Universitat Politècnica de València: NUTRIPRO
Un equip d’investigadors de la UPV implementa una eina per a alertar del risc de desnutrició en persones majors
Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), integrat per membres del Grup de Recerca i Innovació Alimentària (CUINA) i el Grup d’Innovació Tecnològiques per a la Salut i el Benestar (SABIEN-ITACA), es troba actualment treballant en NutriPro, un projecte europeu l’objectiu principal del qual és facilitar la valoració de l’estat nutricional de les persones grans com a pas previ a l’establiment d’una sèrie de recomanacions alimentàries per a aquest col·lectiu.
Amb aquesta finalitat, els investigadors de la UPV han implementat en una tauleta el Mini Nutritional Assessment (MNA®), una eina que ajuda a identificar ancians desnodrits o en risc de desnutrició.
Versions d’ús fàcil per a iOS, Android i web
L’aplicació s’ha desenvolupat conservant els necessaris principis de simplicitat, facilitat d’ús i accés multiplataforma, a través de l’Ionic Framework, que usa Javascript i tecnologia web, i permet compilar-la per a diverses plataformes. En concret, en el projecte s’han desenvolupat versions per a iOS, Android i web.
L’objectiu: facilitar la recollida de dades als professionals
Vicente Traver, responsable del grup SABIEN de l’Institut d’Aplicacions de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions Avançades (ITACA-UPV), explica del MNA® que “es tracta d’un qüestionari que inclou preguntes sobre si l’ancià ha perdut recentment l’apetit, el seu nivell de mobilitat, si pateix o ha patit alguna malaltia aguda o problemes neuropsicològics, entre altres. En implementar-lo en una tauleta, el que cerquem és facilitar la recollida d’aquestes dades als professionals que atenen aquestes persones”.
Considerant totes les preguntes, l’aplicació extrau una puntuació concreta. Si els valors estan entre 24 i 30, es considera que l’estat nutricional de l’ancià és correcte; si figuren entre 17 i 23, hi ha risc de desnutrició, i si el valor oscil·la entre 1 i 16, l’ancià està desnodrit.
Consells científicament validats
Des del grup CUINA de la UPV, es treballa ja en l’elaboració d’una sèrie de pautes generals per a cadascun dels rangs deficitaris, de manera que els centres d’assistència i, en general, els professionals que estan a càrrec de les persones majors, disposen d’una dieta i de consells científicament validats per a millorar el seu estat nutricional.
Purificación García, investigadora del citat grup, indica que, “dins d’aquestes pautes, una de les qüestions essencials és saber integrar l’aspecte emocional del menjar amb el seu valor nutricional. Per exemple, no podem pautar una dieta amb espaguetis, i la raó és molt simple: nutricionalment és molt recomanable, però si no saben menjar-se’ls o no poden, el resultat seria totalment negatiu”.
La fase de prova i validació del projecte s’està desenvolupant als centres del grup La Saleta, i els primers resultats van ser presentats en la setena edició de la Jornada La Saleta Innova, que, sota el lema “Un viatge pels sentits i les emocions de les persones majors”, es va celebrar el passat 12 de maig.♦