Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Sis investigadors sèniors que fan recerca a Catalunya reben una subvenció de la Unió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

9924618_orig

 

El Consell Europeu de Recerca destina 647 milions d’euros a 277 investigadors

El català Carles Boix és un dels investigadors que rebrà un ajut de la UE

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles en anglès) acaba d’anunciar els 277 investigadors sèniors que rebran una subvenció de l’ERC. En total la UE destinarà 647 milions d’euros que permetran als investigadors tirar endavant les seves idees més prometedores i dur a terme investigació de frontera que tingui un gran potencial d’innovació en la ciència i la societat. Entre els investigadors guardonats n’hi ha sis que estan duent a terme els seus projectes en centres de recerca i universitats catalanes com ara l’Institut de Ciències Fotòniques, l’Institute of Political Economy and Governance, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centre de Recerca en Economia Internacional. Aquests ajuts formen part del pilar del programa europeu Horizon2020 destinat a l’excel·lència científica.

El Comissari de Recerca , Ciència i Innovació, Carlos Moedas, ha afirmat: “a través del finançament de la UE, el Consell Europeu de Recerca està fent possible que els millors cervells del món creïn un futur millor per a tots nosaltres. Aquests investigadors permeten que Europa sigui competitiva a nivell mundial. El seu treball ens encamina cap a un nou coneixement, alimenta la innovació i pot generar ocupació i creixement econòmic a Europa. A més a més, el que és més important és que les idees que generen els investigadors que reben ajudes de  l’ERC poden fer societats millors, més saludables i innovadores”

El president de l’ERC, el professor Jean-Pierre Bourguignon, ha afegit: “És motivador veure la qualitat i l’ambició dels projectes que hem rebut. A l’ERC se’ns va encomanar la tasca de donar suport a la recerca puntera i arriscada per permetre que els investigadors impulsessin el coneixement de frontera. Estic desitjant veure quines idees trencadores sortiran d’aquests projectes possibles gràcies a la curiositat dels científics.

Els projectes seleccionats en aquesta convocatòria cobreixen un ampli ventall de temes des de ciències de la física i enginyeria fins a les ciències socials i humanitats.

Els ajuts de l’ERC van destinat a investigadors de qualsevol nacionalitat que facin recerca a Europa o que vulguin venir-hi. En aquesta convocatòria els investigadors que han rebut una beca són de 29 nacionalitats diferents. Les primeres posicions del rànquing les ocupen els científics britànics (47), Alemanys (47), italians (26), Francesos (25) i neerlandesos (20). Els espanyols guardonats són 13.  Els nous projectes seleccionats per l’ERC es duran a terme en 21 països diferents, al capdavant de la llista hi trobem el Regne Unit (69), Alemanya (43) i França (30). A Espanya es duran a terme 12 dels projectes seleccionats, sis dels quals en centres de recerca o universitats catalanes.

Carles Boix, un dels investigadors guardonats

El Professor Carles Boix- Catedràtic de la Universitat de Princeton (Estats Units) des de 2006 – és un dels investigadors seleccionats per l’ERC i desenvoluparà el seu projecte a l’Institut of Political Economy and Governance (IPEG) de Barcelona, que va fundar el 2013 i del qual n’és el director.

Les eleccions del Partit Republicà als EUA, amb Donald Trump al capdavant, ocupen les portades de les últimes setmanes. Però, quin és l’origen d’aquestes i d’altres formacions polítiques de masses? El projecte de l’investigador Carles Boix vol respondre a aquesta pregunta estudiant a fons la història de la creació dels sistemes de partits a Europa i a Nord-Amèrica. En el seu treball Boix considerarà la conjuntura en la qual es van formar, la seva composició sociològica i la presencia de sindicats i normes electorals dels diferents països.

També  crearà una base de dades sobre cinc països europeus relacionant les característiques econòmiques de cadascun d’ells i el seu sistema electoral per estudiar el comportament individual dels votants de cada país.

Els sis projectes duts a terme a Catalunya

 

Cognom Nom Institució Acrònim del projecte Títol
BACHTOLD Adrian Institut de Ciències Fotòniques NaTuRe Nanotube Mechanical Resonator, Spin, and Superfluidity
BOIX Carles Fundació Institute of Political Economy and Governance partydemocracy The Birth of Party Democracy. The Emergence of Mass Parties and the Choice of Electoral Laws in Europe and North America (1870-1940)
EMPARAN Roberto Universitat de Barcelona GravBHs A New Strategy for Gravity and Black Holes
LOZANO Angel Universitat Pompeu Fabra POSTCELL Post-Cellular Wireless Networks
MARTÍNEZ ALIER Joan Universitat Autonòma de Barcelona ENVJUSTICE A GLOBAL MOVEMENT FOR ENVIRONMENTAL JUSTICE: The EJAtlas
VENTURA Jaume Centre de Recerca en Economia Internacional (CREi) GEPPS Globalization, Economic Policy and Political Structure

 

L’ERC va ser creat el 2007 per la UE i és el primer organisme europeu que finança l’excel·lència en la recerca bàsica. Cada any selecciona i finança investigadors de qualsevol nacionalitat i edat per dur a terme projectes ambiciosos a Europa. L’ERC malda per atraure els millors investigadors del món perquè s’estableixin a Europa. Fins ara l’ERC ha finançat més de 6 000 investigadors d’elit en les diverses fases de les seves carreres.

L’ERC està dirigit per un consell d’administració independent, el consell científic. Des de gener del 2014 el president és el professor Jean-Pierre Bourguignon. L’ERC disposa d’un pressupost de més de 13 000 milions d’euros per al període 2014-2020 i forma part d’Horitzó 2020, el programa de recerca i innovació de la UE, la responsabilitat del qual correspon al comissari europeu de Recerca, Innovació i Ciència, Carlos Moedas.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere