Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Noves sessions del Theatrum Sapientiae dedicat al botànic Pius Font i Quer

Notícia anterior
Notícia posterior

Pius_Font

S’han programat, per al mesos de gener i febrer, noves sessions del darrer espectacle del projecte Theatrum Sapientiae dedicat al botànic Pius Font i Quer. La representació, titulada Pius Font i Quer, passió per la botànica, repassa la vida d’aquest botànic vocacional que, tot i ser químic de formació, quan tenia vint anys, després d’assistir a un curset que impartia el doctor Manuel Llenas, va descobrir la seva veritable passió: estudiar les plantes i transmetre aquest coneixement. Autor, entre d’altres, dels llibres Plantas medicinales. El Dioscórides renovado i del Diccionario de botánica, la seva obra científica va suposar un gran avenç per a la botànica catalana i espanyola. En el camp docent, la seva metodologia pedagògica, rigorosa i apassionada, va crear escola, i projectes iniciats per ell, com ara l’Institut Botànic, el Jardí Botànic de Montjuïc i la Flora dels Països Catalans, van ser continuats pels seus alumnes i deixebles.

S’han programat noves sessions per als dies 15, 22 i 29 de gener i 5, 19 i 26 de febrer, que tindran lloc a l’aula capella (al gener) i a l’Aula 110 (al febrer) de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585, 08007, Barcelona). Les sessions són gratuïtes però requereixen inscripció prèvia mitjançant un formulari que hi ha al web del projecte (http://www.ub.edu/laubdivulga/theatrumsapientiae/index.html).

L’espectacle repassa la vida d’aquest botànic singular

L’obra situa l’acció en el moment en què Pius Font i Quer surt de la presó, després de dos anys de reclusió, acompanyat de la seva dona, Emília. De fet, ella narra als espectadors gran part de la vida del marit, mentre espera que sigui alliberat. I amb l’ajuda del recurs del salt enrere, en diversos moments, s’escenifiquen molts dels episodis de la seva carrera professional.

Font i Quer era professor auxiliar de Botànica a la Universitat de Barcelona i naturalista del Museu de Ciències Naturals quan va presentar una tesi doctoral sobre la flora de la comarca del Bages per accedir a una plaça de catedràtic. A Madrid, però, el van suspendre al·legant que era un professor poc convencional i que no volien que la seva afició pel treball de camp interferís en la tasca docent.

Després del fracàs, Font i Quer abandona la Universitat i comença a impartir classes a l’Escola Superior d’Agricultura, sense descuidar mai les seves sortides de camp. De fet, com que formava part del cos de Sanitat Militar com a farmacèutic, aprofita totes les destinacions per als seus estudis botànics i per anar fent créixer el seu apreciat herbari.

Tal com queda palès a l’obra, amb el govern progressista de la Segona República, el 1933, Font i Quer torna a la Universitat de Barcelona com a professor permanent (un any abans havia estat nomenat president de la Institució Catalana d’Història Natural).

El rumb de la vida de Font i Quer fa un gir inesperat durant una sortida de camp amb alumnes a Terol, el juliol del 36, després que Saragossa es declari afí a l’alzamiento. La situació obliga el professor a tornar irregularment a territori republicà. Per això, quan acaba la Guerra Civil, Font i Quer és jutjat i condemnat per rebel·lió militar i passa dos anys a la presó, on aprofita per fer classes de botànica als reclusos i s’inventa un joc: el Botanicón, que fa passar l’estona els presos.

Després dels seu pas per la presó, no pot tornar a la Universitat, ni tampoc al Museu de Ciències Naturals. No el deixen formar part de cap institució oficial, i es dedica a escriure articles i llibres per recollir tot el seu coneixement i poder-lo llegar a les generacions futures. 

Durant el règim franquista, de manera clandestina reinicia les sessions de Botànica de la Institució Catalana d’Història Natural, que es duien a terme en domicilis privats i en centres excursionistes, i continua organitzant sortides de camp. Els seus deixebles i amics van fer el possible per ajudar-lo i per donar-li rellevància. Finalment, el 1948 li va ser concedit un càrrec honorífic al CSIC que li permetia anar oficialment a l’Institut Botànic com a cap de la secció de Flora Hispànica. Uns anys més tard, va ser nomenat president de l’Institut d’Estudis Catalans i va exercir com a cap de redacció científica de l’editorial Labor. Tot i que després de la guerra no va tornar a exercir mai oficialment de professor, sempre va ser considerat, per deixebles i seguidors, com el seu gran mestre.

Assessorament científic i documental

L’assessorament científic de l’activitat Pius Font i Quer, passió per la botànica s’ha vehiculat a través dels experts de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona Ramon Maria Masalles, Joan Vallès Xirau i Josep Vigo, així com de Roser Guardia Rubies, del Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal.

El projecte Theatrum Sapientiae

Aquesta activitat té l’objectiu d’acostar a la societat personatges destacats de la ciència catalana. A través d’una experiència guiada i teatralitzada, el públic del Theatrum Sapientiae descobreix aspectes personals i professionals d’una personalitat rellevant i alhora coneix de més a prop la recerca i el coneixement que es generen a la Universitat. Aquest és el tercer espectacle del projecte Theatrum Sapientiae, que es va engegar el 2013 amb Ramon Margalef i l’aventura de la vida i que el 2014 va produir Jordi Rubió i l’esperit del llibre.

El projecte té el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO).♦

Fotografia: Pius Font i Quer.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere