Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona demana a la Generalitat de Catalunya “una política global de país” que reconegui el paper de la universitat pública

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

logoUB_noticies

El Consell de Govern de la Universitat de Barcelona (UB) ha demanat en un comunicat “una política global de país” per part de la Generalitat de Catalunya que reconegui “la universitat pública com a impulsora de l’educació, la cultura i la creació de riquesa, de talent i de coneixement”. L’organisme ha alertat a més de “l’actual invisibilitat política” del món universitari, que “fa anys que no encapçala cap conselleria”. En aquest sentit, la UB desitja que “s’obrin canals de comunicació entre les persones amb responsabilitats educatives i la institució universitària, que se n’assegurin els recursos i es faciliti el retorn de la recerca i del coneixement a la societat”.

El manifest s’emmarca “en el context social i polític actual, marcat pel nou Govern a Catalunya i pel procés de canvi de model de país”. El Consell de Govern de la UB creu que si Catalunya “vol construir una opció de progrés, no pot prescindir de la universitat, i li ha d’aportar recursos suficients (incloent-hi l’actualització i la millora del model de finançament) perquè impulsi la transformació de la societat”. Una altra demanda de la UB és “l’organització i la distribució racional de titulacions sense dispersar recursos, però sense renunciar a la riquesa i a la diversitat acadèmica”. D’altra banda, el text reivindica la universitat “com a suport a la cohesió social” mitjançant “l’accés a l’educació superior”, “independentment de la situació econòmica i de l’origen social” dels alumnes, amb “una política pública de beques i preus acadèmics” i treballant “conjuntament amb altres actors socials, econòmics i polítics”.

 

TEXT COMPLET DE LA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

En el context social i polític actual, marcat pel nou Govern a Catalunya i pel procés de canvi de model de país, el Consell de Govern manifesta la seva convicció del paper central que ha de tenir la universitat, en especial la universitat pública, en la construcció d’una societat oberta, dialogant i plural, educada, culta i connectada internacionalment, d’un teixit productiu innovador basat en la recerca, el coneixement, la transferència i la innovació i, finalment, d’una major cohesió social.

La universitat ha d’exercir la seva responsabilitat pública i social en dues direccions: la primera, el bon servei i la gestió òptima de les funcions i els recursos encomanats; la segona, la defensa de la qualitat del servei. Aquesta responsabilitat obliga a alertar de l’actual invisibilitat política de la universitat, la qual fa anys que no encapçala cap conselleria. Per tant, en l’ocasió de la constitució del nou Executiu, i sobretot en la situació política actual, creiem:

  • Que ha d’existir una política global de país que reconegui la universitat pública com a impulsora de l’educació, la cultura i la creació de riquesa, de talent i de coneixement, i com a suport a la cohesió social que permeti l’accés a l’educació superior (mitjançant una política pública de beques i preus acadèmics), independentment de la situació econòmica i de l’origen social.
  • Que la universitat pública no ha de viure d’esquena a la societat: ha de fer autocrítica dels errors i les inèrcies; però el país, si vol construir una opció de progrés, no pot prescindir de la universitat, i li ha d’aportar recursos suficients (incloent-hi l’actualització i la millora del model de finançament) perquè impulsi la transformació de la societat, alhora que té el deure de demanar-li comptes d’aquesta mateixa acció transformadora.
  • Que el rol fonamental de la universitat pública consisteix a assegurar la docència, la recerca i la transferència de qualitat, així com crear, innovar i transmetre coneixement que influeixi directament sobre el nivell cultural de la població, amb l’objectiu de millorar l’educació, la capacitat crítica i la cultura de la diversitat i de la pau de tot el poble català. Al mateix temps, ha de treballar a favor d’un sistema productiu més just basat en el coneixement.
  • Que la universitat pública ha de ser un referent de valors cívics i ha d’assumir el compromís de treballar conjuntament amb altres actors socials, econòmics i polítics a favor del progrés social.
  • Que és urgent tornar a la universitat pública el paper nuclear de creadora i impulsora de cultura. És imprescindible que el país i el personal polític que el representa, a l’hora de construir el projecte de futur, reconeguin a la universitat catalana la responsabilitat que té de generar prestigi per al país, d’influir en l’educació de la població, de transmetre coneixement i de construir una cultura de la pau.

Per tot això, demanem que, des de les institucions del Govern català, es dugui a terme de manera immediata una política clara que reconegui la importància de les universitats, que impulsi la creació efectiva de coneixement, que millori l’organització i la distribució racional de titulacions sense dispersar recursos, però sense renunciar a la riquesa i a la diversitat acadèmica. També és necessari que s’obrin canals de comunicació entre les persones amb responsabilitats educatives i la institució universitària, que se n’assegurin els recursos i es faciliti el retorn de la recerca i del coneixement a la societat.

En aquest sentit, la Universitat de Barcelona, com a universitat històrica de Catalunya i la que té més reconeixement internacional d’entre totes les de l’Estat espanyol, per l’impacte de la seva recerca, manifesta la clara i majoritària voluntat de posar-se al servei de la societat catalana, com sempre ha fet, per tal de dur a terme, en col·laboració amb les institucions de govern i la resta d’universitats catalanes i centres de recerca, totes les accions necessàries per al progrés intel·lectual, científic i social de Catalunya.♦

Consell de Govern de la Universitat de Barcelona
15 de febrer de 2016

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere