L’Escola de Pastors de Catalunya inicia el curs amb 17 alumnes i estrenant una incubadora de pagesos
L’Escola de Pastors de Catalunya ha iniciat el 8è curs aquest dilluns a Montenartró, al Pallars Sobirà, amb un total de 17 alumnes (7 dones i 10 homes). La mitjana d’edat és de 28 anys i el 55% venen d’un entorn rural respecte a la resta, un 45% que ve d’un entorn urbà. El 50% provenen de la província de Barcelona, el 19% de Tarragona, el 6% de Girona i també de Lleida i el 19% de la resta de l’Estat espanyol. La novetat d’aquesta edició de l’Escola és la posada en funcionament d’una incubadora de pagesos. Es tracta d’una prova pilot amb un petit ramat de 30 animals a disposició d’alumnes que s’han format a l’escola. Aquestes persones podran provar i validar un projecte propi d’activitat agrícola o ramadera sota el paraigua d’una explotació real. En set edicions el centre ha format 116 persones i el 64% es segueixen dedicant al sector agrari o ramader.
Tots els alumnes de l’escola comparteixen el mateix objectiu, poder viure a pagès amb un projecte de ramaderia ecològica. El 50% d’aquestes tenen estudis universitaris, davant d’un 44% que té formació en graus formatius. El 33% es troba a l’atur i el 61% treballava en el moment que se’’ va seleccionar. De nou l’orientació principal que trien és la producció lletera vinculada tan a cabres, ovelles o vaques. En aquest sentit l’Escola de Pastors de Catalunya està ajudant a formar una generació que torna a agafar la producció lletera com a principal activitat, sempre des d’una postura de producció ecològica i tenint com a base de l’alimentació la pastura natural. Això és un canvi important dins de la tendència productiva de les petites finques ramaderes.
Resultats aconseguits
Finalitzades les 7 primeres promocions més del 64% dels alumnes estan vinculats a l’activitat agrària: iniciant projecte propi, treballant per altri o fent de pastors de muntanya. Només el 29% no continuen. Des de l’Associació es fa un seguiment i avaluació continues del camí que han emprès els alumnes de l’Escola de Pastors. La majoria d’aquests tenen la intenció de portar a terme un projecte propi amb el que això comporta: cerca de terres per a instal·lar-s’hi, inversió i ramat . La major complicació en que es troben els alumnes al voler iniciar un projecte propi és la falta de terres.
Novetats de l’edició 2016: Incubadora de Pagesos o Espai Test
Els espais test són una eina creada a França l’any 2006. Es tracten d’espais (finques agrícoles) que acullen temporalment a persones que volen ser pageses. Aquestes incubadores permeten desenvolupar una activitat agrícola o ramadera responsable i autònoma, a escala real, d’una durada limitada i en un marc legal que redueix els riscos pel futur pagès/a. Aquest test es fa amb l’acompanyament de pagesos professionals molt vinculats a aquella finca o al mateix territori. L’Escola de Pastors de Catalunya té la necessitat de donar resposta, més enllà de la formació que ofereix, a les persones que un cop han fet el nostre curs requereixen d’un espai intermedi abans de la seva instal·lació definitiva. Per això, a la població de Montenartró, s’iniciarà aquesta prova pilot amb un petit ramat de 30 animals a disposició d’aquests incubats: 2 persones menors de 30 anys que estaran formant-se durant 9 mesos. Normalment això es deu al fet que no disposen de terres i, alhora, perquè necessiten una formació més professional lligada a una experiència real que elles mateixes puguin gestionar. És a dir, l’Espai test o Incubadora de pagesos consisteix en provar i validar un projecte propi d’activitat agrícola o ramadera sota el paraigua d’una explotació real que proporcionarà un marc jurídic i material garantit als alumnes que hi participin, en un lloc determinat i per un temps definit. El pas per l’espai test augmentarà sensiblement les probabilitats d’èxit en el projecte d’emprenedoria que la majoria d’alumnes de l’Escola pretenen iniciar un cop han finalitzat la formació bàsica. A més, per aquelles persones que no desitgin un projecte propi obtindran una major autonomia i experiència real que incrementarà les seves probabilitats de trobar feina com assalariats/des en una explotació ramadera. L’Escola, entre d’altres, rep el suport del Departament de Treball dins del marc del Pla de Garantia Juvenil per tirar endavant aquest projecte pilot de la Incubadora. Això ha permès, de nou, que aquesta pugui treballar amb garanties i encetar noves propostes formatives que vinculen eines importades d’altres països de l’UE on l’aposta per la nova pagesia sense tradició és troba en una fase de consolidació.♦