La URV organitza cursos de preparació per presentar-se als exàmens per obtenir la nacionalitat espanyola
La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha començat a organitzar cursos de preparació per presentar-se als nous exàmens per obtenir la nacionalitat espanyola, que van canviar de format a l’octubre i que ara inclouen una prova de cultura i coneixement general (CCSE), a més de la prova lingüística (DELE). El Centre d’Estudis Hispànics de la URV, encarregat d’impartir els cursos per preparar el DELE, va decidir fer també uns cursos orientats exclusivament per ajudar els alumnes a superar les proves de llengua i cultura de l’examen, que elabora i corregeix l’Institut Cervantes. Fins ara, la URV és l’única institució a la demarcació de Tarragona on es pot fer l’examen per aconseguir la nacionalitat espanyola. A les comarques tarragonines, les places per examinar-se estan completes fins al novembre.
Segons les dades proporcionades per la URV, l’any passat van demanar a la demarcació de Tarragona la nacionalitat espanyola 1.900 persones. Amb la reforma del Registre Civil, que va modificar els tràmits per aconseguir la nacionalitat espanyola, es podran examinar unes 500 persones anualment a Tarragona. Pel que fa a la prova CCSE, només hi ha una convocatòria mensual –l’últim dijous de cada mes- i es compten unes 80 persones per convocatòria. Amb aquestes dades, les convocatòries a les comarques tarragonines estan completes fins al novembre i la URV ha alertat d’un possible col·lapse si no poden assumir la xifra d’examinands. Pel que fa al DELE, hi ha proves amb dates fixes (al febrer, abril, maig, juliol, octubre i novembre) cada any.
Cost dels tràmits
Una de les motivacions per la qual la URV va decidir impulsar el curs preparatiu és el cost dels tràmits. A diferència d’abans, qui vulgui obtenir la nacionalitat espanyola ha de pagar 100 euros en concepte de taxes al Registre Civil, 124 euros per examinar-se del DELE i 85 euros per examinar-se del CCSE. Segons la directora del Centre d’Estudis Hispànics, Esther Forgas, sense una preparació és difícil aprovar l’examen. “No volem que llencin els diners ni generar frustració”, ha dit Forgas durant la roda de premsa aquest dijous.A la prova lingüística s’ha d’acreditar un nivell A2 que per als examinands no és difícil en competència d’expressió oral i comprensió escrita i oral però sí que es complica amb expressió escrita. Segons Forgas, els immigrants que sol·liciten la nacionalitat no controlen el castellà escrit i aquesta competència té un pes destacat durant la prova. També passa el mateix en el CCSE, amb preguntes sobre “coneixements constitucionals i socioculturals d’Espanya”. A més, molts dels sol·licitants no han fet mai un examen tipus test abans i això fa que se’ls hagi de preparar en temes formals, com ensenyar-los com han de completar correctament els formularis o marcar caselles. De totes maneres, als cursos preparatius tampoc hi cap tothom: l’oferta és limitada. Per això, la URV va organitzar dissabte passat una prova oberta i gratuïta per determinar quins alumnes serien vàlids per cursar les classes i que, després de diverses lliçons, fer que tinguessin oportunitats d’aprovar. De les 100 persones que es van presentar, només unes 40 es convertiran en alumnes del curs preparatiu.
Angoixa pel nou examen
Segons ha explicat el vicerector d’Universitat i Societat de la URV, Jordi Tous, quan van entrar en vigor les noves proves es va generar una “angoixa” entre els examinands davant el contingut “difícil” de les proves, preocupats per si no tenien “el nivell suficient”. “Es va generar cert rumor, alimentat per no tenir tota la informació”, ha apuntat Tous, que ha dit que hi havia sol·licitants de nacionalitat espanyola que pensaven que si no aprovaven l’examen, els farien fora de l’Estat.♦