UB: Seguiment en directe del trànsit de Mercuri des de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona
El dilluns 9 de maig es podrà veure des de Catalunya el trànsit de Mercuri, és a dir, el pas d’aquest planeta per davant del Sol. El fenomen, tot i que és més aviat discret, astronòmicament parlant és de gran interès i bellesa. Començarà al migdia i acabarà amb la posta de Sol. També és important recordar que no es pot mirar el Sol directament sense els aparells adients.
L’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB, IEEC-UB) i el Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB retransmetrà en directe l’esdeveniment per Internet i organitzarà diverses activitats a peu de carrer per fer-ne el seguiment.
La retransmissió de l’ICCUB es farà en directe des del portal web ServiAstro <mercuri2016.ub.edu>
El trànsit es podrà veure des de tots els llocs de la Terra on sigui de dia. En funció de l’altura del Sol sobre l’horitzó, en alguns llocs es veurà sencer, i en d’altres, parcial.
El trànsit només es pot observar amb telescopi —preparat adequadament per a aquesta observació—, atès que Mercuri té una mida aparent molt petita. La manera més segura d’observar-lo és projectant la imatge del Sol a través d’un telescopi sobre una pantalla blanca. Aquesta manera de seguir el trànsit ofereix l’avantatge, a més, de permetre l’observació simultània a un grup de persones.♦