Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Gremi de Llibreters de Catalunya presenta el balanç de Sant Jordi que xifra en un 3% l’increment de facturació de la diada

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Imagen1

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha donat a conèixer avui el seu balanç de Sant Jordi que ha tancat amb una facturació de 20,96 ME, un 3% més que l’any passat, i prop d’1,6 milions d’exemplars venuts. 

Les dades recollides pel Gremi confirmen que la diada va tenir en general una bona arrencada de vendes i participació; els llocs on es va registrar una menor participació van ser poblacions de menys població estable el cap de setmana i els barris de les ciutats amb oficines o bé allunyats del centre.

Respecte el nombre de títols, se’n van comercialitzar un total de 45.267, un 5% més que a 2015. Quant a l’idioma, el 32,65% dels títols venuts van ser en català i el 67,35% en castellà. En canvi, a l’hora de valorar les vendes en nombre d’exemplars, el llibre en català (54,32%) va superar al castellà (45,38%).

 

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha donat a conèixer el seu balanç de Sant Jordi que ha tancat amb una facturació de 20,96 ME, el que suposa un 3% més que l’any passat, i prop d’1,6 milions d’exemplars venuts. Unes dades que corroboren “les sensacions positives de la diada de no recular i fins i tot créixer una mica pel que fa a les vendes”, segons Antoni Daura, president del Gremi. El balanç s’ha presentat avui en un acte presidit pel conseller de Cultura, Santi Vila, i on també s’ha fet públic el rànquing definitiu de llibres més venuts incloent-hi la informació de les parades.

Les dades recollides pel Gremi confirmen que la diada va tenir en general una bona arrencada de vendes i participació “aprofitant que el temps va acompanyar i probablement perquè alguns van avançar les seves compres per les prediccions de pluges de la tarda”; els llocs on es va registrar una menor participació van ser poblacions de menys població estable el cap de setmana i els barris de les ciutats amb oficines o bé allunyats del centre. En aquests punts es van detectar baixades de facturació d’entre un 20-30%. També es va registrar un bon ritme de vendes el divendres i durant tota la setmana de Sant Jordi. Tot i les dades globalment positives, Daura admet que la pluja caiguda en diverses poblacions de Barcelona i Girona a la tarda “va fer la guitza i va impedir que la jornada pogués ser millor”. El president del Gremi de Llibreters creu que les xifres són indicatives que “la recuperació del sector, si bé encara modesta, es va consolidant”.

Respecte el nombre de títols, segons les dades de LibriData, se’n van comercialitzar un total de 45.267 -un 5% més que a 2015-, distribuïts de la següent manera: 10.518 de ficció; 19.960 de no ficció -aquí és on puja més el percentatge respecte a l’any passat, un 15%- i 14.779 d’infantils i juvenils. La demarcació de Barcelona és amb diferència on es van vendre més títols (41.516), seguida per Girona (11.568), Tarragona (9.748) i Lleida (9.636). Quant a l’idioma, el 32,65% dels títols venuts van ser en català -pràcticament el mateix percentatge que l’any passat-, i el 67,35% en castellà. En canvi, a l’hora de valorar les vendes en nombre d’exemplars, el llibre en català (54,32%) va superar al castellà (45,38%). Pel que fa al pes dels 10 llibres més venuts, representen un 4,87% sobre el total d’exemplars.

A banda de Daura, a l’acte també han intervingut el conseller de Cultura, Santi Vila, i el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis. Tant Vila com Tixis es mostren satisfets per com ha anat aquest Sant Jordi i coincideixen en l’objectiu de continuar treballant per potenciar una diada plenament consolidada però encara amb marge per créixer.

El rànquing de llibres més venuts de LibriData

Per altra banda, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet pública la llista definitiva de llibres més venuts de la diada segons les dades recollides per LibriData, sistema que envia informació de manera automàtica de més de 150 punts de venda que corresponen a llibreries agremiades independents i cadenes de llibreries de tot Catalunya. En aquest rànquing, que ja inclou les dades de les parades de llibres a peu de carrer, apareixen pràcticament els mateixos títols que al rànquing que el Gremi ja va donar a conèixer durant la diada i tan sols té alguna variació en alguna de les posicions.

Col·laboració amb empreses i institucions

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha apostat per segon any consecutiu per establir acords de col·laboració i patrocini amb diferents entitats i empreses interessades a donar suport a la diada de Sant Jordi i que hi puguin aportar valor. És el cas de la Confraria del Cava, Renault, Transloan i Nationale-Nederlanden, patrocinadors del Dia del Llibre 2016, i de Diplocat, l’Ateneu Barcelonès, Òmnium Cultural, el Palau Robert, Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, LibriData i Libelista, que en són col·laboradors.♦

 

Fotografia: Sant Jordi 2016. Carles Muñoz / Monmar Comunicació ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere