Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La literatura del món rural es reivindica a través dels premis Serret-Terra de Cruïlla i un fòrum a Ulldecona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

tumblr_ny9375Iyj61rsozsco1_500

La Llibreria Serret de Vall-de-roures (Matarranya), que promou des de fa temps el foment de la literatura vinculada al territori i al món rural, ha presentat la segona edició del premi Terra de Cruïlla que impulsa en col·laboració amb la Fundació Carulla i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), amb qui han signat un conveni. L’emblemàtica llibreria del Matarranya també ha signat un conveni amb Òmnium Ebre per compartir avantatges entre els socis de l’entitat cultural i els socis del Club de lectura Serret que s’ha creat per “salvar” la llibreteria. Tots plegats, junt amb l’Ajuntament d’Ulldecona, impulsen el Fòrum de Literatura del Món Rural que es celebrarà al municipi del Montsià el 15 de març.

El Premi Serret-Terra de Cruïlla, que es convoca cada dos anys, vol fomentar la producció literària relacionada amb el territori i el món rural. Per al propietari de la Llibreria Serret, Octavi Serret, “la literatura rural és realment la base per recuperar els valors dels mons rurals” i ha defensat que es potenciï “la creació literària” perquè faci “d’aparador cap enfora” de tot allò que passa al territori, en aquest cas, en l’entorn lligat a l’antiga diòcesi de Tortosa, considerat el cor dels Països Catalans i que emmarca part del País Valencià, Aragó i Catalunya. En la primera edició del premi Terra de Cruïlla es van presentar 150 obres en tres categories. Aquest any, es pot participar en les categories de narrativa i assaig i està oberta la inscripció fins al 26 de maig. L’obra premiada rebrà una dotació econòmica de 1.500 euros, atorgada pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, la publicarà l’editorial Barcino i el jurat que l’escollirà està format per Emigdi Subirats, Silvestre Hernández, Albert Pujol, Carme Martí i Jordi Llavina. Justament Octavi Serret i Carles Duarte, president de la Fundació Carulla, han signat un conveni de col·laboració, en un acte de presentació dels premis, aquest dimecres, a la seu del Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre a Tortosa. Serret ha fet una crida a la participació. “Ens interessa donar a conèixer els valors i la nostra manera de fer per la literatura”, ha apuntat el llibreter. Per la seva part, Duarte ha defensat que defensar l’aspecte rural en el món literari no està desfasat. “Ens sembla del tot oportú, esperançador i ple de sentit, en un món globalitzat, donar la veu d’allò que és local, fruit del diàleg de l’ésser humà i l’espai on està arrelat, des de punt de vista de la creació de talent i entenent que la literatura rural té singularitat, força i capacitat de commoure i interessar, i aconseguir lectors que se sentin propers a la realitat que s’hi descriu”, ha apuntat el president de la Fundació Carulla. Per a Duarte, també és important el concepte de “cruïlla”. “És un territori de connexió. Ha de ser viscut i experimentat com un pont, com una porta que uneix mirades diferents i perspectives diferents, realitats comunes on podem confluir”, ha apuntat. “En interessa que la realitat humana associada a les terres d’aquest Tossal del Rei emergeixi. Des de la fundació Carulla entenem que cal posar-ho en evidència”, ha afegit.

Fòrum i educació rural

L’avantsala dels premis Terra de Cruïlla serà el Fòrum de Literatura del Món Rural que es farà a Ulldecona el mes vinent, el 15 de març. La jornada es dedicarà al matí als xiquets. Un centenar d’escolars de diversos cursos d’Ulldecona i també de Godall coneixeran les oliveres mil·lenàries de l’Arion on se’ls exposarà la importància etnogràfica i alimentària del món rural i gaudiran d’una representació de la tortosina Pilar Cugat amb la qual, a través de sons medievals, coneixeran un cant molt especial a les oliveres. També es faran lectures de clàssics rurals i presentacions d’algunes obres. A la tarda escriptors de diversos entorns rurals debatran a l’entorn d’una taula rodona. Hi seran Pep Coll, Mercè Ibars, Joan Todó i Jesús Maria Tibau. Col·laboració amb Òmnium També s’ha signat aquest dimecres un conveni entre la Llibreria Serret i Òmnium Ebre. Com ha explicat Josep Moragrega, president d’Òmnium Ebre, es pretén que els socis vinculats al Club de Lectura Serret (CLS) i els socis de l’entitat cultural comparteixin avantatges i descomptes en parts específiques dels programes “més oberts”. “Ser la perifèria de la perifèria té desavantatges però també et fa veí de la perifèria de la perifèria d’altres territoris i crear una permeabilitat a la frontera que es fàcil de traspassar”, ha descrit Moragrega. El CLS s’ha creat aquest mes de febrer per captar socis a la llibreria de Vall-de-roures i evitar que hagi de retornar al seu origen de papereria i abandonar la venda de llibres. Serret ha destacat que la resposta a la crida per “salvar-la” ha estat molt bona perquè s’han subscrit una quarantena de socis en poques setmanes.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere