Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Generalitat de Catalunya lliure les medalles i les plaques Narcís Monturiol a setze investigadors i a tres institucions

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Logo-Generalitat-de-Catalunya ULTIM

El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget, acompanyat pel secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i el director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha lliurat aquest dijous al Palau de la Generalitat les medalles i plaques Narcís Monturiol a setze personalitats i tres institucions de reconegut prestigi en l’àmbit científic i tecnològic. Durant l’acte de lliurament d’aquestes distincions, el conseller Baiget ha destacat que aquests guardons “responen al desig de comunicar l’excel·lència dels investigadors de Catalunya, fer-los visibles, personalitzar el coneixement i reconèixer la vocació dels distingits enguany i de tots les que els han precedit”.

Aquests guardons, instituïts per la Generalitat l’any 1982 i que enguany celebren la seva 22ena edició, volen distingir les persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

Els guardonats amb la Medalla Narcís Monturiol han estat els que es detallen a continuació.

Ramon Bacardit Cabado. Doctorat en Ciències Químiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). De 1981 a 2013 ha treballat a diferents seus de Henkel on ha dirigit diversos grups d’R+D dels quals n’han sorgit una mitjana de 50 patents per any. De 2009 al 2013 ha estat professor honorari de la Universitat de Tongji, Shanghai. L’any 2013 va posar en marxa Afinitica Technologies, SL, empresa derivada de Henkel.

Jaume Bertran Petit. Catedràtic de Biologia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i investigador en Biologia Evolutiva, especialment en evolució humana a partir de la informació del genoma. S’ha centrat en l’estudi i la comprensió de la diversitat del genoma humà, ha treballat en poblacions de tot el món i especialment en comprendre com la selecció natural ha modelat l’evolució a partir de les empremtes deixades al genoma.

Artur Bladé Font. Exiliat a França i Mèxic. Doctor en química (1960). Tornà a Catalunya el 1968 i treballà en un laboratori farmacèutic. De l’any 1982 a 2003 treballà a la Generalitat de Catalunya on va ser cap del Gabinet Tècnic de Recerca, Secretari de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica, subdirector general de Recerca i assessor de Relacions Internacionals.

Martine Bosman. Doctora en Física per la Universitat de Louvain-La-Neuve. Professora de recerca de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). La seva recerca se centra en la física de partícules elementals. Ha contribuït al disseny i la construcció d’ATLAS, un dels dos grans experiments al nou accelerador LHC del CERN. També ha ocupat càrrecs científics i institucionals en la Col·laboració ATLAS.

Françoise Breton Renard. Doctora en Etnologia Social (París, 1981), Màster en Geografia (1990), professora al Departament de Geografia de la UAB, la seva recerca se centra en l’estudi i la gestió dels espais costaners i marins i la seva governança. Dirigeix el grup de recerca interdisciplinar SGR INTERFASE. Participa i coordina projectes internacionals a la Mediterrània, a l’Àfrica i l’Àrtic.

Marta Cascante i Serratosa. Catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat de Barcelona (UB). La seva recerca se centra en l’estudi del càncer i les malalties metabòliques. Ha estat pionera en el desenvolupament d’eines per a l’anàlisi del control i la regulació de sistemes bioquímics amb finalitat biomèdica o biotecnològica.

Miquel Duran Portas. Catedràtic de Química Física a la Universitat de Girona (UdG), investigador a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi. La seva recerca, fent servir les eines de la química quàntica, se centra en estudis teòrico-computacionals de les propietats elèctriques i òptiques moleculars i les interaccions moleculars febles.

Jordi Galí Garreta. Doctor en economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ha estat professor a les universitats de Columbia i Nova York. Actualment és director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), catedràtic de la UPF i Research Professor de la Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE). Les seves principals contribucions analitzen la naturalesa de les fluctuacions econòmiques i el disseny òptim de la política monetària.

Antonio Gens i Solé. Doctor per l’Imperial College de Londres i catedràtic d’Enginyeria del Terreny de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). És autor de contribucions fonamentals a la mecànica del sòl i a l’enginyeria geotècnica. És Fellow de la Royal Academy of Engineering britànica i doctor honoris causa per la Universitat de Grenoble.

Jaume Llibre i Saló. Catedràtic de matemàtica aplicada a la UAB. Les seves investigacions principals se centren en el camp de la mecànica celeste i sistemes Hamiltonians, els sistemes dinàmics discrets, i en la teoria qualitativa de les equacions diferencials ordinàries.

Xavier Matias-Guiu. Metge especialista en Anatomia Patològica. Va treballar a l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu i al New England Medical Center a Tufts University als Estats Units. És catedràtic a la Universitat de Lleida (UdL) i a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. També ha estat director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida). Està especialitzat en Patologia Molecular del Càncer Endocrí i Ginecològic.

Antoni Oliva Cuyàs. Catedràtic de Química Física a la UAB, on ha estat vicerector de Recerca i de Política Científica, Degà. També ha estat Director Executiu de l’Institut Català de Nanotecnologia. L’any 2000 va ser nomenat Director General de la Comissió Interdepartamenl de la Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT). Investigador en el camp de la Química Teòrica.

Josep Rizo i Rey. Llicenciat i doctorat en Química Orgànica i Llicenciat en Física Teòrica per la UB. Professor de Biofísica, Bioquímica, Farmacologia i Neurociència a la University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas. La seva recerca se centra en elucidar el mecanisme d’alliberament de neurotransmissors a les sinapsis neuronals emprant diverses tècniques biofísiques, especialment la ressonància magnètica nuclear.

David Serrat Congost. Doctor en Geologia i catedràtic de Geodinàmica externa a la UB. La seva recerca se centra, per una banda, en la geomorfologia glacial al Pirineu, a la Patagònia i Tierra del Fuego i a l’Antàrtida, i, per l’altra, en la geoarqueologia dels jaciments del Toll-Teixoneres i l’Esquerda. És el secretari científic de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Joan Maria Thomàs i Andreu. Investigador ICREA Acadèmia i professor d’Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili. És especialista en el Règim franquista, feixismes, història d’Estats Units i comerç de materials estratègics amb l’Alemanya nazi des d’Europa i Àsia. Ha estat professor, investigador i conferenciant a universitats d’arreu del món.

Isabelle Vernos. Doctora en Biologia per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i investigadora ICREA senior al Centre de Regulació Genòmica (CRG). Membre del Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC), de la European Molecular Biology Organization (EMBO) i del Comitè Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Placa Narcís Monturiol

Pel que fa a les entitats guardonades amb la Placa Narcís Monturiol, han estat les que es detallen a continuació.

El Centre d’Estudis Demogràfics (CED). Fundat l’any 1984 a la UAB amb l’objectiu d’analitzar la dinàmica de la població a Catalunya. Sense oblidar la seva missió fundacional, en els seus primers trenta anys, el CED s’ha posicionat entre els centres de formació i recerca en demografia més prestigiosos d’Europa. També el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC). Fundat l’any 1996 per vuit universitats catalanes i per la Biblioteca de Catalunya amb la finalitat de millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació. Va crear infraestructures bibliogràfiques i d’informació per a la totalitat de la comunitat universitària i investigadora de Catalunya. Per últim, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB). Creada el 1764, ha estat present en tots els esdeveniments ciutadans que fan referència a les ciències i a les arts aplicades, ja sigui corporativament o a través dels seus membres. Des de 1891, i durant cinquanta anys, el rellotge de la seva façana va marcar l’Hora Oficial de Barcelona.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere