Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Disminueix la mortalitat per embòlia pulmonar / RIETE

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

pp embolia-pulmonar-1-728

Un estudi del grup internacional RIETE demostra que la malaltia es tracta millor

La mortalitat per embòlia pulmonar ha disminuït els últims anys, segons indica un estudi del grup RIETE publicat recentment al Journal of the American College of Cardiology. Un article que Valentí Fuster, cardiòleg de l’hospital Mount Sinai de Nova York, responsable del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) i redactor en cap de la publicació, considera “excel·lent”.

L’estudi, dirigit pel doctor David Jiménez, pneumòleg de l’hospital Ramón i Cajal de Madrid, analitza l’evolució de 23.858 pacients amb embòlia pulmonar de diversos països del registre internacional RIETE (Registre Informatitzat de Pacients amb Malaltia TromboEmbòlica) entre 2001 i 2013. L’article conclou que durant aquests 12 anys la mortalitat d’aquests malalts després del primer mes ha passat del 6,6% entre 2001 i 2005 al 4,9% entre 2010 i 2013.

I no només això, sinó que també han disminuït els dies d’hospitalització (de 13,6 dies a 9,3), la repetició de nous episodis de la malaltia (del 1,1% al 0,6%) i les hemorràgies derivades del tractament (del 4% al 2,8%).

“Milloren tots els indicadors de l’embòlia pulmonar analitzats”, indica Manuel Monreal, cap de secció de Medicina Interna de l’hospital Germans Trias i Pujol (Badalona) i supervisor de l’estudi, “això significa que tenim un major i millor coneixement de la malaltia“.

Dels 23.858 pacients amb embòlia pulmonar analitzats el 46% són homes i el 54% dones, amb una edat mitjana de 67 anys. Un 22% del conjunt de malalts a més de l’embòlia pulmonar pateix càncer, un dels principals factors de risc per al desenvolupament de la malaltia tromboembòlica venosa (MTV). La immobilització, un altre dels factors de risc, està present en el 23% dels casos; la cirurgia en l’11% i antecedents d’MTV en el 14,5% dels pacients.

“La gravetat de l’embòlia pulmonar no s’ha modificat”, precisa el doctor Monreal, “però ara hem après a tractar-la millor”. A més de l’experiència clínica també han contribuït a la millora els nous tractaments anticoagulants i un augment de l’administració d’heparina de baix pes molecular.

 La malaltia tromboembòlica venosa

Es parla de trombosi venosa profunda (TVP) quan la sang a l’interior d’una vena, generalment de les cames, es coagula i impedeix el flux normal cap al cor. El coàgul obstrueix el vas sanguini, fet que normalment produeix dolor, l’extremitat s’infla i augmenta la temperatura de la pell. Si es detecta a temps es pot controlar i fàcilment es converteix en una malaltia crònica, amb la prescripció de fàrmacs anticoagulants.

En ocasions un coàgul a l’interior d’una vena es pot trencar i petits fragments, anomenats èmbols, poden desplaçar-se seguint el flux normal de les venes, cap als pulmons. Com que els vasos d’aquest òrgan es ramifiquen i s’estrenyen, els èmbols acaben col·lapsant les artèries pulmonars i provoquen una embòlia pulmonar. Com a conseqüència l’artèria pulmonar no s’oxigena i es produeix una insuficiència respiratòria i una sobrecàrrega per al cor.

L’embòlia pulmonar pot no presentar símptomes i el seu pronòstic és pitjor que el de la trombosi. A l’Estat espanyol la mortalitat en hospitals és superior a la de l’ictus i a la de l’infart de miocardi. De fet, l’exministre Miguel Boyer va morir a causa d’una embòlia pulmonar i el cantant líric Plácido Domingo va superar aquesta malaltia el 2013.

Grup RIETE

El grup de metges RIETE està format per professionals de sòlida reputació nacional i internacional de totes les especialitats implicades en l’MTV. Un conjunt d’experts que es van unir el 2001 amb la posada en marxa del Registre Informatitzat de la Malaltia TromboEmbòlica (RIETE), una base de dades sobre la malaltia tromboembòlica venosa. Des d’aleshores el registre ja compta amb més de 60.000 pacients i metges col·laboradors en més de 250 hospitals de 24 països diferents, fet que converteix RIETE en el major registre sobre l’MTV.

Les dades recopilades a RIETE durant aquests anys han originat la publicació de més de 100 articles en revistes científiques especialitzades. I per formalitzar aquest grup d’experts i el seu treball divulgatiu es va crear la Fundació per a l’Estudi de la Malaltia TromboEmbòlica (FUENTE), amb un patronat format pels doctors Manuel Monreal (internista, hospital Germans Trias i Pujol de Badalona), Fernando Uresandi (pneumòleg, hospital de Cruces de Bilbao), Ferran Garcia-Bragado (internista, hospital Josep Trueta de Girona), Enric Grau (hematòleg, hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva) i Juan Ignacio Arcelus (cirurgià, hospital Virgen de las Nieves de Granada).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere