El nou campus Besòs-Diagonal de la UPC acollirà 3.500 alumnes i 400 professors a partir del setembre
3.500 alumnes i 400 professors estrenaran el nou campus Besòs-Diagonal a l’inici del proper curs. Així ho ha anunciat aquest dimecres el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, en una visita institucional a les obres de l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est. El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’alcalde de Sant Adrià del Besòs, Joan Callau i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, han comprovat els treballs de la fase final de construcció del campus situat al costat del Fòrum, a cavall entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Precisament, totes les autoritats han coincidit en destacar el valor de cohesió territorial i social que suposarà l’activitat del centre universitari a la zona. El nou campus “crea sobre el mapa una nova centralitat per al coneixement”, segons el rector de la UPC.
En els parlaments posteriors a la visita a les instal·lacions, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que aquest centre universitari “permet que la ciutat metropolitana guanyi en justícia, equitat i oportunitats”. Colau considera que “des de Barcelona la franja del Besòs ha estat massa sovint oblidada” i ha manifestat la voluntat que la zona “adquireixi centralitat urbana com a eix cívic, cultural i també educatiu”. “Volem un Besòs d’unió i no de separació”, ha afegit. Per l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, l’arribada de la UPC suposa “trencar la història” ja que “per primer cop una gran universitat es posa a la banda del Besòs”. La majoria d’infraestructures “com el tren, el port, les universitats o les grans zones industrials estaven del Passeig de Gràcia cap al Llobregat”, segons Callau. L’alcalde de Sant Adrià ha convidat als assistents a “buscar una foto aèria de l’any 2000” de la zona on s’ha construït el campus Diagonal-Besòs per constatar el canvi urbanístic iniciat “a partir del Fòrum de les Cultures”, que ha qualificat com “un esdeveniment cabdal per endreçar aquest tros de la ciutat”.El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget considera que l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est de la UPC “ha de representar un salt important en l’àmbit de la enginyeria industrial” i permetre que “s’orienti cap a noves disciplines”. “Venim d’una tradició industrial i tenim vocació industrial, i el campus que avui hem visitat ha de contribuir a potenciar aquesta vocació”, ha manifestat.
El futur de l’Escola Industrial
En la seva intervenció, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha fet referència a Enric Prat de la Riba, qui “va concentrar en el que és l’edifici del carrer Urgell aquesta universitat industrial que hem tingut treballant i evolucionant tants anys”. Conesa creu que l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est consolida el pas de la “universitat industrial a una universitat tecnològica i innovadora”. Pel que fa al futur de l’edifici de l’Escola Industrial al carrer Urgell, on fins ara s’hi han impartit les enginyeries de la UPC, la presidenta de la Diputació de Barcelona ha especificat que “allà hi romandrà la residència universitària i els espais que queden alliberats estaran relacionats amb el coneixement i la recerca”, probablement “alineats amb la bioquímica i l’Hospital Clínic que tenim al costat”. Conesa ha anunciat que properament es presentarà el projecte concret que acollirà l’Escola Industrial.
Un exemple de col·laboració institucional
D’altra banda, tan Mercè Conesa com Jordi Baiget han defensat la col·laboració institucional que ha possibilitat la realització del campus Diagonal-Besòs. També sobre aquest aspecte, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha desitjat que “els límits administratius no siguin límits de cooperació entre municipis i altres administracions”. Al seu torn, el rector de la UPC, Enric Fossas, ha explicat que “ha estat un projecte complex, que es va encetar fa més d’una dècada, ha costat el cap d’algun rector i s’ha hagut de portar a terme en un dels moments més greus de la crisi”. “Per dur endavant els nostres compromisos tots hem aplicat grans dosis de negociació i, en darrera instància, de confiança mútua”, ha sentenciat Fossas, que confia que “treballant plegats” es podran superar “nous problemes i dificultats”. La construcció de les instal·lacions de la UPC a la zona Diagonal-Besòs han tingut un cost total de 96’5 MEUR, amb una aportació de 25’3 per part de la Generalitat de Catalunya, 23 de la Diputació de Barcelona, 20 del Fons de Desenvolupament Regional Europeu, 15’9 de la UPC a través d’un crèdit del Ministeri d’Economia i Competitivitat, i finalment, una aportació estatal directa que es divideix entre 9’9 MEUR contemplats en la disposició addicional 3a de l’Estatut, com a inversió en estructures, i una dotació de 2,1 per la condició de Campus d’Excel·lència Internacional. La previsió es que, un cop finalitzat, el campus Diagonal-Besòs tingui 150.000 metres quadrats, dels quals ja se n’han construït 53.000 a la cruïlla entre els carrers Sant Ramon de Penyafort i Eduard Maristany, just darrera de la Torre Telefònica. El trasllat suposarà la integració total de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica dins a UPC, un centre que fins ara ha tingut condició d’adscrit, depenent del Consorci Escola Industrial de Barcelona. A més, les noves instal·lacions també acolliran una part de l’activitat docent i de recerca de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona. La nova Escola d’Enginyeria Barcelona Est oferirà graus de Biomèdica, Elèctrica, Electrònica Industrial i Automàtica, Energia, Mecànica, Química i de Materials, a banda de 3 màsters i 2 programes de doctorat. Els futurs estudiants podran conèixer a fons aquesta oferta en la jornada de portes obertes que es celebrarà el proper 10 de febrer.♦