Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un equip de la Universitat de Barcelona col·labora amb l’obra ‘Earthworks’ del Sónar 2016

Notícia anterior
Notícia posterior

voice_harek_23072013_0

Convertir en un registre sonor les dades sismogràfiques de terratrèmols, volcans, glaceres, i de l’activitat industrial durant l’explotació d’una gravera, és l’original proposta que planteja Earthworks, una obra artística que s’estrenarà en la propera edició del festival Sónar de Barcelona, del 16 al 18 de juny. L’obra està impulsada pels artistes britànics Ruth Jarman i Joe Gerhardt, del duet Semiconductor, i hi col·laboren experts de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, que han obtingut dades sísmiques de l’activitat extractiva a la gravera de Planta, —el complex industrial del grup empresarial Sorigué, situat a Balaguer (la Noguera)— arran d’un conveni de col·laboració mitjançant la Fundació Bosch i Gimpera (FBG).

 Earthworks: el so de l’Antropocè

Earthworks és una obra de Semiconductor que representa l’evolució geològica de la Terra a través del temps fins a l’Antropocè, l’era geològica actual, que es defineix per l’impacte de les activitats humanes en els ecosistemes terrestres. Enguany, serà l’obra protagonista de SónarPLANTA, una iniciativa conjunta de Sónar i la Fundació Sorigué iniciada el 2014 per promoure l’experimentació dels llenguatges creatius al voltant de la ciència, la tecnologia i l’art dels nous mitjans. El duet d’artistes britànics Semiconductor, conegut per l’ús de metodologies científiques i dades obtingudes de l’entorn natural per a les seves obres, també ha col·laborat anteriorment amb altres centres de recerca científica, com ara la NASA o el CERN.

Tal com explica Semiconductor, «volem crear una experiència que parli dels fenòmens de la formació del paisatge, fent ús dels llenguatges propis de la ciència per estudiar aquests processos: emprant enregistraments sísmics digitals, una tècnica utilitzada pels geòlegs per estudiar l’estructura interna de la Terra».

Transformar les vibracions sísmiques en harmonia

L’obra Earthworks consistirà en cinc pantalles gegants col·locades en ziga-zaga, on es projectaran gràfics animats inspirats en els estrats de terra de l’entorn del complex industrial Planta Sorigué, a Balaguer. Els gràfics d’Earthworks s’activaran a partir de dades sismogràfiques convertides en so, obtingudes a partir de l’activitat extractiva de graves per un equip de la Universitat de Barcelona dirigit pel catedràtic Albert Casas, del Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB, amb la col·laboració del professor Mahjoub Himi i del geòleg i tècnic de suport a la recerca Raúl Lovera.

Geomodels: el relleu en tres dimensions

El treball creatiu de Semiconductor per a la nova proposta artística de SónarPLANTA també inclou l’ús de models analògics, una tècnica per reproduir estructures geològiques a escala i facilitar l’estudi en tres dimensions dels processos geològics que determinen el relleu. Els artistes van poder conèixer amb més detall aquesta metodologia al Laboratori de Modelització Analògica Geomodels, dirigit pel catedràtic Josep Anton Muñoz, a la Facultat de Ciències de la Terra, que és responsable també de l’Institut de Recerca Geomodels.

Sónar 2016: art, ciència i consciència mediambiental

El festival Sónar és una de les cites clau a escala internacional en l’àmbit de les tecnologies digitals i l’experimentació amb nous suports i llenguatges en la frontera entre el so, la imatge i l’espai. La creació de Sónar+D, un gran espai de trobada de les comunitats de les tecnologies creatives, també ha generat un espai d’innovació per a diferents entorns culturals, artístics i empresarials. En l’edició del 2016, l’Antropocè serà el fil conductor de tot el festival Sónar, que vol conscienciar tothom del greu impacte de l’activitat humana sobre el paisatge i els ecosistemes naturals a tot el planeta.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere