Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de València col·labora en un projecte solidari al Sàhara amb el primer centre d’educació especial dins d’un camp de refugiats

Notícia anterior
Notícia posterior

sahara_Web

La Universitat de València, a través del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, gestionat per la Fundació General d’aquesta institució acadèmica, realitzarà, el pròxim febrer, un enviament de material al Sàhara, destinat al Centre d’Integració de Castro, la primera experiència mundial d’educació especial dins d’un camp de refugiats, que acull prop de 70 xiquets i joves amb diferents graus de discapacitat.

 

El projecte, encapçalat per Nuria Romero, administrativa de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València, compta amb el suport de l’associació Ajuda als Pobles, amb seu al municipi valencià de Quart de Poblet, i té per objectiu “facilitar l’ajuda especialitzada i adaptada que requereixen les persones amb discapacitat, afavorir la seua integració i possibilitar-les un major grau d’autonomia”, indica Romero.

Així, l’aportació de materials específics per al Centre de Castro de la RASD, ubicat al Sàhara Occidental, dins dels campaments de refugiats a Algèria, suposarà la potenciació dels treballs de rehabilitació, seguiment, formació educativa i control de la salut de les persones amb diversitat funcional que integren el Centre. Aquest col·lectiu presenta discapacitats en tots els seus graus, però les més freqüents són discapacitat intel·lectual i física, Síndrome de Down, sordesa, autisme i dificultats escolars. És per aquest motiu que el Centre de Castro s’ha fixat com a finalitats “facilitar una educació especialitzada i adaptada a les característiques dels i les menors del Centre, afavorir la integració dels xiquets i les xiquetes amb discapacitat i possibilitar la seua autonomia”, afirmen des del seu web (http://www.centrodecastro.com/).

Material específic i enviament

La Universitat de València aportarà 40 crosses (20 per a adults i 20 per a xiquets), una cinta transportadora de rehabilitació i huit jocs de coberts adaptats. Per la seua banda, l’associació de Quart de Poblet completarà l’enviament amb 20 cadires de rodes (10 per a adults i altres 10 per a xiquets) i una bàscula de pesatge especial.

Donat l’elevat cost dels enviaments als campaments de refugiats sahrauís, el material d’aquest projecte serà traslladat fins a Tindouf juntament amb els aliments recollits en la campanya d’aquest Nadal, organitzada al Campus de Burjassot-Paterna, també en col·laboració amb l’associació Ajuda als Pobles.

Aquesta Caravana d’Aliments ha estat coordinada a la Universitat per l’equip de Nuria Romero i les professores Mercè Pamblanco i Luz Cardona. La recollida d’enguany s’ha saldat amb 320 quilos d’aliments, entre arròs, sucre i oli, i 720 euros, amb els quals es contribuirà a les despeses de la campanya.

El Centre d’Educació i Integració de Castro va ser triat per Nuria Romero, amb la qual han treballat en el projecte Francisco Tevar, de la Universitat de València, i Ester Montalbán, de l’associació de Quart de Poblet, per tractar-se d’un Centre “únic als campaments de refugiats sahrauís, dedicat a l’atenció de persones amb dificultats especials, la vida diària de les quals és encara més dura per les condicions extremes del territori on viuen”, destaca. I afegeix: “És positiu i il·lusionant sentir que amb aquesta aportació aconseguim millorar molts aspectes de la vida quotidiana de persones que realment ho necessiten i que van a aprofitar. Açò m’anima a continuar treballant en aquest sentit, després d’haver començat amb aquest primer projecte: un bon punt de partida per a poder canalitzar més ajudes cap al Centre de Castro, el qual du a terme una gran tasca social dins d’una població molt desfavorida”. 

El Programa 0,7 de la Universitat de València

El Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, està dirigit per la Comissió 0,7, creada en 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0’7 -que s’obté del 0’7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants- entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar aquest pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere