Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’IGIC-UPV dissenya un nou sistema intel·ligent de sensors que detecta i delimita abocaments tòxics en qualsevol medi aquàtic

Notícia anterior
Notícia posterior

deteccion_vertidos_int

L’Institut de Recerca per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha dissenyat un nou sistema intel·ligent de sensors que ajuda a detectar i delimitar abocaments tòxics, de gasoil o hidrocarburs en general, en qualsevol medi aquàtic (mar oberta, rius, llacs, etc.) i amb molt baixes concentracions.

Aquest avanç tecnològic pot resultar de gran ajuda per a fer front a un problema global com és la contaminació marina, que afecta tant l’entorn natural (fauna i flora) com l’economia i la salut.

Una detecció ràpida de l’abocament, fonamental

Jaime Lloret, investigador de l’IGIC-UPV, explica que, “en funció del tipus de contaminants, són necessàries unes tècniques o unes altres per a eliminar l’abocament. No obstant això, sens dubte, el més important és detectar-lo de forma ràpida, a fi d’evitar un major impacte i reduir els danys a la zona afectada. En aquest sentit, el cas dels vessaments de petroli és especialment crític, ja que és quasi impossible eliminar-los per complet si els treballs de descontaminació no s’inicien immediatament.”

Delimita amb exactitud la frontera entre la zona contaminada i la que no ho està

El sistema desenvolupat pels investigadors de la UPV, i basat en un algorisme intel·ligent, funciona incrustat en petits dispositius flotants, i està compost per nodes sense fil capaços de moure’s cap al final de la taca, a la recerca de la vora d’aquesta.

“Aquests dispositius tenen en compte la informació obtinguda dels sensors de contaminació d’hidrocarburs, i la seua posició pel que fa als altres nodes, per a situar-se a la frontera entre l’aigua no contaminada i la taca de l’abocament contaminat”, prossegueix Lloret, que indica que, “d’aquesta manera, permeten localitzar amb exactitud la posició final de la taca, la frontera entre la zona contaminada i la que no ho està.”

El Màster Universitari en Avaluació i Seguiment Ambiental d’Ecosistemes Marins i Costaners, origen de la recerca

La recerca duta a terme per Jaime Lloret junt amb Lorena Parra, Sandra Sendra i José Miguel Jiménez és una de les línies principals de treball sorgides a partir del Màster Universitari en Avaluació i Seguiment Ambiental d’Ecosistemes Marins i Costaners que imparteix la UPV.

Els investigadors de la UPV van presentar els resultats i les prestacions d’aquest sistema en el marc de la IEEE International Conference on Communication (ICC 2015), que tingué lloc a Londres.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere