Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El.Col·legi.Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) reclama un Pla Hidrològic de l’Ebre que doni compliment a la Directiva Marc de l’Aigua

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

logo-nus-pde-negatiu

·El PHCE 2015-2021, igual que passava amb l’anterior, no garanteix el no deteriorament dels espais naturals del Delta de l’Ebre

·El COAMB dóna suport a la manifestació convocada el 7 de febrer per la Plataforma en Defensa de l’Ebre

 

Amb l’aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre (PHCE) per part del Consejo del Agua de la Cuenca Hidrológica del Ebro, l’any 2013, el COAMB va emetre un comunicat on apel·lava a la responsabilitat dels líders governamentals com una de les parts principals, juntament amb el sector privat i la societat civil, que determinarien la direcció que es prendria en els propers anys en la gestió de l’aigua.

En aquest posicionament es detallava la discordança del Pla amb l’esperit de la Directiva Marc de l’Aigua (DMA) i es reclamava un canvi de rumb en les polítiques de l’aigua.

Amb el Reial Decret 1/2016, de 8 de gener, que aprova la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre, no s’ha modificat substancialment cap dels punts que tenien discordances importants respecte les directives europees.

Les recomanacions de la Comissió Europea anaven en el sentit que es garantissin els objectius de no deteriorament i d’assolir el bon estat ecològic de les masses d’aigua que impulsa la DMA. En canvi, sembla que aquest Pla 2015-2021 s’hagi realitzat amb criteris de satisfacció de les demandes previs a la directiva i sense adaptar correctament els criteris ambientals que aquesta planteja.

S’hi preveu un increment important del consum d’aigua i en conseqüència una disminució del cabal de l’aigua circulant pel riu. La superfície regable actual (965.000 ha), augmentarà fins 1.410.000 ha, el que representa un increment en superfície de regadius del 46%. Per a això es plantegen 56 actuacions de noves regulacions que permetran embassar més de 2.000 hm3/any que se sumen a les 7.580 hm3 actuals, el que suposaria un increment del 22%.

El cabal mitjà estimat en règim natural és de 13.900 hm3/any. Les demandes associades a les 1.410.000 ha s’estimen en 10.700 hm3/any, el que representa un 77% del cabal en règim natural. L’execució de totes aquestes hectàrees de regadius generarà un problema d’estrès hídric que afectarà a les zones humides protegides, especialment al Delta de l’Ebre i a l’ecosistema marí del mar de l’Ebre, per ser el tram final del riu.

Respecte el cabal ecològic, per garantir el no deteriorament del Delta, el Pla el fixa en 3.010 hm3/any (un 21,6% del cabal en règim natural), però aquest es considera insuficient per part dels experts.

Cal recordar que el Delta de l’Ebre és un espai natural d’importància estratègica en els moviments migratoris entre Àfrica i Europa. Bona part de la seva superfície està protegida per la directiva d’Hàbitats i Aus. També és zona RAMSAR (llista d’aiguamolls d’importància internacional) i Reserva de la Biosfera. El PHCE 2015-2021, igual que passava amb l’anterior, no garanteix el no deteriorament dels espais naturals del Delta de l’Ebre vulnerant així el dret comunitari.

És per tot això que el COAMB es torna a posicionar en la mateixa línia en que ja ho va fer l’any 2013, donant suport a la manifestació convocada el 7 de febrer per la Plataforma en Defensa de l’Ebre.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere