‘Next Generation Sequencing’: Barcelona en el punt de mira de la bioinformàtica i la biologia computacional
A partir d’avui i fins dimecres 6 d’abril, Barcelona acull per segona vegada consecutiva la conferència internacional ‘Next Generation Sequencing’ (NGS).
La trobada, que se centra en l’anotació de genomes, està organitzada per la International Society for Computational Biology (ISCB) y el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i reuneix a científics destacats en biologia computacional i bioinformàtica.
Allotjant aquesta conferència, Barcelona i el CRG consoliden la seva posició de referència en la recerca genòmica.
Només 15 anys després de descodificar el genoma humà i gràcies a enormes avenços tecnològics, les ciències –òmiques s’han convertit en un dels pilars de la recerca i la innovació.
La International Society for Computational Biology (ISCB) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona, acullen l’edició de 2016 de la conferència internacional ‘Next Generation Sequencing’. La trobada, que compta amb 185 participants de 32 països diferents, se celebra al Centre de Regulació Genòmica des d’avui fins dimecres 6 d’abril.
“Barcelona i els científics que treballen en genòmica des d’aquesta ciutat, ja es troben en una posició de lideratge en aquest camp de recerca. Acollir la conferència NGS per segon cop consecutiu demostra que Barcelona es troba en el punt de mira de la bioinformàtica i la biologia computacional,” afirma Alfonso Valencia, president de la International Society for Computational Biology, director del node espanyol d’ELIXIR i del Programa de Biologia Estructural i Biocomputació al Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).
L’edició d’enguany se centra en l’anotació de genomes, que són els mètodes d’anàlisi genòmica que ens permeten incorporar informació biològica a les seqüències del genoma. Es tracta d’una conferència dedicada a aproximacions innovadores i punteres sobre el processament i l’anàlisi de mètodes per l’anotació de genomes on s’hi destaquen projectes i millores en aquesta línia. La conferència reuneix a investigadors que desenvolupen nous mètodes d’anotació de genomes juntament amb biòlegs interessats en establir aquests mètodes per desxifrar nous genomes de referència. S’abordarà un gran ventall de temes incloent-hi l’anotació de genomes basats en seqüenciació d’ARN, anàlisi d’ARN no codificant, integració de dades de proteòmica i visualització de dades. També hi haurà temps dedicat a les noves tendències emergents en genòmica així com l’anàlisi d’ecosistemes i nous genomes de referència.
“S’ha avançat molt en la recerca en bioinformàtica però encara queda molt camí per recórrer. Gràcies a conferències i trobades como l’NGS, els científics que treballem en diferents aspectes de la recerca genòmica podem compartir no només noves eines i millores sinó també casos d’èxit o projectes desafiants que ens permeten progressar,” explica Cedric Notredame cap de grup sènior al Centre de Regulació Genòmica i coorganitzador de la conferència. “Tot i que abordem els projectes de forma diferent, tots contribuïm a millorar el processament i l’anàlisi de les dades genòmiques, i això és clau per comprendre l’evolució i els aspectes biològics i mèdics del genoma,” conclou Notredame.
La conferència ha comptat amb el suport d’sponsors i col·laboradors com ara Illumina, Qiagen Bioinformatics, Univa, IMP, EMC, Elixir, Omicia, Atos, f1000 Research, i Bioinformatics Barcelona (BiB).♦
Conferència NGS 2016 Web oficial … CLICAR AQUÍ