Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La BCNegra ret homenatge a Xavier Vinader reivindicant el periodisme d’investigació

Notícia anterior
Notícia posterior

Logo-Negre-petit

El BCNegra 2016 vol retre homenatge al periodisme d’investigació i a la figura, sovint oblidada, dels fotoperiodistes. Per això, el certamen ha programat per aquest dimarts un homenatge al periodista Xavier Vinader a la Facultat de Comunicació Blanquerna centrada en el periodisme d’investigació en temps de periodisme d’imaginació. Segons el periodista d’investigació Jordi Bordas, la reivindicació del periodisme d’investigació –un “ofici perdut”- busca fer arribar a la gent allò que el poder intenta amagar, una circumstància que “ja lliga” per definició amb la BCNegra. “Xavier Vinader era un periodista total”, han coincidit a assenyalar els ponents a la trobada.

En una taula rodona moderada pel periodista d’investigació Jordi Bordas, hi ha participat Bru Rovira, José Martí Gómez, Eduardo Martín de Pozuelo i Xavier Montanyà. L’homenatge ha recordat Xavier Vinader com a exponent d’un periodisme d’investigació que s’ha perdut, i han lloat la tasca d’uns professionals que han arriscat la seva feina per fer veure una realitat que el poder volia amagar. Vinader va ser el primer exiliat de la democràcia i el primer periodista empresonat per raons polítiques. Al llarg de l’acte, els professionals que hi ha participat han esgrimit les dificultats per exercir un periodisme d’investigació. “Requereix d’un doble esforç, aconseguir la informació i que el teu mitjà t’ho deixi publicar”, han recordat Bordas i Martín de Pozuelo, mentre que han apuntat un tercer efecte, les “repercussions” d’allò que es va publicar. “Aquesta va ser la màxima paradoxa que va viure Vinader”, ha començat a explicar Montanyà, que ha explicat que van condemnar el periodista perquè no van poder demostrar que el q s’havia publicar era mentida. Davant d’això, el poder “s’agafa” a la repercussió d’allò publicat i li atribueixen les conseqüències. “No pot ser que el poder t’acabi condemnant a través d’una pirueta legal”, ha esgrimit.

Vinader, un periodista “total”

De la seva banda, Bru Rovira considera que tot exercici periodístic té una part d’investigació i s’ha referit a Xavier Vinader com a “periodista total”, amb una “vocació enorme”, basat en la passió i una “vida interessant”. “El periodisme és una opció de vida, una passió vital que va més enllà”, ha precisat. En aquesta línia, ha assenyalat la tensió constant entre el poder i el periodisme, una lluita entre una “societat que es vol expressar i el poder que vol controlar el missatge”. “Avui el periodisme és pura propaganda, el poder controla el periodisme”, ha assenyalat Rovira, que també ha assenyalat la dependència del periodisme amb les quotes de mercat. Eduardo Martín de Pozuelo, de la seva banda, ha coincidit amb Martí Gómez en què els periodistes d’avui dia gasten “menys sola” perquè ja no trepitgen el carrer, però es disposa de molta informació. “Sovint veus que els reportatges són bons muntatges d’informacions disponibles a internet”, ha reblat José Martí Gómez.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere