Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Biblioteca de Catalunya ofereix “un tast dels diferents” aspectes de Llull en un llibre electrònic

Notícia anterior
Notícia posterior

1445875604759

La Biblioteca de Catalunya ha presentat aquest dilluns un llibre electrònic sobre Ramon Llull, que s’ha editat amb motiu de la celebració de l’Any Llull. Eugènia Serra, directora Biblioteca de Catalunya, ha explicat que el llibre ofereix “un tast dels diferents Ramon Llull”, així com “petites mostres de la seva figura que era molt polièdrica. Donem informacions sobre diferents aspectes que ajudin a conèixer-lo i que es puguin llegir de forma discontinua”. Aquest llibre electrònic es pot aconseguir de forma oberta i gratuïta sota una llicència creative commons, que es troba a les plataformes d’Itunes i Google Play.

Serra ha recalcat que en la realització del llibre electrònic van debatre sobre quins aspectes es volien abordar de Llull i quins elements es podien incloure que fossin atractius. Per una part hi havia el format i els continguts a nivell de disseny i, per altra, la part més intel·lectual que van comptar amb Joan Sentenach, comissari de l’Any Llull. Ha manifestat que el llibre és “un tast dels diferents” aspectes de Llull. El llibre inclou una aproximació biogràfica feta per Joan Santanach, que “és molt didàctica i pot arribar a molta gent i dóna una visió clara de qui era Llull”. Per altra banda, s’inclou un mapa que mostra tots els llocs per on va passar Llull del món i el perquè dels seus viatges. “D’una forma interactiva es veuen detalls de la seva vida”, ha apuntat Serra. Així mateix, ha destacat que també hi ha entrevistes a investigadors que ressalten aspectes diferents de la seva figura com la seva religiositat i mística o la biografia i pensament, entre d’altres. Serra ha apuntat que Llull va escriure més de 250 obres i l’obra electrònica en recull prop de 100, una part de les quals estan a la Biblioteca de Catalunya i s’ha digitalitzat alguna imatge també d’altres biblioteques o centres europeus. Ha destacat que volien que fos una obra molt gràfica. En aquest context, ha manifestat que és “un llibre electrònic que permet fer itineraris de lectura molt diferents, no lineals”, en el qual el lector té moltes opcions: “Un pot navegar per capítols i anar a un contingut en concret”. De moment, el llibre es pot aconseguir, de forma gratuïta i per a tothom, a través de les plataformes d’Itunes i Google Play. Serra ha explicat que ja treballen perquè “en el futur pugui veure’s en altres plataformes. La idea és que al estar en obert a la xarxa ho pugui veure molta gent, gent que ho descobreixi per primera vegada”. A més de coincidir a l’Any Llull, el llibre electrònic s’ubica, com ha explicat Serra, en el marc d’un projecte iniciat el 2015 que és la ‘Col·lecció escrits i memòria’, amb el qual es vol donar a conèixer “d’una forma diferent i didàctica” una sèrie de textos de la història de Catalunya i la literatura i apropar-los a tot tipus de públic. Les fotografies del llibre procedeixen de diferents arxius com el de la Catedral de Barcelona o del Regne de Mallorca, així com de biblioteques com la Diocesana de Mallorca, de Montserrat, de la nacional francesa, de la British Library, entre d’altres.

“Llull no es coneix prou”

En aquest context, la directora de la Biblioteca de Catalunya ha lamentat que Ramon Llull “no es coneix prou tenint en compte la dimensió de la seva figura. Potser no està prou incorporat a la vida quotidiana de tothom”, ha afegit. Ha ressaltat que encara que s’estudiï a les escoles i als instituts, “hi ha una mica de distància com passa amb alguns autors que són més difícils i complexes. Aquest Any Llull ha d’ajudar a trencar aquestes barreres que hi ha envers Llull”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere