Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Vuit investigadors que fan recerca a Catalunya reben un ajut de la UE per validar les seves teories científiques

Notícia anterior
Notícia posterior

SUR

·El Consell Europeu de Recerca ha atorgat 46  beques “Proves de Concepte” en aquesta convocatòria i 135 en tot el  2015

 

L’ús de cucs de seda biònics per obtenir fibres superresistents, un nou tractament per a les ferides cròniques a base d’inhalants, l’ús de l’enginyeria inversa en la restauració del patrimoni arquitectònic medieval europeu; aquests són només alguns dels invents que s’han pogut fer gràcies al finançament del Centre Europeu de Recerca (CER) que han rebut diversos investigadors i que els ha permès d’explorar el potencial innovador de la seva recerca.

El CER publica avui els resultats de la seva tercera convocatòria de subvencions del 2015 per realitzar proves de concepte, és a dir, per validar idees o teories científiques. En la tercera convocatòria d’aquesta beca – a la qual només poden accedir-hi científics que ja compten amb una beca del CER-  s’han beneficiat d’aquest finançament complementari un total de 46 investigadors dels quals n’hi ha vuit que estan treballant en universitats o centres de recerca catalans com la Universitat de Girona,  la Fundació Institut de Ciències Fotòniques o la Universitat de Barcelona.

En el conjunt de l’any 2015 un total de 135 investigadors han rebut una subvenció “Prova de Concepte” que pot estar dotada amb fina s 150.000 euros i pot fer-se servir, per exemple, per registrar drets de la propietat intel·lectual, buscar oportunitats de negoci o fer validacions tècniques. Espanya ocupa la segona posició en nombre de beques rebudes, 20, només per darrera del Regne Unit. D’aquestes 20, dotze s’han atorgat a centres de recerca o universitats catalanes.

«No hi pot haver cap entorn sostenible per a la innovació europea sense excel·lència científica. Les subvencions per fer proves de concepte ajuden els investigadors a reduir l’esquerda existent entre el món acadèmic i el mercat i serveixen per donar suport a la recerca bàsica (o «recerca a la frontera del coneixement», com s’acostuma a dir ara), que permet innovar i fer aplicacions per a la vida real i, per tant, crear productes i llocs de treball a Europa», ha declarat avui el comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.

«Ens consta que les subvencions del CER atien l’esperit emprenedor dels equips que les reben. N’és una bona mostra l’interès que demostren els beneficiaris de les nostres subvencions pel finançament de les proves de concepte; l’objectiu d’aquest finançament és ajudar a convertir idees innovadores en solucions viables que donin resposta a les necessitats del mercat i de la societat. Aquesta és, doncs, una dimensió més de la filosofia del CER: confiar en els investigadors que demostren tenir curiositat científica», ha declarat avui també el president del CER, Jean-Pierre Bourguignon.

Els projectes seleccionats abasten una gran varietat de qüestions relacionades amb les ciències físiques i amb l’enginyeria, amb les ciències de la vida, amb les ciències socials i amb les humanitats. El 2015 el CER va rebre 339 sol·licituds de finançament addicional i va concedir subvencions per valor de 20 milions d’euros.

Els investigadors seleccionats provenen de disset països: Regne Unit (22), Espanya (20), Països Baixos (15), França (17), Alemanya (10), Suècia (9), Israel (8), Suïssa (8), Itàlia (7), Bèlgica (5), Àustria (3), Dinamarca (3), Portugal (3), Grècia (2), Xipre (1), Finlàndia (1) i Polònia (1).

——————————————–

DOCUMENTACIÓ

Llista dels investigadors seleccionats a la primerasegona i tercera convocatòria de subvencions per fer proves de concepte.

Llista dels investigadors seleccionats el 2015 per rebre una subvenció per fer proves de concepte.

Més exemples de projectes de proves de concepte.

—————————

D’ençà que el CER va engegar el 2011 el règim de subvencions per fer proves de concepte, més de 400 investigadors han trobat la manera d’introduir en el mercat el resultat de la seva recerca finançada pel CER i donar resposta a algun repte social. Val a dir que aquesta convocatòria per fer proves de concepte va destinada a investigadors que ja gaudeixen o que han gaudit fins fa no gaire d’una subvenció del CER. Els projectes finançats poden tenir una durada màxima de divuit mesos.

El CER va ser creat el 2007 per la UE i és el primer organisme europeu que finança l’excel·lència en la recerca bàsica. Cada any selecciona i finança investigadors de qualsevol nacionalitat i edat per dur a terme projectes ambiciosos a Europa. El CER malda per atraure els millors investigadors del món perquè s’estableixin a Europa. Fins ara el CER ha finançat més de 5 000 investigadors d’elit en les diverses fases de les seves carreres.

El CER està dirigit per un consell d’administració independent, el consell científic. Des de gener del 2014 el president del CER és el professor Jean-Pierre Bourguignon. El CER disposa d’un pressupost de més de 13 000 milions d’euros per al període 2014-2020 i forma part d’Horitzó 2020, el programa de recerca i innovació de la UE, la responsabilitat del qual correspon al comissari europeu de Recerca, Innovació i Ciència, Carlos Moedas.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere