Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Tortosa entra al programa ‘Intercultural Cities’ del Consell d’Europa per la seva gestió de la diversitat

Notícia anterior
Notícia posterior

descarga

Per la gestió de la diversitat intercultural, la feina feta per la integració i l’acollida dels nouvinguts en els darrers anys i en reconeixement de les bones pràctiques de l’administració municipal i les entitats privades, Tortosa ha entrat fa unes setmanes al programa del Consell d’Europa, ‘Intercultural Cities’.

El projecte dóna suport i eines per al disseny de mecanismes i polítiques que ajudin a convertir les minories socials en un recurs per a la comunitat local. A Tortosa, segons el darrere balanç, de 2015, de l’àrea de serveis a les persones, un 18,11% de la població és immigrada – 6.194 persones-, de 87 nacionalitats, de les quals un 6,33% són procedents del Marroc. Entra la resta de serveis socials, destaca la xifra mantinguda d’atencions a les necessitats bàsiques, com l’alimentació o l’habitatge, i l’augment de les demandes d’ajudes a la dependència, un cop s’ha desbloquejat l’atenció del grau moderat.

El programa ‘Intercultural Cities’ aplica un paradigma basat en el concepte de diversitat des d’una avaluació comparativa eficaç, eines d’intercanvi d’informació de diagnòstic, innovació i elaboració participativa d’estratègies locals per aprofitar aquesta multiculturalitat. Tortosa és la quinzena ciutat de l’estat espanyol que en forma part i la més petita de les noranta-vuit que conformen la xarxa. Amb aquesta adhesió s’acredita “la voluntat de treball per la interculturalitat”, com ha destacat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. “Que se’ns hagi inclòs en aquesta entitat que penja del Consell d’Europa com una de les ciutats referents, ens fa estar molt satisfets i és una forma que se’ns reconegui el treball que s’ha fet en els últims anys per l’ajuntament, que l’ha pivotat, però també per moltes entitats privades de la ciutat i de del territori”, ha subratllat el batlle.

Balanç de 2015

L’anunci s’ha fet en la presentació de la Memòria de 2015 de l’àrea d’atenció a les persones, uns serveis que compten amb 15 professionals i que, l’any passat, van intervenir en 1966 expedients actius, 539 expedients nous i van atendre a 2.918 persones. El consistori ha ressaltat l’augment del nombre d’expedients atesos per poder optar als ajuts a la dependència, un fet que es deu a la reactivació dels nivells més moderats, la prestació per a malalts de grau 1. Els nous plans individuals d’atenció (PIA) que es van tramitar van ser 93. També per a les persones amb dependència es van prestar més de 16.000 hores en atenció domiciliària, a més de servei de teleassistència i transport adaptat. Es van atendre 60 infants i joves al centre obert Sant Francesc on reben reforç educatiu i de lleure, així com 172 dones ateses en al SIAD (servei d’informació i atenció a les dones), 5 d’elles i els seus fills al servei d’acollida i atenció d’urgència de les Terres de l’Ebre per ser víctimes de violència masclista. Les xifres que, tot i la lleugera recuperació econòmica, es mantenen altes després d’un fort increment el 2014 són les prestacions al menjador social Mossèn Sol i altres ajudes per necessitats d’alimentació que han cobert Càritas i Creu Roja per a 746 famílies, 110 de les quals han necessitat aquestes donacions tot l’any. Al menjador Mossèn Sol es van servir 6.453 àpats a 94 persones durant 230 dies. També es van fer 1.102 estades de transeünts a la casa d’acollida Puríssima Concepció Victòria. Pel que fa a ajuts d’urgència per necessitats bàsiques sobrevingudes, el consistori ha finançat 52.662 euros en ajuts a l’habitatge, subministraments bàsics , farmacologia i altres. Aquesta quantitat, com ha avançat el director de l’àrea de serveis a les persones, Ernest Valls, serà inferior aquest any per l’aplicació de la llei 24/21015 que impedeix el desnonament de les famílies que passen per greus dificultats econòmiques o que se’ls tallin els subministraments. En aquest sentit, els enginyers de l’ajuntament de Tortosa també han ajudat 22 famílies a reduir la seva factura energètica amb canvis als seus habitatges, un servei singular que ha impulsat el propi consistori.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere