Erasmus+: més oportunitats per a les futures generacions europees
Erasmus+, el programa d’educació, formació professional, joventut i esports més important i més específic de la història de la UE, ha satisfet les expectatives del seu primer any de vigència.
Erasmus+ disposava per al seu primer any d’un pressupost de més de 2 000 milions d’euros; això ha permès que es poguessin finançar 18 000 projectes i que hi hagin participat més d’un milió de persones. A més, el fet que s’hagin flexibilitzat les possibilitats de col·laboració entre diversos sectors també ha permès que els sistemes nacionals d’educació, formació professional, joventut i esports hagin assajat pràctiques innovadores i s’hagin modernitzat.
«Durant el seu primer any Erasmus+ ha demostrat ser tot un èxit. El nombre tan impressionant de participants és una bona prova del fet que el programa hagi millorat les oportunitats d’ocupació dels joves ajudant-los a adquirir noves capacitats i experiències i fomentant la modernització dels sistemes d’educació, formació professional i joventut. A partir d’ara continuarem fent servir aquesta increïble popularitat per arribar a més persones amb diferents interessos, perfils i procedències socials», ha declarat avui el comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esports, Tibor Navracsics.
Les xifres que avui publiquem demostren que gràcies a l’increment del nombre d’oportunitats el 2014 ja es va poder beneficiar del programa Erasmus+ molta més gent que no pas abans. En el seu primer any de vigència, el programa va concedir la xifra rècord de 650 000 beques de mobilitat a estudiants, aprenents, professors, voluntaris i altres joves i va aplanar la via dels primers préstecs per a estudiants que volguessin fer un màster sencer a l’estranger. Per primera vegada, el programa també va finançar projectes en l’àmbit de l’esport i projectes duts a terme per les administracions públiques i per les organitzacions internacionals.
Erasmus+ també dóna més suport als seus beneficiaris; això es tradueix, per exemple, en una millora del reconeixement i convalidació dels estudis fets a l’estranger un cop els estudiants se’n tornen als seus països d’origen; d’altra banda, la mobilitat dels professors i del personal administratiu s’ha integrat molt més bé en les estratègies de desenvolupament professional dels seus centres educatius d’origen.
El nou programa Erasmus+ també és socialment molt més ambiciós i, per tant, posa un més gran èmfasi en la promoció de la integració social, la ciutadania activa i la tolerància. És la primera vegada que es posen diners a disposició de participants amb menys recursos o amb necessitats especials. Per al 2016 s’han mobilitzat 13 milions d’euros més per finançar projectes que abordin qüestions com ara la integració social de les minories, els immigrants i altres grups socials desfavorits.
El programa també inclou iniciatives per millorar les perspectives d’ocupació dels joves i facilitar la seva transició del món educatiu al món laboral: s’hi han incrementat les pràctiques i els períodes d’aprenentatge.
Espanya, Alemanya i França continuen sent les principals destinacions dels estudiants
La Comissió també publica avui en un altre informe les estadístiques sobre la mobilitat d’estudiants i personal administratiu durant l’últim any acadèmic (2013-2014) corresponents a l’anterior programa Erasmus d’ensenyament superior, que formava part del Programa d’aprenentatge permanent. Les dades demostren que hi han participat un nombre rècord d’estudiants (272 000) i personal administratiu (57 000) en comparació amb qualsevol any anterior. Durant l’any acadèmic 2013-2014 Espanya, Alemanya i França continuaven sent les tres destinacions més populars entre els estudiants Erasmus per estudiar o formar-se a l’estranger.
A més, hi ha un nou estudi sobre l’impacte regional del programa Erasmus que confirma que la participació en el programa d’intercanvi d’estudiants millora considerablement les oportunitats que tenen els joves de trobar una feina de qualitat i fins i tot una feina de directiu; això és especialment cert en el cas dels estudiants que provenen de l’Europa meridional i oriental.
+++
L’objectiu del programa Erasmus+ és modernitzar els sistemes d’educació, formació professional i joventut millorant les competències dels estudiants, les seves perspectives de trobar feina i la seva participació activa en la societat.
El programa septennal (2014-2020) d’Erasmus+ disposa d’un pressupost de 14 700 milions d’euros, la qual cosa representa un increment de la despesa del 40 %; això és una bona demostració del compromís d’invertir en aquests sectors que ha assolit la UE. El programa també ofereix a més de quatre milions d’europeus l’oportunitat d’estudiar, formar-se, adquirir experiència laboral o fer un voluntariat a l’estranger; també fomenta la creació d’associacions transnacionals entre centres educatius, escoles de formació professional i associacions juvenils que fomentin la col·laboració i basteixin ponts entre el món educatiu i el món laboral; a més, per primera vegada el programa ofereix finançament per dur a terme activitats en l’àmbit de l’esport que contribueixin al desenvolupament de l’ideal europeu i facin front a problemes transfronterers com ara el dopatge o els tripijocs de les competicions; d’altra banda, a través de les activitats Jean Monnet el programa també recolza el desenvolupament de l’ensenyament i de la recerca sobre la integració europea.
El principal informe que avui publiquem ofereix els primers resultats del programa Erasmus+ un any després del seu inici. L’informe aplega dades de la Comissió Europea, de les agències nacionals i de les agències executives responsables de l’aplicació del programa.
Els dos altres informes que avui publiquem ofereixen informació sobre l’últim any del programa Erasmus d’educació superior i un panorama sobre l’impacte regional del programa.♦