Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

LA VAGA CONTRA el 3+2: la CRIDA. El seguiment a BARCELONA, GIRONA, TARRAGONA i LLEIDA. Les manifestacions a Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

verm

Els estudiants catalans, valencians i illencs d’universitats i instituts, cridats a la vaga aquest dijous contra el ‘3+2’

 

Els estudiants universitaris, de secundària i batxillerat de Catalunya estan cridats a la vaga aquest dijous contra l’aplicació del ‘3+2’. La jornada de protesta ha estat convocada pels diferents moviments estudiantils que demanen la derogació del decret que preveu reduir els graus a tres anys i complementar-los amb una especialització en màsters de dos. Els moviments estudiantils han convocat manifestacions al llarg del dia a les principals ciutats catalanes, les Illes Balears i el País Valencià.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el principal convocant de la vaga, considera que aquesta proposta suposarà un “encariment del preu dels estudis superiors ja que en cursar graus més generalistes es torna imprescindible estudiar un màster”. La organització denuncia que el ‘3+2’ és “un pas més en el procés d’elitització i mercantilització de l’educació pública” i argumenta que els màsters poden costar “de 3.000 a 23.000 euros”. A més, el SEPC creu que amb el nou model es suprimirien “aquells graus i facultats que no siguin ‘productius’ i ‘competitius’”. Abans de la jornada reivindicativa, s’han realitzat referèndums a universitats dels Països Catalans, que van mostrar el rebuig al ‘3+2’ en un 90%, segons les dades del SEPC. D’altra banda, els convocants també reivindiquen la derogació de la LOMCE. Al seu torn, la Unió de Sindicats de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC-STEs), ha demanat al professorat que “no posi pals a les rodes a aquesta lluita”, informi a l’alumnat “dels seus drets democràtics” com el de vaga i recomana que els docents no posin exàmens aquest dijous i que “en tot cas les absències no han de tenir efectes acadèmics per a l’alumnat”.

La Secretaria d’Universitats aposta per un “model flexible”

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va aprovar el 5 de juny de l’any passat dos acords per mantenir els preus pels estudiants en el format ‘3+2’ i evitar la repercussió en el finançament de les universitats. D’aquesta manera, els estudiants de les futures titulacions de tres anys podrien cursar el primer any de màster al mateix preu que un de grau, mentre que el Govern compensaria “eventuals reduccions per crèdits matriculats i preus atribuïbles als canvis d’estructura”. En aquest sentit, la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat defensa que l’objectiu és crear “un model flexible en què convisquin graus de 3 i 4 anys amb màsters d’1 i 2 anys”.

Tercer dia de vaga a la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) afrontarà el tercer dia de vaga, coincidint amb la protesta a tot el territori. Els manifestants han tallat aquest dimecres al matí els accessos al campus amb barricades i han interromput durant mitja hora la circulació de trens a les línies S2 i S55 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Els estudiants han demanat al rector de la UAB, Ferran Sancho, que accepti el resultat del referèndum que rebutja el ‘3+2’ i debatre el futur de la universitat amb la comunitat educativa. La mobilització ha rebut el suport del comitè d’empresa del Personal Docent i Investigador (PDI), un centenar dels quals han signat un manifest per poder participar en la discussió sobre reformes del model universitari. El seguiment en les dues primeres jornades de vaga ha estat desigual segons cada facultat.

 

BARCELONA

La vaga d’estudiants interromp les classes a una desena de facultats a Barcelona

Una desena de facultats de Barcelona s’han vist afectades a primera hora del matí per la vaga d’estudiants contra el ‘3+2’. Els piquets han tancat els accessos a facultats com la d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) a l’Avinguda Diagonal, on hi ha hagut picabaralles puntuals amb empentes quan alguns estudiants han volgut accedir al recinte. La de Dret ha quedat totalment bloquejada amb tanques i bancs, i tampoc han pogut entrar els docents ni el personal de serveis.

A més, s’ha interromput les classes a les facultats de Farmàcia, Geografia i Història, Matemàtiques i Filologia de la UB. Altres edificis com el de Física i Química han tingut les portes obertes i s’ha fet classe amb normalitat. Alguns estudiants de la UB s’han queixat que se’ls impedís l’accés als seus campus. “És una mica infantil, pots fer vaga i no pots obligar que la gent es quedi a fora, i més venint de molt lluny”, expressa Anna Gil, estudiant de la facultat d’Economia i Empresa. D’altres com Paula Regueira, una alumna de Dret, entenen que “és una forma de pressió” tot i que considera que “no és moment” per fer la vaga, ja que “el 3+2 no està en funcionament” i el govern espanyol és “interí”. Als campus de Ciutadella i Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) els piquets han dificultat l’accés a primera hora del matí després que un grup d’estudiants hi passessin la nit i l’activitat acadèmica ha estat suspesa fins les 11 del matí. En canvi, a l’edifici Mar, l’inici de les classes s’ha viscut amb normalitat, segons fonts del centre. Als campus de la UPC a Barcelona s’ha fet classe de bon matí a tots els centres universitaris. Les reivindicacions més importants s’han viscut a la Escolta Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), on fonts de la universitat xifren en un 30% el seguiment de la vaga en el seu inici. Una vintena d’estudiants han passat la nit a l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial del carrer Urgell i hi han posat pancartes.

Campus bloquejat, FGC tallats i pocs incidents en la tercera jornada de vaga a la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) viu aquest dijous la seva tercera jornada de vaga i ho fa sense gaires incidents. Un centenar d’estudiants han començat a muntar piquets a les set del matí fent barricades a les rotondes d’accés als diferents eixos i també als accessos als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), on han acabat tallant les vies momentàniament. El campus però no ha registrat incidents destacats més enllà de la crema d’algun contenidor. El seguiment de l’aturada ha estat desigual segons les facultats però major que en les dues jornades anteriors. La portaveu de l’Assemblea de Facultats, Mercè Terés, ha explicat que han convocat la vaga per protestar contra aquest model que implica tres anys de grau i dos de màster i perquè el rector de la UAB, Ferran Sancho, “no va escoltar” el moviment estudiantil quan va fer el referèndum al desembre. Terés ha criticat també que el rector hagi criminalitzat el moviment estudiantil i el dret de vaga i ha afegit: “Lluitem per la universitat pública, no som uns vàndals”.

Terés ha rebatut així el comunicat que va emetre el rector aquest dimecres a tota la comunitat educativa, on els demanava “no caure en la provocació de la violència”. Terés ha explicat que el campus és molt gran i no té barreres físiques i que per això “l’única eina” de que disposen és barrar el pas als accessos per poder aturar l’activitat acadèmica. “Si no ho aconseguim no hi ha vaga”, ha puntualitzat. És per això que els estudiants han construït barricades a les cinc rotondes que donen accés als diferents eixos de comunicació del campus amb contenidors. A l’eix central també han cremat algun contenidor. Els Mossos d’Esquadra s’han desplegat també a les rotondes d’accés fent tasques de vigilància.

Resultats “democràtics”

La portaveu dels estudiants ha defensat que el passat 2 de desembre els alumnes de la UAB van votar en referèndum aconseguit xifres “històriques” de participació en uns comicis al centre universitari i aconseguit un resultat del 96% en contra d’aquest model. Ha lamentat que tot i això el rector “ha girat l’esquena a la comunitat universitària” i ha fet “orelles sordes a totes les demandes”. En concret, denuncien que no hagi “legitimitat” els resultats i que no s’hagi posicionat sobre el model i sobre la demanda dels estudiants d’obrir un procés de debat per poder decidir conjuntament el futur dels estudis. “Per això creiem que era necessària la convocatòria de vaga, és la única eina que ens queda perquè se senti la nostra veu”, ha dit. Sobre el fet de tallar els accessos, Terés ha justificat que el campus de la UAB és molt gran “i no té fronteres físiques d’on acaba”, cosa que els fa optar pel bloqueig dels accessos tant amb vehicle com a través d’FGC per aconseguir paralitzar l’activitat acadèmica, que ha dit que ha de ser l’objectiu d’una vaga. Fonts de la UAB, han explicat que el seguiment és superior al de les dues jornades anteriors. En diverses facultats com Comunicació, Educació i Traducció, Lletres i Psicologia; no hi ha hagut docència, mentre que en d’altres com Medicina hi havia normalitat a les aules. A Ciències i Biociències s’estaven impartint la meitat de les classes aquest matí i a l’Escola d’Enginyeria més de la meitat. La universitat ha explicat que hi havia altres facultats, com la d’Economia i Empresa o la de Dret i Polítiques, on els accessos estaven barrats i estudiants que s’hi havia acostat no havien pogut accedir-hi. D’altra banda, el grup d’estudiants que ha participat en les protestes durant el matí al campus s’ha reunit cap a les 11.15 hores a la Plaça Cívica des d’on han marxat cap a Barcelona per participar en la manifestació unitària. Coincidint amb això, els accessos al campus s’han començat a reobrir i els vehicles han començat a circular per dins.

 

GIRONA

La vaga atura les classes a les facultats de Lletres, Educació i Dret de la Universitat de Girona

La vaga d’estudiants convocada pel SEPC en contra del decret 3+2 ha aturat les classes a les facultats d’Educació i Dret de la Universitat de Girona (UdG). En el cas de Lletres, hi ha hagut classe a primera hora però s’han interromput quan han començat els actes de la vaga de mutu acord amb els professors. Al migdia, més de 500 estudiants universitaris i també d’instituts s’han manifestat per Girona en contra del decret per reduir a tres anys els graus i fer màsters de dos anys. Els joves han tallat el trànsit a l’avinguda Jaume I i han cridat proclames en favor de la universitat pública i en contra del capitalisme. La protesta ha estat pacífica i només han enganxat cartells a la seu de la Generalitat i la subdelegació de l’Estat, i també han llençat ous contra una entitat bancària.

Els estudiants han tornat a sortir al carrer per protestar contra el model 3+2, que canviarà el sistema universitari escurçant els graus de quatre a tres anys i, en canvi, fent que els màsters durin dos anys. Els estudiants lamenten que això farà que els graus siguin massa genèrics i que, gairebé per força, calgui fer un màster per completar la formació. Les matrícules dels màsters són més cares que les dels graus i, segons critiquen des del SEPC, els preus oscil·len entre 3.000 i 23.000 euros i només el 35% dels màsters són públics. ”Estem aguantant des de fa tres anys pujades de taxes i ara el 3+2 és un nou atac a les classes populars, sortim al carrer per reivindicar la gratuïtat i la qualitat de l’educació”, ha manifestat un dels portaveu del sindicat, Santi Lorenzo. Els estudiants ja van organitzar al desembre un referèndum sobre el model 3+2, i el 90% de la comunitat universitària es va pronunciar en contra d’aquesta nova fórmula. Seguiment desigual La convocatòria de vaga, que s’ha fet a nivell nacional, ha tingut una incidència diferent segons les facultats. Els estudiants havien pactat amb els professors de Lletres que es faria classe a primera hora però que a dos quarts d’onze s’interromprien per poder assistir als actes convocats pel SEPC. En canvi, no s’ha arribat al mateix pacte a les facultats d’Educació i Psicologia ni tampoc a Dret, on els estudiants han aturat l’activitat i han tancat l’accés als edificis. En el cas de Dret, un grup d’estudiants hi ha passat la nit i ha estat tot el matí fent piquets informatius. En aquests centres, no hi ha hagut classe en tot el dia.Com és habitual en aquestes protestes, el campus del Barri Vell és el que ha seguit de manera unànime la protesta. En canvi, a Montilivi (a excepció de Dret) la vaga no ha tingut pràcticament incidència. A Medicina, Infermeria i Turisme s’han fet totes les classes i la protesta ha tingut un 30% d’incidència a la resta de centres. “Aquesta és una situació habitual a Montilivi, on trobem una falta d’implicació en la lluita universitària tant de professors com d’estudiants”, ha lamentat Lorenzo.

Manifestació pacífica

Els estudiants s’han començat a concentrar a la plaça de Sant Domènec a mig matí. Des del SEPC, han organitzat un seguit de xerrades a les escales de la sala de Graus i a les 12 han iniciat una manifestació que els ha portat pel centre de la ciutat. Més de 500 estudiants universitaris i d’instituts de la ciutat i també dels pobles de l’entorn s’han sumat a la protesta. Els joves han lluït pancartes amb lemes contraris al model 3+2 i han fet sentir la seva veu amb proclames en favor de la universitat pública i en contra del capitalisme. La marxa ha obligat a aturar el trànsit a l’avinguda Jaume I, on els joves han ocupat la calçada amb la intenció d’arribar fins a les portes de la seu del Govern, al carrer Pompeu Fabra. Els únics incidents s’han produït quan la manifestació ha passat per davant de la seu de la subdelegació del govern espanyol, on un grup reduït ha enganxat amb cola un cartell a la paret on es podia llegir ‘Prou imposicions ni espanyoles ni liberals, no al 3+2’. El mateix han repetit en passar per davant d’una entitat bancària a l’avinguda Jaume I, on també han pintat amb esprai ‘Lladres’ i han llençat alguns ous. La manifestació s’ha donat per acabada a les portes de la seu de la Generalitat, on els estudiants han llegit un manifest. Allà, novament, també han deixat la seva empremta a través de cartells que han enganxat als vidres de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. Un petit grup ha pujat després a peu fins al campus de Montilivi. La policia ha seguit a distància la marxa estudiantil però no ha hagut d’actuar en cap moment.

 

TARRAGONA

 Uns 200 estudiants universitaris i de secundària es manifesten a Tarragona contra l’aplicació del ‘3+2’

Uns 200 estudiants universitaris i de secundària s’han manifestat a Tarragona, aquest dijous al migdia, contra l’aplicació del ‘3+2’. Oriol Sales, militant del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de la URV, ha remarcat que en el referèndum que van celebrar el 18 de febrer el 94% dels alumnes de la universitat tarragonina es van oposar a aquest nou model. “Volem pressionar les institucions”, ha insistit, així com “que el rectorat es posicioni públicament en contra de l’aplicació del ‘3+2′”. Des de la URV han informat que en dos campus no hi ha hagut seguiment de la vaga –Bellisens, a Reus, i Vila-seca–, mentre que a la resta –Campus Catalunya i Sescelades, a Tarragona, Terres de l’Ebre i la seu del BaixPenedès– la incidència ha estat del 50%.

Tots els campus de la URV van acollir, el passat 18 de febrer, un referèndum on els estudiants van poder exposar la seva postura respecte el decret de l’anomenat ‘3+2’, que aposta per reduir els graus universitaris de quatre a tres anys i complementar-los amb dos anys més de màster. Una consulta on el 94% dels alumnes es va oposar a l’aplicació d’aquest model. Per tot plegat, des del SEPC s’ha convocat, aquest dijous, una jornada de vaga i una manifestació, per “reivindicar a les institucions que s’escolti la veu dels estudiants”. Sales ha apel·lat a institucions a tots els nivells, tant catalanes com de l’estat espanyol, així com als rectorats de totes les universitats per tal que es posicionin “públicament” contra el ‘3+2’, arribant, fins i tot, a paralitzar la seva aplicació. Un nou model que, ha manifestat, suposaria un encariment dels estudis superiors, a més de comportar un empitjorament de la qualificació dels graus al mercat laboral, en favor dels màsters. Si no hi ha canvis, s’implementaria a partir del curs 2017-2018.Pel que fa al seguiment de la vaga, des del SEPC han assegurat que és positiva tot i no disposar de xifres. Així mateix, el militant ha explicat que durant el matí han fet piquets informatius en diversos campus de la URV per “informar del dret a vaga que tenen els estudiants”. En aquest sentit, ha denunciat que alguns professors han obligat els alumnes a assistir a classes presencials i no han permès l’exercici d’aquest dret. A la manifestació que s’ha dut a terme a Tarragona hi han participat tant estudiants universitaris com de secundària, i és que, tal com ha recordat Sales, “els principals afectats de l’aplicació del ‘3+2’ seran els futurs estudiants d’universitat que ara estan cursant ESO o batxillerat”, per tant, ha afirmat, “la seva mobilització també ha estat imprescindible per l’èxit de la nostra reivindicació”. La protesta s’ha iniciat a les dotze del migdia a la plaça Imperial Tarraco, s’ha desplaçat fins als Serveis Territorials d’Ensenyament –al carrer Sant Francesc– i ha finalitzat al Campus Catalunya, on s’ha llegit un manifest.

 

LLEIDA

 Uns 250 estudiants es manifesten a Lleida contra el ‘3+2’ i la LOMCE

Uns 250 estudiants, majoritàriament de Secundària i Batxillerat però també universitaris, s’han manifestat aquest migdia a la capital del Segrià contra l’aplicació del model ‘3+2’ a les universitats catalanes i també per expressar el seu rebuig a la LOMCE, també coneguda com a ‘llei Wert’. A Lleida, amb motiu de la jornada de mobilitzacions estudiantils del 3M, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) només ha convocat vaga als instituts i centres de Secundària però no a la Universitat de Lleida (UdL), a l’espera d’aconseguir un posicionament públic del rector contrari a la reforma del ‘3+2’. La manifestació, que s’ha desenvolupat sense incidents, ha arrencat cap a un quart d’una del migdia de davant de l’edifici del Rectorat de la UdL i, després de recórrer el centre de la ciutat, ha finalitzat a la plaça Sant Joan on hi ha la seu del PP.

 

LES MANIFESTACIONS A BARCELONA

Milers d’estudiants es manifesten pel centre de Barcelona contra el 3+2

Els estudiants universitaris, de secundària i batxillerat s’han manifestat aquest dijous als carrers del centre de Barcelona en contra del model ‘3+2’ a l’ensenyament superior. La mobilització ha començat a la plaça Universitat al migdia i s’ha dividit en dues en arribar a plaça Catalunya. D’una banda, el grup encapçalat pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha baixat les Rambles per donar la volta pel passeig de Colom i Via Laietana. La marxa s’ha aturat davant la Secretaria d’Universitats abans d’arribar a la plaça de Sant Jaume, on s’ha llegit el manifest de la convocatòria i s’ha pintat la consigna ‘No al 3+2’ al terra. L’altre tram, amb el sindicat Front d’Estudiants al capdavant, ha anat directament per Via Laietana per acabar també davant la Generalitat de Catalunya. Segons la guàrdia urbana, entre ambdues manifestacions hi havia més de 3.000 persones.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere