Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Alumnes de secundària de tot l’Estat participen, a la UPC, a la final de l’Olimpíada Matemàtica Espanyola

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Mathematics-Blackboard

• Un total de 77 estudiants competeixen en aquesta cita, que se celebrarà del 31 de març al 3 d’abril a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a Barcelona

• La consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz, assistirà a l’entrega de premis el dissabte, 2 d’abril, a les 19.30 hores, a l’Auditori de l’edifici Vèrtex, al Campus Nord de la UPC

• Els 6 guanyadors formaran l’equip que representarà Espanya en l’Olimpíada Matemàtica Internacional (IMO), que se celebrarà al juliol a Hong Kong

• 4 alumnes han estat seleccionades per a l’Olimpíada Matemàtica Femenina Europea (EGMO), que se celebrarà a l’abril a Romania

Alumnes de secundària procedents de tot Espanya participaran a la fase final de la 52ena Olimpíada Matemàtica Espanyola, una competició organitzada per la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que enguany té lloc del 31 de març al 3 d’abril a Barcelona. La UPC serà la seu d’aquesta nova edició de la final de l’Olimpíada Matemàtica Espanyola, en la qual un total de 77 participants (73 de Batxillerat i 4 de 4t d’ESO) intentaran aconseguir un dels 36 premis del concurs: 6 medalles d’ or, 12 de plata i 18 de bronze, a més d’un diploma acreditatiu.

Els sis alumnes millor classificats integraran l’equip que representarà Espanya en l’Olimpíada Internacional, que enguany se celebrarà al mes de juliol a Hong Kong i on competiran amb joves procedents de 110 països, units tots ells pel llenguatge comú de les Matemàtiques.

Abans d’aquesta gran cita de Barcelona, els estudiants han hagut de superar la fase local de l’Olimpíada, que va tenir lloc entre el 15 i el 16 de gener a les diferents comunitats autònomes i districtes universitaris. Igual que a la fase local, els finalistes hauran ara de solucionar sis problemes plantejats per una comissió d’experts. Seran dos dies de competició en cada un dels quals s’enfrontaran a tres problemes a resoldre en tres hores i mitja.

El dia 31 és la benvinguda i recepció dels estudiants. Les proves es desenvoluparan a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC (c. Pau Gargallo, 5. Barcelona), divendres, dia 1 d’abril, de 10 a 13 hores, i dissabte, dia 2, de 9.30 a 13.30 hores. L’últim dia, de 19.30 a 21 horeses farà el lliurament de premis a l’Auditori de l’edifici Vèrtex, al Campus Nord de la UPC amb la presència de la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz; el comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba; el rector de la UPC, Enric Fossas; la directora del Centro Nacional de Innovación e Investigación Educativa, Violeta de Miguel; el president de la Real Sociedad Matemática Española, Francisco Marcellán, i el president de la Societat Catalana de Matemàtiques, Xavier Jarque.

Presència de dones
Deu dels 77 estudiants en aquesta fase final són dones. Una escassa proporció que es reprodueix a tot el món. La Reial Societat Matemàtica Espanyola, conscient d’aquesta situació, treballa per despertar un major interès de les joves cap a aquesta disciplina i, per això, Espanya participa aquest any a la Olimpíada Matemàtica Femenina Europea, que es disputarà el 4 d’abril a Romania.

Per a aquesta prova europea han estat seleccionades quatre joves entre les 16 millor classificades en les fase local de la 52 Olimpíada Matemàtica Espanyola, que han superat les proves específiques celebrades a finals de febrer també a Barcelona. Tres d’elles, a més de competir en aquesta Olimpíada europea, ho faran a la final nacional: Victoria Arenas Ramos (Còrdova), Lucía De Fang Ma Li (Canàries) i Berta García González (Madrid), que l’any passat ja va participar en la fase internacional.

Amb els 77 estudiants hi van 30 professors de tot Espanya, que acompanyaran els alumnes en l’aventura d’aquesta competició que va néixer a Espanya el 1964 per fomentar les vocacions matemàtiques. Tampoc faltaran a la cita els guanyadors de l’edició de 2015. Les proves seran qualificades per un jurat format per ‘ex olímpics’ i membres de la comissió d’Olimpíades de la RSME.

La cita compta també amb el suport d’ex olímpics’ que formen part del comitè organitzador de l’Olimpíada Matemàtica Espanyola, com Óscar Rivero, que va participar per primera vegada quan cursava 4t d’ESO, i que ha guanyat tres anys i ha quedat primer a les olimpíades de Matemàtiques, Física i Química. Rivero va escollir Matemàtiques i Física i ara està acabant el doble grau en el Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) a la UPC.

Planter de il·lustres matemàtics
L’Olimpíada Matemàtica Espanyola ha estat planter de reconeguts matemàtics a Espanya. Per aquesta competició han passat, entre d’altres, el rector de la Universitat Complutense de Madrid, Carlos Andradas, i el president de l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), Antonio Córdoba. Al mateix temps, tres dels sis premis Vicente Caselles concedits per la Fundació BBVA i la Reial Societat Matemàtica Espanyola han estat guanyadors en les olimpíades: Javier Fresán, Luis Hernández Corbato i Xavier Ros.

En el pla internacional també es poden trobar rellevants figures matemàtiques que han participat en les olimpíades internacionals, com Terence Tao, que va competir en tres ocasions. La primera vegada tenia 12 anys i va ser medalla de bronze, mentre que en les següents va obtenir plata i or. El 2006 va rebre la Medalla Fields, el considerat ‘Nobel’ de les matemàtiques.

Altres olímpics van ser el matemàtic rus Grigori Perelman, que va declinar la medalla aquest mateix any; la primera dona en rebre aquest guardó el 2014, la iraniana Maryan Mirzajani, i el primer matemàtic d’origen iberoamericà amb aquest títol, Artur Àvila.

Col·laboració

La 52 Olimpíada Matemàtica Espanyola s’organitza amb la col·laboració de la Fundació Privada Cellex, la Facultat de Matemàtiques i Estadística i el Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) de la UPC, la Reial Societat Matemàtica Espanyola, la Societat Catalana de Matemàtiques i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. ♦

Web de la 52 Olimpíada Matemàtica Espanyola … CLICAR AQUÍ 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere