El proper Saló dels Màsters i Postgraus: “FUTURA” a Barcelona, reflectirà la creixent internacionalització del mercat de treball
Els programes de tercer cicle s’adapten a les demandes dels universitaris i professionals que busquen ingressar o progressar amb èxit en un món laboral cada vegada més globalitzat. Així, els qui vulguin ampliar o actualitzar la seva formació acadèmica i realitzar estudis d’especialització que responguin a les noves necessitats del mercat trobaran al Saló dels Màsters i Postgraus, Futura, una multidisciplinar i internacional oferta de títols. Entre les novetats d’aquesta 13ª edició, destaca la participació agrupada d’una quinzena d’universitats del Regne Unit.
Futura, que se celebra l’11 i 12 de març al Palau 5 del recinte de Montjuïc, reunirà uns 60 expositors, entre universitats públiques i privades, escoles de negocis, centres de formació contínua i col·legis professionals que informaran sobre els programes de segon i tercer cicle que s’imparteixen a Catalunya, a Espanya i a l’estranger. En línies generals, aquests estudis reflecteixen la creixent internacionalització del mercat laboral, ja que molts d’ells s’imparteixen en altres llengües, principalment en anglès, acullen alumnes de diferents nacionalitats i inclouen programes d’intercanvi a l’estranger.
Entre les novetats d’aquesta edició, i coincidint amb l’Any Shakespeare, destaca la participació agrupada d’una quinzena d’universitats del Regne Unit, una oportunitat única per conèixer de primera mà les diferents opcions d’estudis de grau, postgrau i màsters, així com acreditacions, exàmens i beques que ofereix aquest país. Estaran presents la Coventry University, University of Bradford, University Of Lincoln, University Of Cumbria, York St John University, University Of Portsmouth, Bournemouth University, The University of Northampton, Bangor University, Anglia Ruskin University, Southampton Solent University, Leeds Beckett University, University of Southampton y University of Edinburgh.
Segons fonts del British Council, que coordina aquesta participació agrupada, el Regne Unit acull cada any prop de 500.000 alumnes d’altres països, principalment d’Alemanya, França, Itàlia i Grècia. Les mateixes fonts també destaquen l’alta tassa d’ocupabilitat de les universitats britàniques, que arriba al 87% als sis mesos d’acabar els estudis.
La medicina xinesa arriba a la UB
L’oferta de màsters de la Universitat de Barcelona (UB) presenta diverses novetats pel curs 2016-2017. La Facultat de Medicina, per exemple, posa en marxa dos màsters nous: el d’Innovació i Emprenedoria en Nutrició, Risc Vascular i Envelliment Saludable; i el de Medicina Tradicional Xinesa. Aquest últim és interuniversitari i l’impartiran la UB i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la col·laboració de la Universitat de Medicina Tradicional Xinesa de Pequín. El màster, al qual només podran accedir-hi els graduats en medicina occidental, s’impartirà en anglès i tindrà una durada de dos anys. Amb un marcat caràcter internacional, el professorat procedirà en la seva majoria de la Universitat de Medicina Tradicional Xinesa de Pequín i les pràctiques finals s’hauran de realitzar a hospitals de Pequín.
També relacionat amb l`àmbit de la salut, la Université Claude Bernard Lyon, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la UB, la University of Antwerp i la Université Jean Monnet Saint-Etienne (Bèlgica), organitzen el màster Erasmus Mundus en Educació internacional en Vacunes. De caràcter multidisciplinari, el programa incideix en l’aprenentatge de l‘Immunologia i l’Infecciologia per formar experts en Vacunologia; així com en la integració a la xarxa acadèmica i industrial a nivell internacional, i la participació en les polítiques publiques en sanitat i educació relacionades amb el coneixement, desenvolupament i aplicació de les vacunes.
La UAB també organitza el màster en Zoonosis i Una Sola Salut, que respon a la necessitat de formar professionals amb un coneixement integrador i multidisciplinari de la salut englobant tots els seus components -salut humana, animal i ambiental-, que els permeti treballar de forma eficaç i coordinada la prevenció, control, gestió i comunicació dels riscos i amenaces biològiques.
També de la UAB és el màster en Traducció Audiovisual, que té per objectiu donar una formació completa a les persones que es volen especialitzar en aquest àmbit, amb mòduls que abasten les diverses modalitats de traducció audiovisual i multimèdia, com ara doblatge, subtitulació per a sords, audiodescripció, traducció multimèdia i traducció de videojocs, entre d’altres. Aquest màster és el resultat de la fusió del Màster en Traducció Audiovisual (MTAV, presencial) i Màster Europeu en Traducció Audiovisual online (METAV, virtual).
D’altra banda, la UAB i el Johan Cruyff Institute impartiran conjuntament el Màster en Gestió Esportiva. Es tracta d’uns estudis que han estat impartits fins ara pel Johan Cruyff Institute i que ara passaran a ser un màster universitari vinculats a la Facultat d’Economia i Empresa de la UAB. Seran impartits en llengua anglesa i castellana en format presencial, semipresencial i online.
Futura també oferirà un servei d’orientació i assessorament personalitzat a l’estudiant; tallers pràctics per a la recerca d’ocupació en l’àmbit nacional i internacional; i un Speaker’s Corner, amb sessions informatives sobre estudis i emprenedoria. Així mateix, experts de Barcelona Activa, agència de desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona, donaran xerrades de formació per millorar les competències en la recerca de treball. Els visitants podran aprendre, per exemple, tècniques per comunicar de manera atractiva i convincent els aspectes més destacats del seu perfil professional en diferents situacions i entorns, desenvolupar la seva xarxa de contactes i preparar entrevistes de treball.
El saló també sortejarà entre tots els seus assistents una beca per estudiar anglès a Dublín, que inclourà el viatge, allotjament i un curs de tres setmanes de durada. Així mateix, com en anys anteriors, la publicació Món Empresarial organitzarà les jornades del mateix nom, on participaran representants d’empreses, col·legis professionals, fundacions i universitats, entre altres institucions, amb l’objectiu de debatre sobre l’actual situació econòmica, social i educativa.
Futura, Saló de Màsters i Postgraus, se celebra en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball de Fira de Barcelona, una de les gran cites del món educatiu que també engloba el Saló de l’Ensenyament, la Fira Internacional d’Empreses Simulades i ITworldEdu.♦