La UB fulmina el seu màster d’homeopatia / El director del màster d’homeopatia de la UB diu que “evidentment que hi ha evidències” científiques de la disciplina
L’institut de formació contínua de la Universitat de Barcelona (UB), l’IL3, deixarà d’oferir un màster en homeopatia a partir del curs vinent. Així ho han confirmat fonts de la UB, que argumenten que han actuat amb antelació a la “pèrdua d’aval acadèmic” d’aquesta disciplina per part del Ministeri de Sanitat. El Ministeri hauria “retirat acreditacions” a diferents cursos degut a la falta de “base sòlida que demostri que la homeopatia té una caràcter científic”.
Des de la UB s’ha remarcat que no es tracta d’uns estudis oficials i que la decisió es va prendre “fa setmanes” en base a un informe oral de la Facultat de Medicina que aconsella la desprogramació del màster d’homeopatia. Els estudis biennals, en marxa des del 2004, compten amb una vintena d’alumnes en l’edició 2014-2016 i tenen un cost de 6.940 euros.D’altra banda, un alumne de la UB, Adrián Gómez, va iniciar fa cinc mesos una petició al web Change.org per la eliminació del màster d’homeopatia a la oferta de l’IL3. La iniciativa apel·la al rector Dídac Ramírez i Sarrió i compta amb 1.298 signatures. L’estudiant exposa en un manifest que “la homeopatia ha estat i és considerada una pseudociència per unanimitat de la comunitat científica” i explica que va ser fundada per Christian Friedrich Samuel Hahnemann al segle XVIII, basant-se en “una sèrie de principis que no són científics”, a partir d’uns “grànuls de sucre amb una suposada substància que realment no existeix”.
El director del màster d’homeopatia de la UB diu que “evidentment que hi ha evidències” científiques de la disciplina
El director del màster d’homeopatia de la Universitat de Barcelona (UB), Gonzalo Fernández, ha contestat a la decisió d’eliminar aquests estudis argumentant que “evidentment que hi ha evidències” científiques de la disciplina. En declaracions a TV3 aquest dijous, Fernández ha destacat que la seva intenció és “donar-les a conèixer i la universitat és un lloc obert”. “Em sembla que els temps de la inquisició han passat, és el lloc adient per discutir entre científics”, ha sentenciat.
En aquest sentit, el director del màster ha apuntat que “per molts companys” la homeopatia no reuneix totes les evidències científiques “que els hagués agradat”, però ha remarcat que “també hi ha moltes crítiques que un tant per cent molt elevat de la medicina convencional no està basada en l’evidència”.A més, ha defensat la complementació entre disciplines: “Estem parlant sempre de metges que ens hem format a les facultats de medicina, la medicina convencional és la meva medicina, i jo, en tot cas, tinc una altra eina, que és l’homeopatia, que utilitzo en un moment donat perquè penso que, sota el meu criteri mèdic, és la millor opció que tenim en aquest moment, però també prescric antibiòtics i els medicaments que calgui”.Gonzalo Fernández ha assegurat a TV3 que s’ha assabentat de la retirada del màster d’homeopatia a través dels mitjans de comunicació i que la UB no els ha consultat prèviament. La universitat va decidir fa prop d’un mes deixar d’oferir els estudis a partir del curs vinent, basant-se en un informe oral de la Facultat de Medicina i en antelació a la “pèrdua d’aval acadèmic” per part del Ministeri de Sanitat, segons han assegurat fonts de la UB a l’ACN.El programa s’imparteix des del 2004 a l’institut de formació contínua de la UB, l’IL3, amb un cost de 6.940 euros i en aquesta edició compta amb 20 alumnes, que podran completar el curs biennal que s’acaba aquest any.♦