Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Dissenyen una tecnologia innovadora que millora l’eficàcia dels dispositius d’anàlisi de microfluids

Notícia anterior
Notícia posterior

Using_Microfluidics_to_Diagnose_HIV

La tecnologia, que es basa en la implementació de materials piezoelèctrics, redueix els problemes que actualment tenen els dispositius microfluídics de diagnòstic immediat i que dificulten la seva eficàcia en la detecció, com la formació de bombolles i la barreja de fluids.

El projecte va néixer al Programa de Generació d’Idees del Parc de Recerca UAB del 2015 de la mà d’exestudiants de la UAB i investigadors de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC).

 

Els dispositius microfluídics estan revolucionant els camps de l’anàlisi químic i biològic, ja que permeten el control de fluids i la seva anàlisi a escala molt petita. Són microsistemes que integren les operacions d’assaig i la preparació de les mostra en un xip i realitzen les funcions d’equip de laboratori convencional, amb els avantatges que requereixen quantitats de mostra molt petites, menor temps de resposta i són portàtils. Les aplicacions per a aquest tipus de microsistemes són nombroses, i van des d’aplicacions en medicina per analitzar fluids del cos humà, com sang o orina, aplicacions en enginyeria ambiental per analitzar la concentració d’algun contaminant o com un sensor utilitzat en control de qualitat en un procés de producció.

Però un dels principals problemes d’aquests dispositius és la formació de bombolles d’aire, que són molt difícils d’eliminar i interfereixen en el sistema de detecció. Per resoldre aquest inconvenient, els exestudiants de la UAB Carlos Rubio, del Màster Nanociència i Nanotecnologia Avançades, i Andreu Enfedaque, graduat en Administració i Direcció d’Empreses, han dissenyat un sistema multifuncional que millora el rendiment dels dispositius microfluídics, ja que  redueix el temps d’anàlisi, millora la qualitat del senyal i disminueix la mida del dispositiu.

Segons els emprenedors, cap de les tecnologies existents planteja la solució als problemes que es deriven de la formació de bombolles mitjançant l’actuació física des de dins del mateix dispositiu. “En canvi, el nostre sistema es basa en implementar materials piezoelèctrics, extremadament precisos, com a mecanisme de bombeig per evitar que es formin bombolles d’aire”, explica Carlos Rubio. Els materials piezoelèctrics tenen la propietat de deformar-se quan se’ls aplica una diferència de potencial (voltatge) i, és en aquest principi que es basa el sistema que han desenvolupat, que els permet crear actuadors d’alta precisió. Altres utilitats d’aquests materials ja es troben en equips de microfabricació, microscòpies, injectors, entre molts d’altres.

“De moment, tots els nostres esforços estan centrats en el mercat dels dispositius de diagnòstic immediat, els quals representen el futur de la medicina domèstica, com per exemple, sistemes que amb una sola gota de sang permeten diagnosticar malalties com diabetis, malària i moltes més, en menys de deu minuts”, destaca l’Andreu Enfedaque-Pedrós.

De la idea al mercat

Aquest projecte es va gestar durant el Programa de Generació d’Idees, que el Parc de Recerca UAB (PRUAB) va organitzar el 2015. En aquest programa és on es van conèixer Carlos Rubio, Andreu Enfedaque i els investigadors de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona Xavier Muñoz i Mar Álvarez, i van començar a definir el projecte. Un cop validat el potencial que tenia aquesta tecnologia, l’equip ha creat l’empresa Pump it Nanotech amb el suport del PRUAB, per tal de tirar endavant el projecte i aconseguir finançament per desenvolupar el primer prototip.

Actualment els emprenedors estan fent l’estudi de patentabilitat d’aquesta tecnologia i esperen tenir el prototip a principis del 2017. Fa tot just una setmana també han estat seleccionats per instal·lar-se a l’ESA Business Incubation Centre (BIC) Barcelona, la qual cosa els permetrà accedir a assessorament empresarial i suport científic i tècnic de l’equip de l’ESA i de la UPC i rebran 50.000 euros per desenvolupar el seu prototip.

 Campanya de crowdfunding

Per tal de finançar el desenvolupament del prototip i les despeses inicials, Carlos Rubio i Andreu Enfedaque han optat per engegar una campanya de crowdfunding amb la plataforma Capital Cell. El seu objectiu és aconseguir 100.000 euros per fer el prototip i protegir la idea a nivell mundial i, així, poder arribar al mercat.

“Actualment l’empresa està valorada entre 1.000.000€ i 1.400.000€ però esperem que el seu valor es tripliqui en 3 anys”, expliquen.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere