Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica: Cicle “Ciència i Fotografia” / Institut d’Estudis Catalans

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

images

Les tres sessions tindran lloc, a les set de la tarda, a l’IEC (Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona)

La invenció i el desenvolupament de la fotografia van estar estretament vinculats al treball de científics de diverses disciplines. En l’àmbit internacional, tot i que els trets característics d’aquesta relació han estat a bastament abordats, hi ha aspectes que encara romanen en un discret anonimat. Però, a nivell local, la informació bàsica que tenim de qui i com va participar, tècnicament, en la consolidació de la fotografia és, malauradament, força precària. El cicle, dividit en dos cursos, tracta de les relacions que algunes institucions i científics catalans van tenir amb la fotografia, així com altres temes d’abast internacional que han estat poc o gens difosos.

***

1era. sessió: 26 d’abril de 2016. La recepció de la daguerreotípia pels científics de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (1839-1844), a càrrec de Jep Martí, director de l’Arxiu Municipal de Valls i membre de Fotoconnexió.

La invenció que ha permès a la humanitat canviar la manera de mirar, veure, pensar i interpretar tot el que ens envolta i a nosaltres mateixos, va arribar a Barcelona el 10 de novembre de 1839 de la mà d’un destacat membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, el metge Pere Felip Monlau Roca. Quin va ser el paper real que hi va jugar la Reial Acadèmia? Quins van ser els científics que van acollir el nou invent amb els braços oberts? Hi va haver oposició des de l’Acadèmia? Com el va acollir el món acadèmic?

JEP MARTÍ és director de l’Arxiu Municipal de Valls. Dedicat a la recerca sobre la història de la fotografia al segle XIX i a aprofundir en les relacions d’influència entre fotografia i literatura, és autor d’estudis sobre els fotògrafs Jules Ainaud, Adrien Cordiglia, Pedro Martínez de Hebert i la nissaga dels Unal, entre altres. També coautor amb María de los Santos García Felguera, de “Barcelona i la daguerreotípia” en EL daguerreotip. L’inici de la fotografia (2014).

***

2ona sessió: 17 de maig de 2016. Fotògrafes i científiques al segle XIX, a càrrec de María de los Santos García Felguera, professora de la UPF i membre de Fotoconnexió.

Les primeres il·lustracions per a un llibre de botànica, fetes per un procediment fotogràfic , l’any 1843 , són obra d’una dona, la britànica Anna Atkins. Des dels inicis de la fotografia hi va haver dones que es van interessar per la ciència en diferents camps -botànica , geologia , astronomia , raigs X … – i pel nou mitjà de representació de la realitat. A la xerrada veurem alguns exemples al llarg del segle XIX i alguns usos poc habituals de la fotografia científica al començament del XX.

MARÍA DE LOS SANTOS GARCÍA FELGUERA (Villamanrique, Ciudad Real), és doctora en Història de l’art per la Universidad Complutense de Madrid, professora d’aquesta universitat (1983-2008) i de la U. Pompeu Fabra de Barcelona (2008-2015). Ha estat comissaria de l’exposició Els Napoleon. Un estudi fotogràfic  (Arx. Fot. Barcelona, 2011, amb Rafel Torrella), autora de “Barcelona i la daguerreotípia”, a El daguerreotip a Barcelona (AFB, 2014, amb Jep Martí), Historia general de la fotografía, Manuales de Arte Cátedra, 2006 (coord. M.L. Sougez), Xocolata, ciutat i pantorrillas. Fotografies de Carles Fargas i Bonell (1912-1938) (2011, amb Núria F. Rius).

***

3era. sessió: 7 de juny de 2016. Un científic fotògraf del segle XIX: Lluís Marià Vidal, a càrrec de RAMON BARNADAS, professor de la UAB, membre de la SCHCT i de Fotoconnexió.

Lluís Marià Vidal va exercir de geòleg, enginyer de mines, paleontòleg , arqueòleg i fotògraf, adobat tot amb dosis d’excursionisme de certa rellevància.  La interrelació entre les seves dedicacions va donar lloc a un conjunt d’imatges excepcional que mostren l’estat i l’entorn de les viles dels Pirineus de Lleida, l’aplicació de la fotografia a diverses disciplines científiques, i les ascensions a cims destacats, algunes de les quals han esdevingut històriques dins el pirineisme català.

RAMON BARNADAS és doctor en Ciències Químiques i fotògraf (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya). Professor de la Facultat de Medicina de UAB i difusor de la fotografia històrica, ha comissariat diverses exposicions (Museu d’Història de Catalunya), editat una col·lecció de llibres (Enfocant el passat, Prames SA) i escrit articles en revistes i llibres. Ha impartit seminaris sobre fotografia al màster i grau de fotografia a la UPC. Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives. Va ser el darrer director de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (2000-2012).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere