Arpistes d’arreu del món participen al Curs Internacional d’Arpa en un entorn “únic” a l’Horta de Lleida
Arpistes d’arreu del món participen aquesta setmana al Curs Internacional Arpa Horta. Són nou alumnes provinents, per exemple, del Japó, els Estats Units o Hongria, tot i que també hi ha dues noies de Barcelona i València. Van arribar dilluns i durant set dies perfeccionen la seva tècnica amb l’arpa, de la mà d’Isabelle Perrin, considerada una de les millors arpistes del món. Fins dilluns que ve assisteixen a classes d’arpa i també de fisioteràpia, per millorar les posicions corporals a l’hora de tocar aquest instrument tan característic. El Curs es fa en un entorn “únic” i “privilegiat”, asseguren, ja que, a més d’assajar, conviuen amb tres famílies de l’Horta de Lleida. El curs d’enguany es fa a l’hivern i tanca un cicle de quatre anys. Va començar la primavera de 2012, després va tenir lloc l’estiu de 2013 i la tardor de 2014. L’objectiu, segons l’organitzadora del Curs, Berta Puigdemassa és “explicar el pas del temps a través de la natura i la música”.
La idea d’organitzar aquest Curs va néixer fa cinc anys. L’arpista professional Berta Puigdemassa viu a l’Horta de Lleida i va considerar que aquest era un entorn privilegiat per apropar l’arpa als músics. A Lleida, per exemple, no hi ha cap escola ni conservatori que ensenyi arpa i la Berta dóna classes particulars a tres alumnes. Va contactar amb Isabelle Perrin, de qui va ser alumna a França, i la va convèncer per ser la professora principal del cicle. El curs també compta amb l’arpista catalana Maria Lluïsa Ibáñez, del Conservatori de Música de Barcelona, i el fisioterapeuta holandès Bart Loomans.La Isabelle Perrin ha explicat que la Berta Puigdemassa va ser estudiant seva fa uns anys a França i li va proposar de fer classes a Lleida. “És molt emocionant i únic. L’Horta de Lleida és única i el curs en si també ja que els estudiants conviuen entre ells i amb les famílies que els acullen”, diu. Perrin es professora d’arpa des dels 12 anys. Reconeix que és un instrument “molt especial” i que va començar a tocar-lo perquè la seva àvia tocava l’arpa i li encantava. Assegura que, tot i no ser un instrument de masses, hi ha molts alumnes interessats en l’arpa, on més a França, però també hi ha molt interès a Amèrica, Japó, Alemanya i també a Espanya, assegura.
L’experiència dels alumnes
L’Ian McVoy és dels Estats Units i és la primera vegada que participa al Curs. Va estudiar amb la Isabelle Perrin a París fa dos anys i considera que és una professora “increïble” així que volia tornar a fer classes amb ella. La Veronika Villányi, d’Hongria, també és el primer any que participa a l’Arpa Horta i explica que ha vingut a Lleida per millorar amb l’arpa i ser més organitzada i a més perquè creu que la professora és molt bona i el lloc on es fa el curs també. És la primera vegada que visita Lleida tot i que no Catalunya i considera l’entorn privilegiat. Va saber del curs per Internat i va pensar que era perfecte per ella. La Noèlia Vidrier és de València i és el segon any que ve (va assistir també al Curs de l’estiu de 2013), quan, buscant a Internet alguna masterclass, el va trobar. “Em van parlar molt bé de la professora, vaig provar i em va agradar molt”, explica. “Va ser a l’aventura però estic molt contenta i he repetit perquè la professora em dóna molt bones pautes però també per l’entorn i per l’acollida dels veïns”, assegura. “Practiques arpa, practiques llengües i estàs en contacte amb la natura, està molt ben plantejat”, conclou. La Maho Yamamoto és japonesa i ha vingut els quatre anys, en les quatre estacions de l’any, i assegura que li encanta Lleida. “Estic molt contenta perquè aprenc i conec gent”, explica.
Cursos d’arpa i concerts
El curs d’Arpa d’aquest hivern compta amb 9 alumnes, tot i que a l’estiu ha arribat a acollir-ne a 16. Enguany s’allotgen en 3 cases de l’Horta de Lleida i disposen de 7 arpes que els cedeixen. Dues arpes provenen de França, una de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, una d’un veí de Vilanova de Segrià, 3 són de la Berta Puigdemassa i una la porta l’alumna de Barcelona.Durant el cap de setmana del 30 i el 31 de gener s’ha organitzat el curs Petit Arpa Horta adreçat a nens i enguany també debutants i de l’1 al 8 de febrer té lloc el Curs Internacional Arpa Horta, amb alumnes de nivell avançat, semiprofessional i professional. Els arpistes procedeixen d’Espanya, el Japó, els Estats Units, Corea, Itàlia, Irlanda, Holanda, Suïssa, França, Ucraïna i Hongria. El 7 de febrer tindrà lloc a l’auditori de l’Orfeó lleidatà un concert de cloenda on tocaran tant els debutants com els avançats. Cada any, s’ha fet un concert de cloenda. La primavera 2012 el concert es va fer a l’aire lliure als aiguamolls de Rufea, l’estiu 2013 es va fer en un auditori de palots de fruita construït per a l’ocasió (amb l’ajuda del Josep Maria Puigdemasa, arquitecte i pare de la Berta) en una càmera de fruita i la tardor 2014 a la Nau central de la Seu Vella.
El futur de l’Arpa Horta
Un cop acabat el cicle per les quatre estacions de l’any, a Berta Puigdemassa, es planteja organitzar l’any que ve un projecte nou: EntreArpes. Es tracta d’un cicle de concerts al territori lleidatà on es podrà descobrir l’arpa amb totes les seves facetes (arpes de diferents continents, arpa amb diferents estils musicals (clàssic, pop, folk, rock…) arpa fusionada amb altres arts escèniques (teatre, dansa, poesia..), espectacles per a públic infantil. Aquest nou projecte l’està dissenyant juntament amb la seva germana Anna Puigdemasa, flautista (travessera) professional i professora de l’Orfeó Lleidatà.♦