Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Dotze investigadors que fan recerca a Catalunya reben un ajut europeu per consolidar els seus equips

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

research

· El Consell Europeu de Recerca concedeix 302 beques a investigadors d’alt nivell per  un valor total de 585 milions d’euros

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat avui quins són els 302 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació del 2015. Aquests investigadors d’alt nivell, que són a la meitat de la seva carrera professional, rebran un total de 585 milions d’euros provinents del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea. Gràcies a aquestes subvencions de fins a 2 milions d’euros cadascuna, aquests científics podran consolidar els seus equips de recerca i desenvolupar les seves idees innovadores. Entre els investigadors seleccionats n’hi ha 12 que estan duent els seus projectes en centres de recerca o universitats de Catalunya com la Universitat Politècnica, la Pompeu Fabra, el Centre de Recerca Agrigenòmica o l’Institut de Recerca en Energia entre d’altres.

Els investigadors seleccionats en aquesta convocatòria hauran de desenvolupar, per exemple, un nou mètode per controlar els insectes transmissors de malalties com ara el virus Zika, fabricar piles de combustible portàtils i ultralleugeres o investigar l’eficàcia intercultural de les disculpes polítiques. Aquests investigadors podran contractar més de 2 100 estudiants de postdoctorat, estudiants de doctorat i personal investigador per als seus equips de recerca.

Carlos Moedas, comissari de Recerca, Ciència i Innovació, ha declarat: «dins del programa Horitzó 2020, l’ERC finança el treball d’algunes de les ments més brillants que tenim, d’investigadors que estan duent a terme treballs que poden ajudar a iniciar noves indústries, nous mercats i contribuir en el benestar de tot el planeta“.

«Les subvencions de consolidació ajuden els investigadors en un moment decisiu de la seva carrera professional, els permeten mantenir la seva independència i fan possible que es consolidin com a líders en els seus àmbits científics. Europa necessita depositar tota la seva confiança en científics joves i compromesos amb la seva feina. A més, és un motiu de satisfacció saber que, en comparació amb d’altres anys, enguany hi ha més dones que mai entre els beneficiaris de les subvencions de consolidació. Espero que aquesta tendència es mantingui», ha declarat el president de l’ERC, el professor Jean-Pierre Bourguignon.

En aquesta convocatòria el percentatge de dones que ha rebut una subvenció és del 31 %, la qual cosa suposa un increment respecte del 2014 (28 %) i del 2013 (24 %). D’altra banda, les candidates dones han tingut més èxit (el 16 %) que no pas els candidats homes (el 14,5 ). En total, ha rebut una subvenció el 15 % dels candidats.

Les subvencions de l’ERC es concedeixen a investigadors d’alt nivell de qualsevol nacionalitat que estiguin establerts a Europa o que vulguin traslladar-s’hi. En aquesta convocatòria s’han seleccionat candidats de 34 nacionalitats. El més gran nombre de subvencions ha anat a parar a científics alemanys (48), britànics (32), francesos (30) i italians (30).

Entre els beneficiaris també hi ha un trentena d’investigadors de fora d’Europa, principalment d’Estats Units, de l’Índia i del Canadà. Tots els candidats seleccionats treballaran en centres de recerca ubicats a la UE o en països associats; 67 ho faran en el Regne Unit, 45 a Alemanya, 31 a França, 26 en els Països Baixos i la resta a d’altres 18 països europeus.

 

Llista dels investigadors seleccionats (pel país del seu centre de recerca i per ordre alfabètic dins de cada grup de països) … CLICAR AQUÍ

Estadístiques sobre la convocatòria del 2015 de les subvencions de consolidació de l’ERC… CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere