Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Preparant-se la II Festa de la Ciència UB

Notícia anterior
Notícia posterior

La UB divulga (Logo)

El 29 d’abril de 2016, la Universitat de Barcelona obre les portes a la ciutadania per celebrar la II Festa de la Ciència UB. L’activitat té com a objectiu fer accessible a tots els públics, d’una manera lúdica i innovadora, la recerca que es duu a terme a la Universitat.

Per això, durant tot el dia els campus de la UB organitzaran activitats de divulgació ─des d’una gimcana fins a tallers, xerrades i jocs─ en què es posarà en valor la feina dels investigadors de tots els camps del coneixement i s’explicarà de quina manera repercuteix la recerca en el progrés de la societat.

Activitats pràctiques a l’Edifici Històric

Avaluació de funcions executives: Les Torres de Hanoi

Departament de Psicologia Bàsica. Facultat de Psicologia
Les Torres de Hanoi és un problema que s’utilitza com a prova diagnòstica per a estudiar el desenvolupament  (o deteriorament) de capacitats de planificació i/o funcions executives. La solució del problema requereix executar moviments “contra-intuïtius”, és a dir, que aparentment ens allunyen de l’objectiu. Per a superar aquests “conflictes” i resoldre el problema amb el mínim nombre de moviments possible cal planificar (anticipar) més d’un moviment.

Equip: Elisabet Tubau, Sergio Villalobos, Immaculada Clemente Lapena, Òscar Garcia, Sergio Villalobos, Rubén Tellez, Laura Maldonado, Marina Abadal, Yesua Chavarrías, Èric Badia
Horari: de 10.00 a 14.00 h

Caos en sistemes dinàmics

Departament Matemàtica Aplicada i Anàlisi. Facultat de Matemàtiques
Descripció: En aquesta activitat, els assistents van poder experimentar, jugant amb un doble pèndol, la diferència entre els moviments dels pèndols simples i dels pèndols dobles, i com el fet d’afegir una freqüència al sistema introdueix caos.

Equip: Ariadna Farrés, Alex Haro, Arturo Vieiro, Narcis Miguel, Marc Jorba
Horari: per confirmar

Ciència i punt

Petita mostra de l’exposició Ciència i punt que va tenir lloc a la UB a l’any 2014.
L’exposició, que reprodueix un bosc mediterrani fet de llana, té com a objectiu apropar la biologia al públic general i mostrar la cara més amable, divertida i estètica de la ciència.
La iniciativa s’inspira en el model de La Guerrilla del Ganxet, moviment que decora espais urbans amb teixits.

Horari: de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h
Equip: La UB divulga

Cultura jurídica i societat a la Unió europea. Vine a fer el iuris test!

Facultat de Dre

Un test de coneixements jurídics i financers, fet una mica seriosament i una mica en broma i on puguem jugar amb les paraules.

Equip: Esther Arroyo, Raquel Gavaldà, Jaume Casas
Horari: de 10.00 a 12.00 h              

Demostració de l’APP per dispositius mòbils Floodup

Grup de recerca GAMA. Facultat de Física
Floodup és una aplicació per dispositius mòbils que permet veure i compartir observacions d’inundacions i els seus efectes. L’usuari també pot trobar, aportar i compartir informació sobre altres fenòmens relacionats: llocs que puguin estar en risc, testimonis d’inundacions històriques, infraestructures de protecció, entre d’altres.
Aplicació desenvolupada pel grup GAMA de la Facultat de Física de la UB. Aquesta aplicació s’emmarca dins del projecte de mobilitat de la Universitat de Barcelona. Projecte finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Equip: Joan Gilabert-Mestre, Maria Cortès, Montserrat Llasat Botija
Horari: de 10.00 a 14.00 h

 De l’Art Culinari a la Química Computacional: les proteïnes a la cuina

Computational Biology and Drug Design Group. Facultat de Farmàcia 
L’activitat que proposem té com objectiu fonamental despertar la curiositat dels alumnes per demostrar mitjançant eines de química computacional quins són els processos que tenen lloc quan:

  1. cuinem proteïnes: que els hi passa a les proteïnes quan escalfem?
  2. com es transporten els aliments que ingerim fins a la cèl·lula que els necessita: les proteïnes tenen butxaques i no totes són iguales!!

Equip: Tiziana Ginex, Toni Viayna
Horari: de 10.00 a 14.00 h

 De la realitat virtual al món real

Facultat de Psicologia
Presentació d’un programa informàtic capaç de generar les mateixes reaccions físiques, psicològiques, emocionals i conductuals que s’experimenten davant d’estímuls reals. Ser capaços de generar les respostes de malestar físic i psicològic que viu una persona davant de certs estímuls virtuals permet entendre-lai tractar-la per millorar la seva qualitat de vida fent servir noves tecnologies 3D.

Equip: Joana Pla Sanjuanelo, David Ruiz Garcia, Nerea Rodríguez Fandos, Cristina Lorente Romeos, Patricia Garrido Pacheco, Marta Fraile Panizo, Ferran Vilalta Abella
Horari: de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h

El clima del passat: el paper dels oceans i els espeleotemes de coves

Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà. Facultat de Geologia
En el marc de les disciplines de la Paleoclimatologia i la Paleoceanografia, es mostrarà una presentació amb una visió general explicant com mitjançant registres marins (foraminífers de sediments del fons del mar) per una banda, i també amb estalagmites de coves,  es poden reconstruir les condicions climàtiques del passat. També es realitzarà una activitat, “L’Oceà de Colors” simulant la circulació termohalina planetària, per tal de fer més entenedor el paper dels oceans en el clima. D’altra banda, es disposarà de lupes binoculars que permetran l’observació de mostres marines de diferents regions del món per aquells més curiosos.

Equip: Mercè Bermejo Cisneros
Horari: de 16.00 a 19.00 h

Interacció, Intercanvi i Interdependència

Àrea Psicologia dels grups: Laboratori de Psicologia Social, Màster en Auto lideratge i Conducció de Grups. Facultat de Psicologia
Es realitzaran activitats de 10 minuts aproximadament en situació de grup, produint-se interaccions que van de l’interpersonal a l’intergrupal, i que s’articulen mitjançant la comunicació. S’aniran produint activitats, des de la pura interacció a l’intercanvi o a la necessitat mútua de l’altre, és a dir la interdependència. El nou és que “Sociograf”, mesura els diferents nivells d’aquesta activitat grupal mitjançant el senyal electrodèrmica de la pell donant una mesura cognitiva-emocional en com el grup està actuant en temps present.

Equip: María Palacín Lois, Montserrat Aiger, Sara Antón
Horari: Per confirmar

 Inventum

Es tracta d’un joc col·laboratiu en què cada jugador té la identitat d’una universitat i ha d’unir esforços amb altres jugadors per assolir avenços importants, com ara el descobriment de la penicil·lina, la troballa de la tomba de Tutankamon o la seqüenciació del genoma humà, entre d’altres. Els jugadors —cadascun dels quals té, a més, uns objectius particulars en nom de la universitat que representa— han d’afrontar l’atzar dels daus i ser hàbils per jugar les cartes estratègicament.

Equip: La UB divulga
Horari: de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h

 La química i la llum

Facultat de quimica
Descripció de l’activitat: D’una banda, es presentarà l’efecte de la radiació ultraviolada i infraroja en diferents substàncies, i es farà un èmfasi especial en la fluorescència. A més, es mostrarà com es pot detectar sang a l’escena d’un crim, utilitzant la quimioluminescència, que té lloc quan reaccionen l’hemoglobina i el luminol. En una segona part s’identificaran, mitjançant cromatografia de capa prima, els principis actius que contenen diferents analgèsics comercials.

Equip: Pablo Gamallo, Elisabet Aguiló, Francisco Javier Caparrós, Raquel Gavara, Jaume Granell
Horari: de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h

 Les percepcions òptiques. El cervell enganya

Facultat de Psicologia
Cada assistent farà tres assaigs per resoldre una tasca simple de percepció visual. Es faran servir algunes de les il·lusions òptiques més conegudes per registrar-ne el resultat i valorar com el cervell enganya.

Equip: Joan Guàrdia, Maribel Peró, Concepción Trias, Mar Martinez, Cristina Cañete, Nuria Mancho, Laia Farras
Horari: de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h

 Microscòpia Electrònica de Transmissió

LENS, MIND-IN2UB, Facultat de Física
Mitjançant l’ús d’un banc òptic, explicarem la difracció en microscòpia electrònica de transmissió.

Equip: Sergi Plana, Catalina Coll, Lluís López, Sònia Estradé
Horari: de 10.00 a 14.00 h

 Riu.Net: L’APP per avaluar la qualitat ecològica dels rius

Grup de Recerca F.E.M. – Departament d’Ecologia, Facultat de Biologia 
Presentarem un cas d’estudi simulat perquè els assistents puguin fer una diagnosi directament al seu telèfon mòbil si s’han descarregat l’App o en comú en el dispositiu que tindrem. Per a realitzar aquest cas d’estudi simulat tenim preparades fotos aèries de diversos trams de riu i fotos de detalls del paisatge adjacent per poder avaluar la part hidromorfològica. Per a la part biològica disposem de fitxes de macroinvertebrats seleccionats del cas d’estudi que poden ser identificats pels participants i usats per omplir aquest segon test. Una vegada realitzats els dos tests, s’obtindrà un valor de l’estat ecològic i es simularà l’enviament de dades. De forma paral·lela, hi haurà macroinvertebrats vius a les peixeres, disposarem d’unes xarxetes i càpsules de Petri per a la seva observació.

Equip: Narcís Prat, Pau Fortuño, Iraima Verkaik
Horari: de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h

 Taller de robòtica

Facultat de Matemàtiques
Es duran a terme diferents exposicions i demostracions d’aplicacions visió per computador i intel·ligència artificial en robòtica recreativa.

Equip: Eloi Puertas, Nico Forteza Ocaña

 Taula periòdica de la UB

Descripció de l’activitat: La prova consisteix a agafar targetes amb compostos químics i formular-los fent servir les peces que representen els elements de la taula periòdica i els números de formulació corresponents.

Equip: La UB divulga
Horari: de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h

 Test (TMT) Part B (Va con torres de Hanoi)

Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica. Facultat de psicologia
El Trail Making Test (TMT) Part B és una prova neuropsicològica que requereix que el subjecte uneixi amb llapis de forma alternada una sèrie ordenada de nombres dibuixats en un paper amb una sèrie de lletres ordenades alfabèticament (p. ex.: 1-a, 2-b…). No s’ha d’aixecar el llapis del paper mentre es fa la prova i cal acabar la tasca com més aviat millor. L’examinador recull el temps (en segons) que el subjecte ha trigat a completar la prova i els errors que ha comès. Els resultats s’interpreten d’acord amb uns barems segons l’edat i el nivell educatiu de la persona. Aquesta prova mesura la velocitat de processament de la informació, ja que valora la capacitat de seguir una seqüència mentalment, de mantenir l’atenció i de localització visuomotora d’objectes. 
Els resultats de la Part B de la prova s’han relacionat amb les funcions del lòbul frontal dorsolateral, com ara la inhibició de seqüències automàtiques, la flexibilitat mental i la memòria de treball. Trigar més a acabar el test del que marquen els barems corresponents indica lentitud de processament de la informació, dificultats visuoespacials de rastreig, menor capacitat d’atenció, dificultats per alternar seqüències o problemes de memòria de treball. En aquesta prova també es mesuren dos tipus d’errors possibles:
– Errors perseveratius: El subjecte no manté la seqüència nombre-lletra.
– Errors no perseveratius: El subjecte manté l’alternança nombre-lletra, però s’equivoca en l’ordre (ex. 1-A, 2-B, C-4)
El TMT ha mostrat una bona sensibilitat pel deteriorament cognitiu en les demències, els problemes d’atenció (TDAH), els traumatismes cranioencefàlics, l’esclerosi múltiple o l’epilèpsia.

Equip: Immaculada Clemente Lapena, Elisabet Tubau, Òscar Garcia, Sergio Villalobos, Rubén Tellez Díaz, Laura Maldonado Murciano, Marina Abadal Bufí, Yesua Chavarrías Pascual, Èric Badia 
Horari: per confirmar

 Viatge al nanomón: taller i exposició amb nanoproductes

Centres Científics i Tecnològics UB
Els assistents al taller podran gaudir d’un breu viatge al nanomón amb una explicació divulgativa de les implicacions de treballar a l’escala nano (entre 1-100 nm) i podran veure alguns productes nanotecnològics comercials (samarretes, cremes, cantimplora, etc.). Comprovaran com el fet de tenir components nano genera unes propietats i unes aplicacions en els objectes fins ara desconegudes i fascinants.

Horari: de 10.00 a 14.00 h
Equip: Jordi Díaz

 GIMCANA UB

En què consisteix?

La gimcana UB consisteix en un conjunt de proves que permetrà als participants gaudir de moltes de les demostracions experimentals organitzades en el marc de la I Festa de la Ciència de la UB. L’objectiu d’aquesta iniciativa és engrescar els assistents a conèixer la recerca que es fa a la Universitat d’una manera divertida i participativa.

Les demostracions i els tallers de la Festa de la Ciència UB es poden consultar en el programa. Cal tenir en compte que no totes les activitats estan incloses en el recorregut de la gimcana.

Hi haurà dos torns, un de matí i un de tarda. El torn del matí és de 10 a 14 h, i el de la tarda, de 16 a 19 h. En el cas del matí, els participants hauran de recollir el plec de proves que lliurarà l’organització abans de les 11 h, i en el cas de la tarda, abans de les 17 h.

 A qui va adreçada?

La gimcana va adreçada a grups de tres a cinc persones de més de sis anys. Els grups en què hi hagi menors de dotze anys hauran d’anar acompanyats d’un adult. S’estableixen dues categories: la categoria 1, en què cap participant ha de superar la majoria d’edat, i la categoria 2, que inclou els grups que incorporin com a mínim un adult (més gran de 18 anys).

Quan i on es farà?

La gimcana tindrà lloc el divendres 29 d’ abril de 10 a 14 h i de 16 a 19 h a l’Edifici Històric de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585). L’estand de l’organització on s’ha de lliurar la documentació estarà situat al Pati de Ciències del mateix edifici (el pati més pròxim al carrer de Balmes).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere