Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La 2ª edició del programa de doctorat per a metges potencia les dues cares de la recerca / PhD4MD

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

homepage_phd

Després de l’èxit en la primera edició del programa PhD for Medical Doctors- PhD4MD, un programa de doctorat creat pel Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), els centres participants llancen una segona convocatòria.

La segona edició del PhD4MD està oberta a rebre candidatures fins el 30 de març i compta amb 5 beques per a llicenciats en medicina que ja hagin dut a terme la residència/especialitat. Els participants podran escollir entre 11 projectes col·laboratius que es duran a terme, d’una banda, al CRG, al CNAG-CRG, o a l’IRB Barcelona que són centres de recerca en ciències de la vida reconeguts internacionalment i d’altra banda, a l’IDIBAPS o el VHIR que són centres líders en recerca translacional i estan associats a l’Hospital Clínic i a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron respectivament.

Els projectes disponibles comprenen diverses àrees de recerca i aborden diferents malalties. Les propostes inclouen des de diferents tipus de càncer fins a la malaltia d’obstrucció pulmonar crònica, passant per la miopatia idiopàtica inflamatòria, problemes de fertilitat, o noves propostes d’immunoteràpia i medicina personalitzada per al VIH, entre d’altres.

A banda dels nous projectes, una de les novetats d’aquesta segona edició és que la convocatòria està oberta a metges que s’hagin llicenciat a la Unió Europea i hagin dut a terme el període de residència a Espanya (MIR). Els responsables del projecte estan molt satisfets de com està evolucionant la col·laboració entre grups i centres, així com dels projectes i els estudiants de doctorat seleccionats en la primera edició. Per això, han decidit fer l’oferta de projectes molt més ambiciosa en aquesta nova convocatòria i han obert el programa a professionals de la Unió Europea.

Traslladar el coneixement a l’àmbit clínic, una prioritat

Els participants de la primera edició són el millor testimoni de la importància de programes com el PhD4MD. “Les preguntes sorgeixen quan tractes els pacients però es responen al laboratori,” afirma Juan Miguel Cejalvo, un oncòleg format a l’Hospital Clínic Universitari de València que fa un mesos va unir-se al programa PhD4MD per estudiar els mecanismes de càncer als laboratoris de Control de Creixement i Metàstasi del Càncer del Dr. Roger Gomis a l’IRB Barcelona i de Genòmica Translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids del Dr. Aleix Prat a l’IDIBAPS.

Els altres dos participants coincideixen en remarcar la dualitat bàsica-clínica del programa com un dels aspectes més interessants. “Crec que la visió clínica és important per tal que la recerca tingui sentit i, alhora, la recerca és important per millorar la pràctica clínica,” explica Eva Calvo que va fer la seva residència al Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron i que actualment investiga als laboratoris del Grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addicions del Dr. Miquel Casas al VHIR i al Genòmica i Malaltia del Dr. Xavier Estivill al CRG en el marc del PhD4MD. “És important recordar que la nostra recerca no només serveix per adquirir nou coneixement sinó que també cal fer servir aquest coneixement per ajudar als pacients. Programes com el PhD4MD ofereixen una excel·lent oportunitat perquè els metges s’involucrin en la recerca sense perdre el contacte amb els seus pacients,” conclou la investigadora.

Alberto Indacochea, també oncòleg i participant del PhD4MD als laboratoris de la Dra. Fátima Gebauer al grup de Regulació de Síntesi de Proteïnes en Eucariotes al CRG i de la Dra. Matilde Lleonart al grup de Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR afegeix “a la residència he pogut comprovar com els resultats de la recerca bàsica es traslladen a la pràctica clínica en forma de nous tractaments o biomarcadors –com a resultat de molts anys de recerca. El PhD4MD ens ofereix una fantàstica oportunitat per contribuir-hi”.♦

Web oficial PhD4MD … CLICAR AQUÍ

Projectes 2a edició … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere