Recerca es destinen a les beques d’iniciació i de consolidació. Les beques es convoquen una vegada a l’any.

Creat per la UE el 2007, el Consell Europeu de Recerca és la primera organització paneuropea que finança l’anomenada «recerca capdavantera o recerca a la frontera del coneixement». El seu objectiu és impulsar l’excel·lència científica a Europa fomentant la competició per obtenir fons entre els investigadors europeus més importants i més creatius independentment de la seva edat o de la seva nacionalitat. El Consell Europeu de Recerca també mira d’atraure a Europa investigadors capdavanters d’arreu del món.  Fins a dia d’avui ha finançat un total de 5.000 investigadors en diferents fases de les seves carreres.♦

 

Llista de tots els investigadors seleccionats … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere