Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un nou mètode de “destil·lació quàntica” permet mesurar la coherència de qualsevol estat quàntic / UAB

Notícia anterior
Notícia posterior

Gat-de-Shrödinger

El mètode mesura fins a quin punt el gat d’Schrödinger està viu i mort al mateix temps

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han ideat un mètode que permet mesurar el grau de coherència d’un estat quàntic de superposició, com l’estat del famós gat d’Schrödinger què es troba viu i mort al mateix temps. Per primer cop, el mètode es pot utilitzar per a qualsevol estat quàntic de superposició. La recerca es publica aquesta setmana a Physical Review Letters.

 

Un principi fonamental de la mecànica quàntica és la superposició d’estats. Sistemes que estan en diversos estats alhora, “vius i morts” al mateix temps com el famós gat d’Schrödinger, fins que ningú no realitza una mesura i el sistema es decanta per una de les opcions. Mentre dura la superposició es diu que el sistema està en un estat coherent. En els sistemes reals, conjunts de diverses partícules elementals o àtoms que es troben en estats de superposició de, per exemple, diverses posicions alhora, diferents nivells d’energia, o amb l’espin (gir de rotació quàntic) apuntant en un sentit i en el contrari, la coherència és fràgil: la superposició es trenca fàcilment per les vibracions associades a la temperatura i per les interaccions amb l’entorn.

Els investigadors del Departament de Física de la UAB Andreas Winter i Dong Yang proposen en un article científic, per primer cop, una manera de mesurar com és de robusta la coherència quàntica d’un estat de superposició, sigui quin sigui aquest estat. Els investigadors han obtingut fórmules simples per calcular la quantitat de “coherència pura” que hi ha en un estat quàntic determinat, només responent un parell de qüestions fonamentals: amb quina eficiència es pot transformar l’estat en “coherència pura”, i com és d’eficient el procés invers.

“En primer lloc es tracta de destil·lar l’estat quàntic. Veure quina part de coherència pura es pot extraure d’ell” explica Andreas Winter, per després “tornar a crear un estat amb ‘soroll’ de manera que la coherència es dissolgui”. El procés de destil·lació i dissolució permet mesurar com de robusta era la coherència de l’estat inicial de superposició amb experiments que es poden fer a mida per a cada cas particular. Es tracta d’un resultat molt rellevant per a la física quàntica atès que “tradicionalment, per mesurar el grau de coherència d’un estat de superposició era necessari poder mesurar intensitats de franges d’interferència, lligades a determinats experiments”, destaca Winter. “El nostre mètode, en canvi, permet adaptar l’experiment a cada estat de manera que la coherencia quàntica es manifesta millor”.

La recerca, desenvolupada pels investigadors del Grup d’Informació i Fenòmens Quàntics del Departament de Física de la UAB Andreas Winter, investigador ICREA, i Dong Yang, també adscrit al Laboratory for Quantum Information de la Jiliang University Hangzhou, a Zhejiang (Xina), s’ha publicat a la darrera edició de la revista Physical Review Letters.♦


Article científic: 
Operational Resource Theory of Coherence, Andreas Winter and Dong Yang, Phys. Rev. Lett. 116, 120404. DOI: http://dx.doi.org/10.1103/PhysRevLett.116.120404

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere