Viatge: “Ruta Einstein”
L’agència de viatges especialitzats BARAKA organitza viatges temàtic i ara prepara la “Ruta Einstein” que està programada pel proper setembre ( http://www.baraka.cat/blog/tour/ruta-einstein/ ). La part cultural l’organitza: TE DE TERTÚLIA ( http://www.tedetertulia.com ).
L’Agència, com a promoció dels viatges culturals, fan unes “Xerrades viatgeres” i per la “Ruta Einstein” estan previstes el dies 4, 11 i 18 de maig. Són gratuïtes però cal inscriure’s-hi.
Els organitzadors expliquen la “Ruta Einstein”:
Acompanyats per Josep Lladó, químic de formació i creador de material interactiu per a l’ensenyament de les ciències, seguirem les passes d’Albert Einstein començant per Ulm, lloc de naixement, el 1879, del genial físic, on visitarem la seva casa. Seguirem cap a Zurich, on va estudiar a l’Escola Politècnica Federal, el més important centre de Suïssa, i on als 17 anys es va inscriure a l’Escola d’Orientació Matemàtica i Científica per poder fer física, malgrat va haver-ho de fer en segona convocatòria al suspendre una de les proves d’accés sobre literatura. Aquells anys van ser vibrants, també en l’aspecte polític.
Al 1900 ja era graduat del Politècnic de Zurich i ciutadà suís. Encara que va obtenir el diploma de professor, no va poder exercir la professió a Zurich, però sí va ser tutor a Winterthur, Schaffhausen i Berna. Al 1905 tornaria a relacionar-se amb la ciutat, en obtenir el títol de Doctor de la Universitat. Seguirem el recorregut fins a Berna on Marcel Grossman, company de classe i amic, li va aconseguir feina a l’Oficina de Patents (1902-1909). Va ser durant aquest període quan ha escriure les seves 4 publicacions en el que es coneix com l’Annus Mirabilis (any admirable): el moviment brownià, l’efecte fotoelèctric, la teoria de la relativitat especial i l’equivalència massa- energia. En aquesta ciutat es va convertir en pare i, ara sí, professor de la Universitat (1908) i conferenciant.
Acabarem la nostra ruta visitant Ginebra i el CERN, l’accelerador de partícules que ha revolucionat la ciència gràcies a la possibilitat tecnològica de demostrar les teories de la física. Sens dubte un lloc on podrem commemorar la recent notícia que demostra la teoria d’Einstein sobre l’existència d’ones gravitacionals, a través d’una altra meravella tecnològica dels nostres temps: el LIGO.♦