La investigadora del CRAG, Ana I. Caño-Delgado, escollida membre de l’organització internacional EMBO
58 científics del camp de les ciències de la vida entren a formar part d’aquesta organització en reconeixement a la seva trajectòria científica
A Catalunya, Ana I. Caño-Delgado és l’única investigadora escollida en aquesta edició
L’European Molecular Biology Organization (EMBO), organització creada l’any 1964 amb l’objectiu de promoure la recerca biològica d’excel·lència a Europa, ha donat a conèixer avui els noms dels 58 científics que se sumaran als més de 1700 membres de l’organització. L’elecció com a membre de l’EMBO és un reconeixement a una trajectòria científica d’excel·lència, prova d’això és que 84 membres i membres associats de l’EMBO han estat guardonats amb el Premi Nobel. Cada any uns 50 científics que han destacat pel treball desenvolupat són nomenats nous membres vitalicis. A Catalunya, la investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), Ana I. Caño-Delgado, ha estat l’única escollida en aquesta edició.
Ana I. Caño-Delgado, qui lidera el grup de recerca del CRAG Senyalització per brassinoesteroids en el desenvolupament de la planta, centra les seves investigacions en els mecanismes moleculars utilitzats per les hormones esteroides vegetals per controlar el creixement i desenvolupament de les plantes. Les seves investigacions més recents, que han combinat tècniques experimentals i computacionals, han permès entendre qüestions fonamentals en biologia com el control de la proliferació de les cèl·lules mares per hormones, o el paper dels telòmers en l’envelliment dels éssers vius. Recentment, Ana Caño-Delgado ha rebut un projecte de l’European Research Council (ERC, Consolidator Grant) que li permetrà traslladar aquests avenços en beneficis per a l’agricultura.
“És un gran honor i estic molt contenta pel que representa per al meu país, especialment enmig d’una crisi econòmica que dificulta l’avanç de la ciència”, comenta Ana Caño-Delgado des de la Universitat de Florida, on realitza una estada sabàtica en Bioinformàtica. “Com a dona investigadora i com a mare, m’agradaria que això animés a altres joves investigadores a lluitar amb perseverança per a assolir els seus objectius professionals.”
50 dels 58 nous membres de l’EMBO provenen de 13 països europeus i vuit són membres associats desenvolupant les seva recerca a la Xina, Japó, Lituània, Singapur i els Estats Units. Tres dels nous membres investiguen en dos centres de Madrid: Óscar Fernández-Capetillo i Marcos Malumbres, del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), i Roberto Solano, del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB). Amb l’elecció d’aquests quatre investigadors, ja són 77 els membres de l’EMBO que investiguen a Espanya (27 a Catalunya), quatre dels quals al CRAG. Justament, a principis d’aquest mes el director general de European Molecular Biology Laboratory (EMBL), organització germana de l’EMBO, va anunciar que Barcelona acollirà la seva nova seu, el que representarà un gran impuls a la recerca d’excel·lència en biologia per al país.
Sobre el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) és un centre que forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya, i establert com a consorci de quatre institucions: el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). La recerca del CRAG s’entén des de la recerca bàsica en biologia molecular de plantes i animals de granja, a les aplicacions de tècniques moleculars per a la cria d’espècies importants per a l’agricultura i la producció d’aliments en estreta col·laboració amb la indústria. El CRAG ha estat reconegut com a “Centro de Excelencia Severo Ochoa 2016-2019” pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.♦