El monument franquista de Tortosa i la descontaminació del pantà de Flix, protagonistes al centre d’art Lo Pati
Lo Pati- Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta (Montsià), ha inaugurat aquest cap de setmana dues exposicions de plena actualitat, una que tracta sobre el monument franquista de Tortosa, i l’altra sobre la descontaminació del pantà de Flix. La doble exposició posa en relleu la vinculació dels artistes amb l’actualitat i les preocupacions del territori. El director de Lo Pati, Vicent Fibla, ha apuntat que “l’art sempre està a la reflexió de temes delicats” i “recull la preocupació de la població”. “Si la població està parlant d’això, és lògic que els artistes també parlem d’això”, ha assegurat Fibla. La doble exposició es podrà visitar fins al 20 de febrer. Tot i que el centre d’art no té una previsió que hi hagi més visitants, apunta que “un tema com el monument franquista, amb tot el que implica, pot provocar més interès” que altres obres d’art.
El monument franquista ‘Cauty said to Franco: What time is Love?’ recull la visió de cinc artistes catalans, tots nascuts després de la mort de Franco, que reflexionen sobre el monument franquista que encara hi ha a Tortosa enmig del riu Ebre. La proposta va néixer a partir d’un concurs a Barcelona, on Fibla –comissari del projecte- va escollir cinc artistes perquè busquessin un monument franquista a les imatges de Google. “Parteix de l’absurditat de proposar a aquests cinc artistes que pensessin sobre conceptes com realitat i ficció: sobre el fet real que quan busques ‘monument franquista’ al Google imatges et surten fotos del de Tortosa”, ha detallat Fibla. A partir d’aquesta idea, els cinc artistes van viatjar a Tortosa “i a partir d’aquí aporten la seva reflexió sobre aquest fet tan anacrònic que més de 50 anys després, aquest monument encara estigui aquí”, segons el director del centre d’art. Les visions que aporten els artistes van “des de les més polítiques des de les més poètiques”. Destaca la proposta, per exemple, d’Alan Carrasco ‘Llei 52/2007, Article 15’, que a més de fer 36 impressions A4 sobre paper i un àudio invertit del LP ‘La Batalla del Ebro evocada en Tortosa bajo la paz de Francisco Franco’, ha sol·licitat a Google que apliqui la llei de la Memòria històrica i esborri el monument dels mapes. Una altra proposta destacada és la de María García Ruiz, ‘El camí d’anada no és el mateix que el de tornada’, una videoprojecció que intervé el sentit de monument desdoblant-lo i multiplicant-lo.
Descontaminació del pantà de Flix
L’artista mallorquina Lara Fluxà s’ha centrat en el pantà de Flix per fer la seva proposta artística. ‘Dissolution is the best solution for pollution’ parteix del principi de la memòria de l’aigua, propi de la medicina homeopàtica, que estableix que l’aigua reté el record de les substàncies que prèviament s’hi ha dissolt. “És extremadament poètic i al mateix temps, realista”, opina Vicent Fibla. “Si el riu està contaminat, una possibilitat és trobar una solució homeopàtica; que el mateix element que provoca una cosa serveixi per solucionar-la”, ha explicat Fibla. Per fer el projecte, l’artista ha extret aigua del pantà de Flix, contaminada amb cadmi, níquel, mercuri i crom, i l’ha dissolt en diferents fases per arribar a una “dissolució homeopàtica que podrà ser ingerida visualment o digestivament pel públic”. “Fa una dissolució contínua per arribar a un punt en què el component del mercuri queda totalment diluït i és inofensiu”, ha acabat d’explicar el director del centre d’art. La instal·lació es basa en un estand, on reposen els components i la seqüència creada amb la gestió de residus –gestionada legalment per una empresa. A les provetes exposades, es veu el procés per arribar a la transparència total de l’aigua.
Sweet Home, d’Asbel Esteve
Paral·lelament a la inauguració d’aquesta doble exposició, aquest dissabte 23 de gener també es posarà en marxa la nova proposta de #lopatitancat, el cicle ‘Durant l’exposició el centre romandrà tancat’ que dirigeix la curadora i crítica d’art Cèlia del Diego. Es tracta de Sweet home, una videoinstal·lació de l’artista ampostí Asbel Esteve que presenta un paral·lelisme entre imatges preses a les Terres de l’Ebre de cases de camp abandonades i mig en runes o paisatges hivernals amb els bombardejos que pateix el poble sirià. De fons, notícies radiofòniques expliquen la situació.♦