Estudiants d’ESADE de la URL, la UPC i l’IED col·laboren amb el CERN a la recerca de solucions per a reptes socials
Un “arbre” amb pantalles, una caixa d’aire i d’un material que manté el menjar aïllat i refrigerat, sensors per detectar l’aigua potable o un suport digital per escollir el destí laboral a Europa són alguns dels projectes presentats que poden donar peu a noves iniciatives de negoci
Es tracta d’un programa de formació experimental sobre innovació, obert a universitats de tot el món que planteja reptes que afecten la societat i pretén acostar la ciència
Un equip de dinou estudiants, format per estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), d’ESADE de la Universitat Ramon Llull i de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, han estat elegits per participar en el “Challenge Based Innovation” (CBI Mediterranean), una iniciativa per a la recerca de noves solucions per al futur de la humanitat del centre pioner mundial en física de partícules European Organization for Nuclear Research (CERN). Per segon any consecutiu, els estudiants d’aquestes tres institucions d’educació superior són els únics centres de l’Estat espanyol que han participat en el programa de formació experimental sobre innovació, obert a universitaris de tot el món i destinat a apropar ciència i societat.
Després d’unes setmanes d’aprenentatge amb científics del CERN a les instal·lacions de Ginebra (Suïssa), els estudiants s’han enfrontat a quatre reptes que se’ls proposaven, treballant conjuntament abans durant quatre mesos a l’espai ‘Emprèn’ del Campus Nord de la UPC, a Barcelona. El treball ha estat multidisciplinari, des dels camps d’estudi i coneixement de cada estudiant. La missió: crear productes i serveis que solucionin problemàtiques a què s’enfronta la societat actual, des de tres vessants: l’enginyeria (per aportar la solució tecnològica), el management (per aportar la gestió i la viabilitat del projecte) i el disseny (per facilitar la usabilitat i l’experiència del producte o el servei).
Solucions per a quatre reptes socials
Concretament, en aquesta edició del CBI Mediterranean, els estudiants s’han concentrat a aportar solucions a quatre reptes socials. Els projectes resultants, que poden donar peu a noves iniciatives de negoci, han estat amb una tecnologia que ajuda a reduir l’alfabetització infantil i juvenil en països en vies de desenvolupament; un sistema per resoldre els problemes d’accés a l’aigua neta i potable (per evitar malalties i morts relacionades amb la falta d’higiene); un sistema per millorar la distribució d’aliments (conservant el producte fresc i garantint la seguretat alimentària); i una eina per incrementar i facilitar la mobilitat laboral entre països de la Unió Europea.
Per part de la UPC, l’equip de l’ETSETB està format per estudiants del grau en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicacions, del màster i degree in Electronic Engneering i del màster i degree in Telecommunications Engineering, i han estat coordinats en aquesta experiència pel professor Ramon Bragós, de la mateixa escola.
Pel que fa als estudiants d’ESADE, actualment estan cursant el Full-time MBA i han estat coordinats per la professora del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences, Lotta Hassi.
Els estudiants de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, coordinats pels professors Luciana Leveratto i Guido Charosky, cursen els Títols Superiors en Disseny de Producte i Transport i el Diploma IED a Creative Advertising and Branding. En dos dels quatre reptes plantejats ha participat també vuit estudiants de la Università degli studi di Modena i Reggio Emilia, d’Itàlia.
Els projectes:
Un arbre savi amb pantalles / Bam-Boo: Com podem reduir significativament l’analfabetisme infantil i juvenil en escala als països en desenvolupament, amb l’ús de la tecnologia? La solució proposada és Bam-Boo, un quiosc de coneixement, amb una estructura similar a un arbre, que conté pantalles per fer interactuar a una comunitat amb la informació emmagatzemada i involucrar-la en experiències d’aprenentatge i generació de coneixement. Entre els continguts d’aquest quiosc s’inclouen jocs i desafiaments per millorar la pròpia comunitat i el procés d’aprenentatge individual.
Kelvin food for u, menjar envasat a la temperatura ideal: Com es poden lliurar aliments a domicili mantenint el menjar fresc, a la temperatura seleccionada i garantint la seva seguretat? La proposta de Kelvin food for u es basa en una caixa d’aire, elaborada amb un material desenvolupat al CERN i utilitzat anteriorment per a la NASA, que manté el menjar aïllat i refrigerat. El sistema, que compta per al seu desenvolupament amb la col·laboració de les empreses Carrefour i Reimagine Food, permet garantir la qualitat alimentària gràcies al seguiment de la temperatura del menjar envasada en temps real a través de sensors. El sistema es pot utilitzar per distribuir aliments a domicili, i també preveu la possibilitat de tenir punts de recollida. Aquest projecte obre la porta a assegurar el menjar en condicions òptimes a col·lectius amb pocs recursos i ajudar, així, a combatre la fam al món.
Well2 go, sensors per detectar aigua potable: Com podem millorar la salut pública mitjançant l’accés segur a aigua? La solució que es planteja per a aquest repte, un dels més importants a escala global, és instal·lar una xarxa de sensors en les fonts d’aigua (preses i pous) que recopila dades sobre la quantitat d’aigua i detecta qualsevol problema de salubritat que es pugui ocasionar. Aquesta informació es visualitza en un mapa que indica l’estat d’aquestes fonts i que pot enviar la informació per SMS, si cal.
El sistema transfereix la informació en un entorn web, accessible també a través de dispositius mòbils, per a la xarxa de tècnics i d’ONGs que treballen en comunitats on no es disposa d’aigua corrent. Aquesta informació és de gran utilitat per fer treballs de manteniment o realitzar projectes en zones remotes, en què cal localitzar les fonts properes i la qualitat de l’aigua. La tecnologia utilitzada comprèn des de bases de dades, fins sensors sense fils, passant per programació per fer aplicacions mòbils o l’ús de LEDS per visualitzar els resultats.
El Global Hub, suport per a escollir un destí laboral a Europa: Com és possible augmentar la mobilitat laboral dels treballadors en països de la Unió Europea amb el suport d’eines pròpies de big data? El Global Hub és un entorn web pensat tant per als serveis de recursos humans de les organitzacions, com per als candidats qualificats ja registrats en les xarxes socials o en portals laborals com Linkedin, Infoempleo o Trovolavoro. Per la seva banda, els candidats escollits poden utilitzar la plataforma per conèixer les condicions de vida dels possibles punts de destinació professional: allotjament, drets socials i laborals, serveis sanitaris, educatius o transports, etc.
La plataforma integra dades com MySQL, Amazon AWS, eines d’aprenentatge i automàtic i altres vinculats al tractament del big data, alguns d’ells desenvolupades al CERN. Es tracta d’una eina que ajuda a captar talent i a inclinar la bàscula cap a un destí laboral o un altre. El projecte compta amb el suport del Ministeri italià d’ocupació i l’empresa Iconsulting, així com del programa Horizon 2020 de la Unió Europea.♦